Rodičom na materskej štát od budúceho roka vytvorí lepšie podmienky

SITA, pt, 12. novembra 2018 o 15:40

Viac peňazí aj času na rodinu získajú od januára rodičia s malými deťmi. Lepšie podmienky im vytvára novela zákona o sociálnom poistení, ktorá začne platiť od januára.

Štát podporí rodiny v budúcom roku viac.

Foto: shutterstock

Okrem štandardného zvýšenia materskej dávky sa upraví aj výpočet materského pri takzvaných reťazových pôrodoch. Teda ak má ženia viac detí po sebe a prechádza z jednej materskej do druhej. Ako informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, nové pravidlá budú výhodnejšie. A to v tom, že výška materskej dávky pri takomto reťazovom pôrode už nebude nižšia než bola po prvom pôrode matky.

Novela, ktorú schválili poslanci, totiž stanovuje, že ak matka porodí po prvom dieťati ďalšie dieťa, výška novej dávky, vypočítanej z toho istého nemocenského poistenia, sa nezníži. Na výške materského sa negatívne neprejaví ani to, ak bola žena v rozhodujúcom období pri reťazovom pôrode aj dočasne práceneschopná. "Doteraz sa jej v takejto situácii výška dávky rátala z minimálneho vymeriavacieho základu, po novom sa po ďalšom pôrode určí z takzvaného predpokladaného príjmu," spresnil hovorca. Tento predpokladaný príjem nesmie byť nižší ako pri predchádzajúcich materských priznaných z toho istého nemocenského poistenia.

Novela zákona o sociálnom poistení od začiatku budúceho roka umožní aj súbežné poberanie materskej dávky matkou aj otcom v rovnakom období. Na platenej materskej budú môcť ale zostať spoločne len v prípade, že sa budú starať o svoje dve deti do troch rokov (prípadne do šiestoch rokov, ak je dieťa postihnuté). O jedno dieťa do troch rokov sa môže starať iba jeden rodič.

Priemerná výška materskej dávky ku koncu septembra tohto roka dosiahla 644,53 eura. Poisťovňa v tomto období vyplácala 64 128 materských dávok. Od budúceho roku vďaka zvýšeniu maximálneho vymeriavacieho základu vzrastie aj maximálna výška materskej dávky, ktorá pri 31-dňovom mesiaci dosiahne 1 458,50 eura. Medziročne tak maximálna výška materskej dávky vzrastie o 64,2 eura.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >