Tvarohové dezerty nemusíte kupovať. Ich príprava doma nezaberie ani 10 minút

Patricia Poprocká, 4. marca 2020 o 04:16

Deti ho milujú, keď si ale prečítate jeho zloženie, nie je to až tak dokonalo zdravá pochúťka, ako sa tvári. Tvarohový detský dezert, u nás známy pod obchodnými značkami Pribináčik či Termix, ktoré už zľudoveli, si možno pripraviť aj doma, bez umelých prísad a rovnako chutne.

Krémové dezerty môžu jesť už maličké deti.

Foto: shutterstock.com

Príprava je veľmi rýchla a jednoduchá, spravidla nezaberie viac ako 10 minút. Nie je ani príliš čo špekulovať nad zložením, aj keď i v tomto prípade sa dá samozrejme experimentovať. Navyše, keďže pri dnešnej pestrej ponuke a rozdielnej kvalite potravín nie je tvaroh ako tvaroh, jogurt ako jogurt, či smotana ako smotana, rozličné chute možno dosiahnuť aj zmenou značky. Je na každom, aby si našiel svoju obľúbenú.

Recept na chutný „domáci pribináčik“ prináša v knihe Prvé príkrmy trojica autoriek Eva Blaho, Anetta Vaculíková a Katarína Ovečková Medveďová. Vhodný je už pre deti nad 10 mesiacov a oproti kupovanému je výhodný najmä v tom, že neobsahuje cukor ani iné umelé prísady. „Pribináčik netreba kupovať v obchode, naozaj,“ odkazujú.

Zmiešajte 100 gramov jogurtu (môže byť kravský, kozí, ovčí, podľa toho, čo preferujete) s 200 gramami krémového syra, napríklad Lučiny, znie základný postup.

Aby bol dezert krémovejší, syr možno nahradiť aj jemným tvarohom a jogurt kyslou smotanou.

Dochucovať môžete podľa ľubovôle. Vanilkový (termix či pribináčik) dosiahnete pridaním štipky pravej vanilky, banánový keď pridáte banán. Ten zmes aj príjemne a prírodne osladí, čo je pre maličké deti najvhodnejšie sladidlo. Pre zvýraznenie chuti môžete pridať aj škoricu alebo perníkové korenie.

Vhodné je aj iné ovocie, podľa sezónnosti. Najhladšiu zmes dosiahnete, ak ho zmixujete, drobné kúsočky však tiež nie sú na škodu. „Ozdobte v pohári lístkami mäty, bobuľkami lesného ovocia alebo piškótou. Potešíte aj vizuálne,“ uzatvárajú autorky.

Pre starších možno týmto postupom vyrobiť aj medový krém (dosladený medom), orieškový alebo kakaový s pridaním kakaa.

Čokoládový termix podľa Dušana.

Foto: Varecha.sk/dusan444

Zaujímavý recept na čokoládový termix ponúka aj Dušan na portále Varecha.sk. Ten odporúča zmiešať tvaroh s kyslou smotanou a rozpustenou čokoládou na varenie po tom, čo trocha vychladne.

Všetko zamiešať a – hotovo. „Ja používam hrudkovaný tvaroh,“ odkazuje Dušan s tým, že ho možno nahradiť aj krémovým, aby bol dezert hladší, ako obľubujú najmä deti. Je tiež na vás, akú čokoládu si zvolíte – najlepšie bude, ak budete čítať jej zloženie. Presný Dušanov recept si môžete pozrieť TU.

Takže s chuťou do toho, možno sa vám podarí nakombinovať aj nový, vlastný originálny dezert!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >