Rakovina sa môže prenášať z tehotnej matky na dieťa, zistili vedci

Gabriela Bachárová, 16. januára 2021 o 05:45

Rakovina sa neprenáša z človeka na človeka, tvrdilo sa vždy. Lenže už to tak celkom neplatí. Vedci zistili, že vo výnimočných prípadoch môže preniesť chorá matka nádorové ochorenie na svoje dieťa.

Žiaľ, rakovina môže byť vzácne prenosná z matky na dieťa.

Foto: Shutterstock.com

Japonskí lekári z Národného onkologického centra prišli so znepokojujúcou informáciou, že vo vzácnych prípadoch, ak sa dieťa pri pôrode napije plodovej vody matky s rakovinou krčka maternice, môže samo onkologicky chorieť. Popísali dva prípady, keď u detí chorých matiek zistili s menším či väčším časovým odstupom rakovinu pľúc.

Prípady popísal začiatkom januára odborný časopis The New England Journal of Medicine. Podľa článku genetická analýza ukázala, že rakovinové bunky matiek i detí majú tie isté genetické mutácie.

V prvom prípade našli matke rakovinu tri mesiace po pôrode, chlapcovi ju zistili pred druhým rokom (konkrétne v 23. mesiaci života), pretože začal veľmi kašlať. Diagnóza znela zdrvujúco: rakovinové bujnenie v oboch častiach pľúc. U druhého chlapca sa onkologická diagnóza potvrdila neskôr, v šiestich rokoch, nádor mal v ľavej časti pľúc.

Proti rakovine krčka maternice existuje očkovanie, ktoré predstavuje istú ochranu pred prepuknutím onkologických problémov. Môže tak ochrániť i dieťa.

Prenos cez placentu

Už v minulosti vedci zistili, že onkologické ochorenie sa môže preniesť z matky na dieťa cez placentu. Pred pár rokmi napríklad britské a japonskí výskumníci popísali prípad, keď u 28-ročnej Japonky došlo k prenosu rakoviny na plod práve prostredníctvom placenty. Ona sama vtedy ešte o existencie svojej choroby nevedela.

Mesiac po pôrode začala extrémne vaginálne krvácať. Diagnóza znela: leukémia v pokročilom štádiu. Žena zanedlho zomrela. Keď mal jej potomok rok, dostal sa do nemocnice s napuchnutou tvárou, zistili mu nádor v čeľusti a tiež v pľúcach. Nešlo o rovnaký druh nádoru, ako mala jeho matka, ale ďalšie skúmanie odhalilo, že rakovinové bunky oboch obsahovali rovnaký zmutovaný rakovinový gén. Ten však nie je dedičný, čo znamenalo, že dieťa ho muselo získať od svojej matky inak. Imunitný systém plodu nedokázal ohrozenie rozpoznať a zlikvidovať, hoci v iných prípadoch sa tak deje.

Podobne ako pri prenose počas pôrodu je i prenos placentou vzácnosťou. Neplatí teda, že je to častý jav a choré tehotné ženy by sa mali obávať, že svoje dieťa ohrozia. Odhaduje sa, že k prenosu rakovinového bujnenia dochádza len v jednom prípade z 500 tisíc.












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >