Radšej neporiadok ako stres! 5 tipov, ako si obľúbiť vianočné upratovanie

pt, 23. novembra 2020 o 04:49

Nie je to práve najpríjemnejšia činnosť, no o to lepšie sa človek cíti, keď to má za sebou. Reč je o upratovaní, ktoré najmä pred Vianocami býva nočnou morou v nejednej domácnosti. Najmä v tomto období, keď sa už kráti čas a do sviatkov ostáva naozaj pár týždňov. Ako to v pohode zvládnuť? Pomôžte si týmito piatimi bodmi:

Do upratovania je dobré zapojiť celú rodinu, práca však počká, prvoradá je pohoda.

Foto: Shutterstock.com

Urobte si plán

Prejdite sa bytom a premyslite, čo a kde by bolo potrebné spraviť predovšetkým. Vypíšte si aj tie menej obľúbené upratovacie aktivity a naplánujte si, kedy by ste sa do čoho mohli pustiť. Jednotlivé činnosti si rozdeľte na niekoľko dní. Myslite na to, ako dobre sa potom v uprataných priestoroch a počas Vianoc budete cítiť. Samozrejme, zapojte do upratovania všetkých členov domácnosti, nech aj oni priložia ruku k dielu na vytváraní vianočnej pohody.

Postupujte logicky

Snažte sa vytvoriť systém, aby ste si zbytočne nepridávali prácu, a aby jednotlivé činnosti na seba nadväzovali. Postupujte zhora nadol, teda najprv lustre, okná, a potom postupne všetko smerom k dverám, aby ste si prach a nečistoty neroznášali na už upratané miesta. Čiže napríklad po oknách nasledujú poličky, skrine, a ďalší nábytok. Podlahy nakoniec. Nezabudnite, že na konci sú aj umývadlá, resp. to jedno, v ktorom preplachujete handry.

Nebojte sa vyhadzovať

Zbavte sa všetkého, čo nepotrebujete, a na čo sa len zbytočne práši. Že ako? Opýtajte sa samých seba: Potrebujem to? Používam to? Zbožňujem to? Nechám „pre istotu“ znamená, že je to zbytočné. V priestrannejšom byte sa budete cítiť lepšie, uvidíte.

Voda čistí všetko

Pozornosť venujte miestnostiam, kde budete tráviť najviac času. Čiže spoločenské miestnosti ako obývacia miestnosť, jedáleň, kuchyňa. Pritom nezabúdajte na spomínaný systém zhora nadol. Nebojte sa vody, účinne utrie prach. Neznečisťujte si byt zbytočne výparmi z chemikálií, namiesto čistiacich prípravkov postačí čistá voda a špeciálna handrička na prach.

Do kuchyne a kúpeľne použite na odstránenie nečistôt ocot, sódu citrón. Niekoľko tipov nájdete v tomto našom článku.

Ak si chcete prevoňať byt, skúste to esenciálnymi olejmi, prípadne šupkami z citrusov, ktoré necháte usušiť v pekne miske.

Nezabúdajte, že uprataný byt nie je všetko

V peknom prostredí je to síce príjemnejšie, ak však nestíhate vyluxovať všetko, nezbláznite sa preto. Vianoce nie sú o sterilne čistej domácnosti, ale o chvíľach strávenými s rodinou a blízkymi, počas ktorých si odpočiniete a užijete jeden druhého. Radšej pohoda v neporiadku než stresy v dokonalom poriadku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >