Aj kvietok fialky možno využiť v kuchyni.
Foto: https://flog.pravda.sk/herbarStačí sa vonku prejsť a z prírody si už možno domov priniesť výhonky mladej žihľavy, medvedí cesnak, kozonohu, skorocel, ďatelinu, tiež kvety a listy púpavy, sedmokrásky či fialky. Áno, toto všetko možno konzumovať, s priaznivými účinkami na regeneráciu pečene či žlčníka a na ľahké trávenie. Dajú sa z nich robiť prívarky (podobné špenátovému), polievky, nátierky či pestá. Možno ich aj pridať ako surovinu do placiek, koláčov, krémov a pudingov.
Tu sú dnešné tipy:
Pesto z púpavových listov
Potrebujeme: hrsť mladých púpavových listov, 6 polievkových lyžíc olivového oleja, 5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy, 3 strúčiky cesnaku, 100 g píniových orieškov, prípadne mandlí či vlašských orechov, soľ, nastrúhaný parmezán (goudu alebo iný syr)Postup: Všetko vymixujeme tyčovým mixérom, vložíme do sklenenej nádoby a skladujeme v chladničke. Pesto je vhodné na cestoviny, dochutenie polievok alebo ako nátierka. Môžeme ho rovnakým spôsobom pripraviť aj z medvedieho cesnaku, kozonohy, žihľavy či mixom týchto bylín.
Humus s medvedím cesnakom
Potrebujeme: konzervu cíceru (alebo doma uvarený cícer), 100 g tahini omáčky, 7 polievkových lyžíc olivového oleja, 5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy, hrsť listov medvedieho cesnakuPostup: Cícer rozmixujeme s olivovým olejom do požadovanej konzistencie, pridáme tahini omáčku a následne citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a podávame ako nátierku či ako prílohu k hlavnému jedlu.
(Recepty výživovej poradkyne Silvie Tylš)