Recept na víkend: Jahodové omáčky do palaciniek, k lievancom či na zapečený toast

Gabriela Bachárová, 30. mája 2020 o 04:28

Jahodová sezóna vrcholí, tak si ju poriadne užite! Skúste chutné jahodové omáčky, ktoré privedú k dokonalosti lievance, palacinky či opečený toast.

Jahodová omáčka k lievancom. Zjete ju raz dva.

Foto: Gabriela Bachárová

Jahodová pena s opečenými toastami

Budete potrebovať:
200 g lučiny
3 vanilkové cukry
20 g maku
100 g jahôd

Lučinu, vanilkový cukor a mak vyšľahajte, až vám vznikne hladký krém a potom pridajte jahody, ktoré ešte predtým trošku rozpučte. Nechajte asi hodinku odpočívať v chladničke a potom omáčku môžete podávať na opečených toastoch tak, že ju natriete na jeden a druhým prikryjete. Pre väčší efekt môžete toastové chleby vykrojiť do tvaru srdca, s ešte jedným menším srdiečkom uprostred vrchnej časti. Namiesto jahôd môžete použiť aj iné ovocie, napríklad maliny.
(Recept pochádza z kuchárskej knihy Chlieb v hlavnej roli od Mileny Volfovej, vyšla v češtine, v pôvodnom recept je verzia s malinami)

Lievance s jahodovou omáčkou

Na lievance:
20 g droždia
40 g cukru
400 g polohrubej alebo hladkej múky
700 ml mlieka
2 vajíčka
štipka soli
tuk na potretie panvičky

Na jahodovú omáčku:
500 g jahod
3 lyžice cukru
1 zakysaná smetana (190 g)

Z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a trochy vlažného mlieka si pripravte kvások. Múku preosejte do misy, vlejte kvások, vajíčko, mlieko a vsypte cukor, čo vám zostal. Posoľte a dôkladne rozmiešajte. Riedke cesto nechajte na teplom mieste asi 25 minút kysnúť, množstvo cesta by sa malo zdvojnásobiť. Panvicu potrite trochou tuku, naberačkou vlievajte vykysnuté cesto a pečte po obidvoch stranách doružova.

Jahody v miske rozotrite na kúsky. Pridajte cukor, kyslú smetanu, premiešajte a dajte vychladnúť do chladničky. Potom rozdeľte do misiek, odkiaľ si každý bude brať lyžičkou a jesť k tomu lievance.
(Recept pochádza z knihy Deník Dity P. od českej autorky Dity Pecháčkovej.)

Palacinky s jahodovou omáčkou

Palacinky
200 g hladkej či polohrubej múky
190 ml mlieka
190 ml vody
10 g rozpusteného masla
3 vajíčka
štipka soli
 
Na jahodovú omáčku:
300 g jahôd
2 lyžice vody
1 lyžica cukru
1 lyžička citrónovej šťavy

Očistené jahody nakrájajte nadrobno. Vložte do hrnca, pridajte vodu, cukor a citrónovú šťavu. Pozvoľna varte, kým sa jahody nerozvaria a zmes nezačne hustnúť. V mise vyšľahajte mlieko, rozpustené maslo, vodu, vajíčka, štipku soli a múku. Na panvici upečte palacinky. Každú hotovú palacinku potrite jahodovou omáčkou a zrolujte tak, ako to robíte vždy. Dobrú jahodovú chuť vám prajeme.
(Recept pochádza zo stránky značky múk Babičkina voľba.)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >