Rovnakí rodičia, rovnaký domov, rovnaká výchova a – úplne rozdielni súrodenci. Prečo, vysvetľuje odborníčka

Patricia Poprocká, 15. augusta 2023 o 06:23

Sú súrodenci, no akoby ani neboli rodina – tiež poznáte takéto odlišné deti bez ohľadu na vek? Jedno cholerické, druhé pokojné, jedno hĺbavé, ďalšie športový typ, iné neustále objavujúce niečo nové. „Ako je to možné, však sme ich vychovávali rovnako,“ čudujú sa rodičia. Nuž, to nestačí. Na charakter dieťaťa má vplyv ešte množstvo iných vecí, ktoré si často ani neuvedomujeme.

Jedna rodina a predsa každý sám sebou.

Foto: Patricia Poprocká

Zhŕňa ich Jana Kubíčková, detská psychologička, celostná terapeutka a autorka projektu Tisíc tvárí radosti, ktorý sa zameriava na pomoc rodičom, aby dokázali lepšie rozumieť svojim deťom, na facebookovej stránke s rovnakým názvom. Prečo teda nie sú žiadne dve deti rovnaké, hoci majú rovnakých rodičov, prostredie aj výchovu? „Pretože nemajú rovnaké detstvo,“ konštatuje jednoducho odborníčka. A to znamená nasledovné:

Genetická výbava
Dieťa má dané jedinečné fyzické i psychické črty, ale nielen to: „Každé je napojené na iných predkov. Každé v sebe nesie genetickú stopu vzorcov rôznych rodových príslušníkov a odkrýva témy rodinnej histórie. Tým vyvoláva v rodičoch a starých rodičoch iné emočné reakcie, pretože sa dotýka iných zranení z ich vlastného detstva,“ vysvetľuje Jana Kubíčková.

Iný život v maternici, iný pôrod
Každé tehotenstvo je iné, zhoduje sa drvivá väčšina žien. A to vplýva aj na dieťa. Iné emočné nastavenie matky, jej životný štýl, stravovanie, dokonca už aj okolnosti počatia majú na dieťa vplyv. Matka skrátka neprežíva druhé tehotenstvo rovnako ako prvé už len tým, že sa stará o prvorodené dieťa. To zas mení aj celkovú životnú situáciu rodičov či kvalitu ich vzťahu.

Iná rodinná dynamika
„Každé dieťa sa rodí do jedinečného nastavenia rodinného systému. Štvrté dieťa, ktoré prichádza do života dvom zrelým rodičom a trom starším súrodencom, sa rodí do veľmi odlišnej rodinnej dynamiky než prvorodené,“ vysvetľuje prosto psychologička.

Vlastná výnimočnosť
Každý sme iný, už od raného detstva. Každý máme iné potreby, aby sme sa cítili dobre, iné záujmy. Ako vysvetľuje Tisíc tvári radosti: „Každé dieťa potrebuje od rodičov iné množstvo a inú podobu blízkosti, pozornosti, času a lásky, aby sa cítilo milované a prijímané.“

Vzťah k rodičom
Každé dieťa potrebuje rodiča inak, v inom životnom období. Záleží to na pohlaví, poradí narodenia, veku aj na ďalších okolnostiach. Napríklad kým pre prvorodenú dcéru môže byť otec dôležitý medzi piatym a šiestym rokom, jej sestra môže v tomto veku viac potrebovať prítomnosť matky.

Ďalší príbuzní
K nim si vytvára každé dieťa svojský vzťah a ten ho môže ovplyvniť na celý život. Nejeden dospelý dodnes hovorí, akí dôležití boli preňho starí rodičia, ujo, teta a podobne.

Iná imunita i hormonálny systém
Tie majú vplyv na život dieťaťa už od prvých dní. „U každého dieťaťa sa počas prvých mesiacov formuje iná hladina citlivosti a stresovej tolerancie, a následne aj odlišné zvládanie každodenných situácií,“ vysvetľuje Tisíc tvárí radosti. To znamená, že každé dieťa potom inak reaguje v tej istej situácii, má iné sebavedomie i celkovú odolnosť.

Iný prístup rodičov
Aj keď by sme mnohí dali ruku do ohňa za to, že ku každému z detí pristupujeme rovnako, nepristupujeme. Aj vzhľadom na všetky vyššie spomínané odlišnosti si rodič vytvára s každým dieťaťom inú väzbu, každé v ňom vyvoláva iné nevedomé reakcie, iné prežívanie strachov či očakávaní.

Iné vnímanie reality
Ak dvaja vidia to isté, neznamená to, že vám to rovnako aj opíšu. Platí to aj o detstve a živote ako takom. Každý človek si z detstva odnáša iné spomienky, zdroje síl i zranenia, skrátka vlastnú pravdu. Takú, akú si vytvorí, ktorej uverí. A je len na ňom, ako s ňou bude potom v ďalších rokoch pracovať.

Príspevok Jany Kubíčkovej si môžete prečítať na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >