Ako sa zvýšia prídavky na deti, ako materské? Zmeny pre rodičov v budúcom roku

dh, pt, 20. decembra 2021 o 04:15

Rodičia sa v budúcom roku môžu tešiť, od štátu dostanú viac. Niektoré dávky sa zvýšia o pár eur, iné len symbolicky, štát však mení aj niektoré ďalšie pravidlá, napríklad v prospech tehotných žien.

Dávky pre rodičov v budúcom roku porastú, najmenej prídavky na deti, len o 38 centov.

Foto: shutterstock.com

Od januára dostanú rodičia s malými deťmi vyšší rodičovský príspevok. Kým dnes rodičia, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku pracovali a počas prvých mesiacov poberali materské, dostávajú 378,10 eura, od januára získajú o takmer šesť eur viac. Rodičovský príspevok im porastie na 383,80 eura. Ak nárok na materské nemali a poberajú dnes rodičovský príspevok 275,90 eura, od januára sa im zvýši na 280 eur.

Rodičovský príspevok dostáva viac ako 157-tisíc rodičov a podmienky na jeho získanie sa nemenia. Nárok naň majú teda rodičia s deťmi do troch rokov a v prípade nepriaznivého zdravotného stavu do šiestich rokov.

Výrazne si prilepšia aj rodičia s vyššími príjmami, ktorí príchod potomka ešte len očakávajú, prípadne už poberajú materské v maximálnej výške. Tá sa od januára zvýši – v mesiaci, ktorý má 30 dní, z dnešných 1 615,60 eura na 1 676,30 eura, a v mesiaci, ktorý má 31 dní, z 1 669,50 eura na 1 732,10 eura. Dôvodom je zvýšenie maximálneho denného vymeriavacieho základu, z ktorého sa materské počíta (materské predstavuje 75 % z neho).

Tehotné ženy dostanú viac aj prostredníctvom novej dávky, tehotenské, ktorú zaviedla vláda od apríla tohto roka. Nárok na ňu majú ženy, ktoré sú na začiatku 13. týždňa tehotenstva a platia odvody alebo im k tomuto dňu plynie ochranná lehota po skončení nemocenského poistenia. Kým dnes môže žena dostať tehotenské v rozpätí od 215,15 eura do 333,90 eura mesačne, od januára sa bude vyplácať v rozpätí od 223,50 do 346,50 eura.

Tehotné ženy bude štát chrániť viac aj pri strate práce. Od apríla chce predĺžiť ochrannú lehotu, ktorá im zaručuje nárok na dávku tak, ako keby boli stále v pracovnom pomere. „Kým doteraz bola platná podmienka, že žena musela otehotnieť ešte počas pracovného pomeru, teraz môže otehotnieť do 6 mesiacov od jeho ukončenia. Zaužívané osemmesačné obdobie, keď má žena istotu, že nestratí nárok na sociálne dávky, sa tak predlžuje o 6 mesiacov,“ vysvetlila Michaela Slivková Kirňaková z ministerstva práce.

Čo však porastie len nepatrne a rodičia to ani nepocítia, je najrozšírenejšia štátna sociálna dávka, ktorú poberá najviac ľudí – prídavky na deti. Tie dnes dostáva takmer 650-tisíc rodičov na viac ako milión detí a v budúcom roku sa zvýšia len o 38 centov. Dnes sa prídavok vypláca v sume 25,50 eura. Od nového roku to bude 25,88 eura.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >