Rodičia dostanú na deti viac peňazí, štát zvyšuje niektoré dávky

pt, 21. decembra 2018 o 06:11

Niekedy síce len symbolicky, ale predsa len o niečo viac dostanú v budúcom roku rodičia na svoje deti od štátu. Vzrastú viaceré dávky – prídavky, rodičovský príspevok aj materské.

Rodiny s deťmi dostanú od januára viac peňazí, štát zvyšuje niektoré dávky

Foto: shutterstock.com

Najrozšírenejšia dávka, prídavok na dieťa vzrastie len o pár centov. Namiesto dnešných 23,68 eura jeden z rodičov dostane 24,34 eura. O zvýšenie netreba žiadať, deje sa tak automaticky.

Ak si na dieťa nemožno uplatniť daňový bonus, rodič má nárok na príplatok k prídavku na dieťa. Ten vzrastie tiež o pár centov – z 11,10 eura na 11,41 eura.

O niečo viac by mali zvýšenú podporu štátu pocítiť v peňaženkách rodičia s deťmi do troch rokov, ktorí poberajú rodičovský príspevok. Ten sa zvyšuje tiež automaticky, o šesť eur. Teda rodičia namiesto dnešných 214,70 eura dostanú 220,70 eura. Nárok naň majú rodičia detí do troch rokov, bez ohľadu na to, či pracujú alebo nie. Ak je dieťa postihnuté, štát vypláca rodičovský príspevok do jeho šiestich rokov.

Kto má dvojčatá alebo trojčatá, k základnej sume príspevku dostáva ešte 25-percentný príplatok 53,67 eura na každé ďalšie dieťa. Od januára budú dostávať 55,18 eura. Rodičovský príspevok pre matku dvojčiat teda bude 275,88, pri trojčatách 331,06 eura. Ale pozor, ak má rodič dieťa, ktoré zanedbáva povinnú školskú dochádzku, štát mu na rodičovský príspevok siahne, zníži ho o polovicu. Príspevok vyplácajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ženy, ktoré majú tesne pred pôrodom, alebo majú krátko po ňom, majú nárok na materské dávky zo Sociálnej poisťovne. A to v prípade, že boli nemocensky poistené primerane dlhý čas. Výška materského sa počíta z hrubej mzdy, v súčasnosti predstavuje tri štvrtiny z nej, je teda porovnateľná s čistou mzdou, ktorú predtým žena dostávala. Ženy, ktoré majú vysoké príjmy a nárok na najvyššie materské, si v budúcom roku polepšia.

Zvyšuje sa totiž maximálny vymeriavací základ na platenie odvodov, a teda aj najvyššia dávka. Kým dnes je najvyššie materské pri 31-dňovom mesiaci 1 394,30 eura, od januára bude 1 458,50 eura. Zvýšenie sa týka žien, ktorých vymeriavací základ na nemocenské poistenie bol najmenej 1 908 eur.

V budúcom roku sľubuje ministerstvo práce aj ďalšie opatrenia. A to buď predĺžiť poberanie materského na dvanásť mesiacov, alebo výrazne zvýšiť rodičovský príspevok. "Ministerstvo práce sa bude prikláňať k riešeniu aj, aj," tvrdí minister práce Ján Richter. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však kvôli finančným nákladom podarí presadiť len jednu z úprav, minister uprednostňuje rodičovský príspevok. "Som stále presvedčený o tom, že by sme mali riešiť razantné zvýšenie rodičovského príspevku," povedal s tým, že materské je u nás jedno z troch najvyšších v Európskej únii.


ANKETA:

Čo si myslíte o zvýšení dávok?

4,3%



13,5%



82,2%










Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >