Jarné zázraky na tanieri. Skúste nátierku z púpavových listov či z medvedieho cesnaku. Recepty výživovej poradkyne

ahojmama, 9. marca 2024 o 06:46

Vonku sa to už zelenie, tak skúsme prvé jarné rastlinky využiť aj v kuchyni. Ľahké a rýchle jedlá z bylín nielen skvelo chutia, ale sú aj zdrojom energie, minerálov a ďalších prospešných látok, napríklad s protizápalovými účinkami.

Aj kvietok fialky možno využiť v kuchyni.

Foto: https://flog.pravda.sk/herbar

Stačí sa vonku prejsť a z prírody si už možno domov priniesť výhonky mladej žihľavy, medvedí cesnak, kozonohu, skorocel, ďatelinu, tiež kvety a listy púpavy, sedmokrásky či fialky. Áno, toto všetko možno konzumovať, s priaznivými účinkami na regeneráciu pečene či žlčníka a na ľahké trávenie. Dajú sa z nich robiť prívarky (podobné špenátovému), polievky, nátierky či pestá. Možno ich aj pridať ako surovinu do placiek, koláčov, krémov a pudingov.

Tu sú dnešné tipy:

Pesto z púpavových listov

Potrebujeme: hrsť mladých púpavových listov, 6 polievkových lyžíc olivového oleja, 5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy, 3 strúčiky cesnaku, 100 g píniových orieškov, prípadne mandlí či vlašských orechov, soľ, nastrúhaný parmezán (goudu alebo iný syr)

Postup: Všetko vymixujeme tyčovým mixérom, vložíme do sklenenej nádoby a skladujeme v chladničke. Pesto je vhodné na cestoviny, dochutenie polievok alebo ako nátierka. Môžeme ho rovnakým spôsobom pripraviť aj z medvedieho cesnaku, kozonohy, žihľavy či mixom týchto bylín.

Humus s medvedím cesnakom

Potrebujeme: konzervu cíceru (alebo doma uvarený cícer), 100 g tahini omáčky, 7 polievkových lyžíc olivového oleja, 5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy, hrsť listov medvedieho cesnaku

Postup: Cícer rozmixujeme s olivovým olejom do požadovanej konzistencie, pridáme tahini omáčku a následne citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a podávame ako nátierku či ako prílohu k hlavnému jedlu.
(Recepty výživovej poradkyne Silvie Tylš)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >