Rožok s maslom a salámou? Čo by mala obsahovať vhodná desiata do školy

ahojmama.sk, 4. septembra 2024 o 05:47

Školský rok neprináša povinnosti len deťom, ale aj rodičom. Mnohým pribudla každodenná otázka: Čo zajtra na desiatu? Nie je veru jedno, čo dieťa počas dňa zje.

Desiata má byť ľahká a zdravá.

Foto: Shutterstock.com

Deti by mali aj počas vyučovania prijímať dostatočne kvalitnú a pestrú stravu. Desiata je vhodná na doplnenie energie, keďže deti majú pred sebou ešte pár hodín vyučovania. Čo by mala správna desiata obsahovať?

Rožok s maslom a salámou nie je celkom vhodný, a už vôbec nie ťažké mastné či slané jedlá. Vhodná desiata by mala obsahovať celozrnné pečivo, natreté ľahko stráviteľnou nátierkou. Prílohou by mala byť určite zelenina – paprika, paradajka, reďkovka či uhorka. Okrem toho je vhodné zabaliť dieťaťu aj ovocie, ako zdroj vlákniny a vitamínov. Mliečne výrobky sú vhodné tiež, probiotické a acidofilné – mlieka a jogurty.

Jedlo by mala dopĺňať čistá voda. Postačí z vodovodu, dochutená citrónom či bylinkami. Možno ju striedať s nesladeným čajom, čerstvými ovocnými šťavami alebo nesýtenou minerálkou.

Nevhodné pre deti, nielen na desiatu, sú sladené nápoje, koly a energetické drinky.

Sladkosti sú otázne, najmä preto, že obsahujú rýchle kalórie. Nie je však sladkosť ako sladkosť a tak, ako ich obľubujú dospelí, nič sa nestane, ak si ich občas dajú aj deti. Treba však dbať na to, aby to boli kvalitné výrobky, napríklad cereálne keksíky, sušené ovocie či tyčinky s vyšším obsahom kakaa, bez palmových tukov a množstva umelých sladidiel a dochucovadiel.

„Desiata je dôležitá súčasť stravovacieho režimu dieťaťa, má tvoriť asi percent z denného príjmu energie. V prípade, že vaše dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, je potrebné poradiť sa s lekárom o potravinách, ktoré sú preňho vhodné. Z ovocia a zeleniny je treba striedať druhy, ktoré má dieťa rado,” uviedla vedúca Odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR Hana Janechová.

Aby si dieťa osvojilo správne stravovacie návyky, ich súčasťou je i dodržiavanie približne rovnakých časových intervalov na jedlo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >