Rezort práce nevylučuje, že vzhľadom na vysoké ceny navrhne mimoriadne zvýšiť rodinné dávky

SITA, 21. januára 2022 o 03:55

Celkový rast cien by mal už začiatkom tohto roka dosiahnuť viac ako sedem percent. Zareagujú na to úrady zvýšením dávok pre rodiny?

Rodiny sa tento rok budú musieť uskromniť, úspor toľko nebude.

Foto: shutterstock.com

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) nevylučuje, že vzhľadom na vysoký rast cien navrhne mimoriadne zvýšiť rodinné dávky. Akékoľvek zvyšovanie dávok či príspevkov v sociálnej oblasti však bude podľa ministerstva závisieť od možností štátneho rozpočtu, ktorý je v gescii Ministerstva financií SR.

V oblasti hmotnej núdze má už teraz ministerstvo práce za úlohu predložiť v septembri tohto roka návrh na novelizáciu zákona o pomoci v hmotnej núdzi. „V rámci tejto novely pripravujeme prehodnotenie parametrov a podmienok nároku na pomoc v hmotnej núdzi, ako aj výšky a zloženia dávky v hmotnej núdzi a príspevkov," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Ako dodalo, každoročne sa tiež k 1. júlu opatrením rezortu upravujú sumy životného minima.

Inflácia na Slovensku dosiahla v minulom roku najvyššiu hodnotu za deväť rokov. Spotrebiteľské ceny vlani medziročne vzrástli v priemere o 3,2 percenta. Ceny tovarov a služieb by mali podľa analytikov rásť aj v ďalších mesiacoch.

„Od januára začnú ťahať infláciu vyššie ceny elektriny, plynu a tepla. Vďaka tomu by sa mohla celková inflácia pohybovať na začiatku roka 2022 nad sedem percent, “ uviedol minulý piatok vo svojom komentári analytik Národnej banky Slovenska Branislav Karmažin. Aj analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák očakáva v úvode roka ďalšie skokové zrýchlenie inflácie. Aj podľa neho by sa medziročná inflácia v úvode roka mala vyšplhať nad úroveň sedem percent.

Suma rodičovského príspevku sa od 1. januára tohto roka zvýšila o 1,5 percenta. Pre rodičov, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali a mali nárok na materskú dávku, ide o nárast z vlaňajších 378,10 eura na 383,80 eura. Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, rodičovský príspevok od začiatku tohto roka stúpol z 275,90 eura na 280 eur.

Od začiatku tohto roka sa zvýšila aj suma prídavku na dieťa, a to o 38 centov na 25,88 eura. Nárast súm rodičovského príspevku a prídavku na dieťa súvisí so zvýšením životného minima od 1. júla minulého roka o 1,5 percenta. Podľa zákona o rodičovskom príspevku sa totiž táto dávka zvyšuje k 1. januáru kalendárneho roka v rovnakej miere, v akej k 1. júlu predošlého roka išlo nahor životné minimum.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >