Rodičia deti do škôl pošlú: „Nech len pekne idú, už im chýbajú spolužiaci.“

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 20. mája 2020 o 05:07

Dať či nedať do školy? Od júna budú pre škôlkarov a žiakov prvého až piateho ročníka otvorené vzdelávacie zariadenia. Opýtali sme sa mamičiek, či tam svoje deti pošlú.

Do škôl sa vrátia deti na prvom stupni.

Foto: shutterstock.com

Školu ešte zvažujeme kvôli svokre, ale pravdepodobne do nej dcérky pošleme

Zuzana Svitková s dcérkami.

Foto: archív Zuzany Svitkovej
Tému školy ešte nemáme definitívne uzavretú, pretože je to ešte pomerne čerstvá informácia. Pravdepodobne ale dcérky do nej dáme. Hrá pre to veľa vecí. Rodič učiteľa ľahko nenahradí a hlavne nenahradí kamarátstva, kolektív, ktorý deti aj navzájom motivuje. Keď sú deti doma, rodič zrazu stelesňuje učiteľku, vychovávateľku, kuchárku aj upratovačku. To nie je z môjho pohľadu dlhodobo udržateľné. Najmä, ak rodič má popri tom svoju prácu. Hlavnou vecou proti dávaniu do školy, ktorú zvažujeme, je, že žijeme v jednom dome so svokrou, ktorá patrí do rizikovej skupiny obyvateľstva.
Zuzana Svitková, Myjava

Eliške už chýbajú ostatné deti

Darina Kučerová s dcérkou Eliškou.

Foto: archív Dariny Kučerovej
Našu prváčku Elišku určite do školy dáme. Obaja s mužom pracujeme, babky sú ďaleko a Eliške chýbajú nielen spolužiaci, ale aj pravidelný systém učenia sa a chodenia do školy, čo podporuje jej zmysel pre disciplínu a zodpovednosť. Prinútiť ju pravidelne sa učiť a robiť si úlohy bolo pre mňa náročné. Ale podarilo sa. Hodiny angličtiny však bojkotovala a výhovorka bola, že sa hanbí. (úsmev) Muž chodil vo zvláštnom režime do práce tak, aby sa tam stretli maximálne traja na celé oddelenie. Inak bol doma na home office. Ja som prvé dva-tri týždne bola doma, odvtedy chodím pravidelne ako pendler do Rakúska, pracujem v poľnohospodárstve a to nepočká. Ale aj keď sme zostávali doma, dávali sme Elišku k prarodičom, pretože pri nej sme nič neurobili, hoci sme to skúšali. Aj preto pôjde do školy. Základné veci ako rúško, umývanie a dezinfekcia rúk a aký-taký odstup budú v škole určite potrebné, aj keď s deťmi je to samozrejme ťažšie.
Darina Kučerová, Bratislava

S rúškami by som deti do školy nepustila

Bola som rozhodnutá deti do školy a škôlky nepustiť, ak by tam museli sedieť celý deň v rúškach a dodržiavať izoláciu od ostatných žiakov. Osobne sa mi chodenie do školy v júni nezdá zvlášť potrebné – máme už doma zabehnutý celkom dobrý systém online vyučovania aj krúžkov. Navyše, v júni sa toho v škole už aj tak veľa neučí – možno tak dva týždne, potom sa uzatvára ročník, odovzdávajú knihy... Ďalšie plus toho, ako sme doma, je to, že deti trávia veľa času vonku, keďže sme na chate kúsok za mestom.

Napriek všetkému však napokon dcéra do školy v júni pôjde, aj syn do škôlky. Presvedčilo ma, že nebudú musieť mať rúška, len školáci, ak budú mimo svojej skupiny, a tiež si myslím, že by im bolo ľúto zostať doma, keď sa všetci kamaráti budú stretávať v škole či škôlke. Zažívame výnimočné časy, o ktorých sa bude neskôr veľa hovoriť, a bola by škoda, keby zostali deti takto vyčlenené. Keď to spočítam, doma sme od marca, a keby sa nešli v júni do školy, s letnými prázdninami by deti boli bez kolektívu a bez autority pol roka, čo sa mi zdá veľa. Tu sa síce hrajú s kamarátmi, ale myslím si, že to nestačí, potrebujú aj vedenie. Takže kvôli kolektívu deti do školy a škôlky pôjdu.
Zuzana Precechtelová , mama deväťročnej Lindy a päťročného Mateja, Bratislava

Syn sa už teší na spolužiakov

Prvá reakcia môjho syna piataka bola, že načo má ísť do školy, keď si plní všetky úlohy aj doma. Potom sa však rozprávali so spolužiakmi, a keď zistili, že všetci idú do školy tak sa všetci už tešia, že sa zas stretnú. Myslím, že je to aj dobré, najmä kvôli kolektívu. Synova sestra je o sedem rokov mladšia, takže sa spolu príliš nezabavia. Jemu chýba sociálny kontakt s rovesníkmi, jej tak isto. Preto návrat do škôl vítam.

Najradšej by som dala aj dcérku do škôlky, tam však neviem, či sa dostane, keďže je obmedzený počet 15 detí. Ja som doma, tak nebudem blokovať miesto tým deťom, ktorých rodičia sa potrebujú vrátiť do práce.

Teraz z nákazy obavy nemám, no ktovie, čo bude na jeseň v čase chrípkových epidémií.
Mária Makarová, matka piataka Matúša a päťročnej Deany, Michalovce

Ako to bude vyzerať od prvého júna v školách
Školy sa pre žiakov od prvej do piatej triedy otvárajú prvého júna. Vyučovanie však nemusia obnoviť všetky, rozhodne o tom zriaďovateľ školy. V susednom Česku sa niektoré zariadenia rozhodli zostať zatvorené kvôli staršiemu veku a horšiemu zdravotnému stavu učiteliek, je preto možné, že ich príklad budu nasledovať aj niektoré menšie slovenské školy.

V jednej triede bude najviac dvadsať detí. Ráno im pri vstupe zmerajú teplotu, vydezinfikujú si ruky. Do školy si budú nosiť dve rúška a papierové jednorazové vreckovky. „Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, okrem svojej skupiny v interných a externých priestoroch školy, kde sa uskutočňuje výchovno-vzdelávací proces," píše sa v usmernení ministerstva školstva. Školy sa majú zamerať na to, aby učili čo najviac vonku, triedy sa budú dezinfikovať.

Pedagogickým zamestnancom ministerstvo školstva rúška nosiť odporúča, môžu sa teda rozhodnúť sami. Nepedagogickí zamestnanci majú povinnosť nosenia. Školy už začínajú zisťovať záujem o výučbu. Tá bude dobrovoľná, rodičia sa budú môcť rozhodnúť, či tam dieťa pošlú, alebo kvôli zdravotnému riziku budú pokračovať v domácej škole. Od júna sa taktiež otvárajú škôlky.






Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarRolando 31. mája 2020 o 07:33

    "Ano, nech ide do skoly, lebo prinutit dceru robiť si ulohy bolo pre mna narocne". Ano o tom to je - o neschopnych rodicoch - neschopnych zvladat svoje deti. A ti tu tvoria titulok spravy. Ti ktori nezvladaju vlastne dieta tvoria hlavnu message o tom co sa bude v state diat s moznym dopadom na epidemiologicku situaciu a zivoty (a smrt) druhych ludi. Rozhoduju neschopni ludia.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >