Budík 5:50, voľno na prídel, nekonečné kolóny... Školský rok je fuška aj pre rodičov, opýtali sme sa, čo ich trápi najviac

Patricia Poprocká, 6. septembra 2022 o 04:09

Začiatok školského roka je náročný nielen pre deti, stres spôsobuje aj mnohým rodičom. Viac povinností, skoršie vstávanie, rozvážanie po krúžkoch, príprava desiatej, alebo jednoducho len zvyk na školský režim? Opýtali sme sa rodičov, čo majú na škole najneradšej.

Idylický obrázok, učenie sa s dieťaťom je však pre mnohých rodičov nepríjemnou povinnosťou.

Foto: shutterstock

Učenie s deťmi ma vyčerpáva

Neteším sa, že sa budem musieť opäť učiť s deťmi. Mám prácu, v ktorej sa potrebujem psychicky sústrediť, čiže po celom pracovnom dni rada vypnem. Teraz ale zas budem musieť deťom kontrolovať podvečer úlohy, vysvetľovať učivo, ktoré nepochopili, skrátka začne opäť celý kolotoč. Je to ale možno výzva aj pre mňa – snažiť sa viesť deti k väčšej samostatnosti alebo viac zapojiť manžela (úsmev).
Petra B., Bratislava

Nerada skoro vstávam

Desím sa skorého vstávania, začiatok školy, to pre mňa znamená hodinu navyše. Prichystať raňajky, desiatu... Snažím, sa, aby mali zdravé raňajky – obilninovú kašu, vločky, ovocie, oriešky, čo teda zaberie trocha času, k tomu desiata, tú tiež robievam zväčša ráno, aby ju mali čerstvú, takže ak chcem mať ešte ráno chvíľku pre seba, chcem-nechcem, musím si privstať. Na školský režim prechádzame teda spolu s deťmi.
Marcela N., Banská Bystrica

Som nervózna, neviem, čo čakať

Dcéra so školou začína, je prváčka, takže pravdupovediac, neviem, čo čakať. Vnútornú nervozitu cítim zo všetkého, všetko je pre mňa veľká neznáma. Verím, že sa to časom utrasie, nájdeme si systém a bude pohoda.
Mária M., Humenné

Kolóny a nekonečný čas v aute

Žijeme v Bratislave, dcéra chodí do školy dva bloky vedľa našej bytovky, syn však do Petržalky. Je druhák, takže ho ešte vozíme. Nechuť cítim už len pri pomyslení na tie nekonečné ranné kolóny, stres, aby som prišla potom včas do práce ja alebo manžel... No a popoludní potom druhé kolo kolón – s dcérou na gymnastiku, syn na plávanie, do toho majú aj výtvarnú a tanečnú... Skrátka, prázdniny skončili nám všetkým, nielen deťom.
Alena A., Bratislava

Vstávanie o desať minút šesť

Škola, to je pre mňa budík 5:50. Cez prázdniny spíme zhruba do tej ôsmej, čo je cez školský rok nemožné. Dochádzame do Bratislavy autom, no a, samozrejme, vyučovanie začína skôr. A ja, mám to celé roky – keď musím skoro vstávať, tak neviem dospať, z čoho som potom nervózna.
Zuzana Mihale, Most pri Bratislave

Voľno na prídel

Začiatok školského roka ma deprimuje tak celkovo. Pred deťmi to nedávam najavo, ale je mi smutno za letnou voľnosťou, nepáči sa mi naliňajkovaný deň – všetko má presne určenú hodinu, ešte aj voľné dni sú akoby na prídel. Po čase si, samozrejme, zvyknem, ale prechod na prázdniny mám oveľa radšej ako prechod na školský rok.
Broňa A., Košice

Už teraz sa teším na prázdniny

Zbožňujem prázdniny. Môj život vtedy neurčuje neúprosný režim školy s jeho skorým ranným vstávaním, naháňaním dcérky do učenia, kontrolovaním domácich úloh a spoločným učením sa. Zrazu mám čas viac sa jej venovať a priznávam, že ma teší aj venovať sa sama sebe, pretože dcéra je počas leta aj na prázdninách u babičiek a na tábore. Keďže pracujem z domu, môžem vstať, kedy chcem a nie kedy musím. To všetko so septembrom padá a začínajú neúprosné povinnosti bez konca. Cítim, že kvalita času je cez školský rok niekde, kde ju vôbec nechcem mať a hnevá ma, že z rytmu povinností a starostí nie som schopná sa vymaniť. Privítala by som, ak by škola začínala neskôr, vidím aj na dcére, že ranné vstávanie ju ani trochu neteší. Privítala by som tiež inú školu, kde sa deti učia zaujímavé i potrebné veci atraktívnym spôsobom, čo sa, žiaľ, nedeje. Celý školský rok mám pocit márnosti a nezmyselnosti. A teším sa ako malé dieťa, až zasa na konci júna „padne“. No musím si počkať ešte desať mesiacov, stojíme zasa na úplnom začiatku...

Pripadá mi, že celý ten nastavený systém je proti životu. A neviem, či sa s tým dá vôbec niečo robiť. Každoročná septembrová depresia začala...
Gabriela Bachárová, Stará Turá


ANKETA:

Spôsobuje vám stres začiatok školského roka?

71,6%



26,7%



1,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >