Na rakovinu ročne ochorie vyše 200 detí, najčastejšie na leukémiu

SITA, TASR, 15. februára 2020 o 03:57

Na rakovinu vo svete ochorie ročne vyše 300-tisíc detí. Na Slovensku je to vyše 200.

Deti s rakovinou majú veľkú šancu na vyliečenie.

Foto: Shutterstock.com

Na Slovensku sa začala rozvíjať detská onkológia pred 36 rokmi v Banskej Bystrici. Detské onkológie sú aj v Bratislave a Košiciach. Na týchto pracoviskách spolu ročne diagnostikujú vyše 200 prípadov onkologických ochorení u detí od 0 do 19 rokov. Úspešnosť liečby u nás dosahuje úroveň najvyspelejších krajín a je na úrovni vyše 80 percent vyliečených pacientov. Dnes 15. februára je Medzinárodný deň detskej rakoviny.

„Najčastejším typom ochorení sú leukémia, nádory mozgu, lymfómy a solídne nádory, ako je napríklad neuroblastóm a Wilmsov nádor. Pri včasnom zachytení ochorenia má dnes detský pacient veľkú šancu na vyliečenie. V samotných začiatkoch úsilia o liečbu detskej rakoviny bola iba asi trojpercentná šanca. Dnes, vďaka moderným liečebným postupom a podpornej starostlivosti, je to 80 percent,“ priblížil predseda občianskeho združenia Svetielko nádeje a primár Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica Pavel Bician.

Najčastejším onkologickým ochorením u slovenských detí je akútna lymfoblastová leukémia (ALL), ktorú ročne diagnostikujú približne 30 detským pacientom. „Slovensko používa v súčasnosti takzvaný medzinárodný protokol na liečbu detí a adolescentov s ALL, na ktorom participujeme spoločne s Nemeckom, Talianskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Českom, Izraelom a Austráliou. Tento sa snaží optimalizovať a individualizovať liečbu s využitím postupov ušitých na mieru každého pacienta," uviedla prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Alexandra Kolenová. „Musíme si získať dôveru rodičov, preto v diagnostike musíme mať istotu. Preto je dôležité komunikovať s odborníkmi na Slovensku i v zahraničí," vysvetlila.

„Primárnym spôsobom liečby je kombinovaná chemoterapia a väčšina pacientov sa lieči v rámci veľkých medzinárodných skupín a štúdií. Prostredníctvom videokonferencií spolupracujeme napríklad s detskou nemocnicou vo Philadelphii v Spojených štátoch amerických, ktorá patrí medzi najúspešnejšie na svete v liečbe detských onkologických ochorení," konštatovala. Zdôrazňuje dôležitosť včasnej a presnej diagnostiky a kvalitnej liečby.

S iniciatívou pripomínať si Deň detskej rakoviny prišla organizácia Childhood Cancer International v roku 2002. Tento deň podporuje aj Svetová zdravotnícka organizácia. Symbolom je zlatá stužka.

Svetová zdravotnícka organizácia spustila v roku 2018 spustila iniciatívu Global Initiative for Childhood Cancer, ktorá apeluje na zlepšenie starostlivosti a dostupnosti liečby rakoviny v jednotlivých krajinách. Cieľom kampane je do roku 2030 dosiahnuť celosvetovo aspoň 60-percentnú mieru vyliečenia rakoviny u detí, čo je približne dvojnásobok súčasného stavu. Počas nasledujúceho desaťročia by to znamenalo približne jeden milión zachránených detských životov.

Nezisková organizácia Svetielko nádeje, ktorá sa zameriava na pomoc ťažko chorým deťom a ich rodinám, pôsobí pri detskej onkológii v Banskej Bystrici už 17 rokov. Za ten čas poskytla pomoc viac ako 650 deťom s onkologickým a iným vážnym ochorením a ich rodinám. Poskytuje poradenstvo, bezplatné prepravy na vyšetrenia a zákroky či bezplatné ubytovanie pre rodinných príslušníkov počas návštev pri dlhodobej liečbe. Takisto podporuje nákup liekov a pomáha aj samotnej nemocnici najmä materiálno-technickým vybavením a podporou vzdelávania lekárov a sestier.

„Tento rok zavádzame špeciálny program nutričnej výživy, ktorý má ešte zvýšiť úspešnosť liečby. Rakovine dieťaťa sa vo všeobecnosti nedá predchádzať alebo ju skríningovať. Avšak dá sa zrealizovať včasnú a presnú diagnózu a po nej nasadiť účinnú liečbu a podporiť ju čo najkomplexnejšou starostlivosťou. Pre liečebný proces je dôležitý nielen medicínsky účinok, ale aj pozitívne nastavenie a nádej. Vo Svetielku nádeje sa preto snažíme realizovať family friendly prístup a zachytávať a napĺňať všetky potreby detí a ich rodín,“ uzavrel Bician.

Ďalšia nezisková organizácia Deťom s rakovinou založená rodičmi vyliečených detí realizuje aktivity na vzdelávanie zdravotníckeho personálu, šírenie osvety, modernizovanie prostredia zdravotníckych zariadení a tiež pomoc rodinám počas liečby. Spoluzakladateľ a člen dozornej rady Deťom s rakovinou Peter Mitura v stredu odovzdal trom slovenským centrám, zameraným na liečbu detských onkologických pacientov, certifikáty na finančné prostriedky pre zvýšenie komfortu rodičov, ktorí počas liečby trávia väčšinu času s deťmi na klinike.

Vďaka projektu Posteľ za peňaženku organizácia zabezpečí rozkladacie kreslá, ktoré budú v noci slúžiť ako rodičovské lôžka na Klinike detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty a NÚDCH v Bratislave, oddelení detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach a na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici.










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >