10 dobrých rád na rýchle a účinné upratovanie

Patricia Poprocká, 13. mája 2020 o 05:26

Upratujte krátko, účinne, a najmä s chuťou. Ako ju získať? Prinášame vám niekoľko užitočných tipov.

Upratovať v pohode, bez stresov dokonca i s chuťou je vcelku ľahké.

Foto: Shutterstock.com

1. Skúste robiť poriadok po častiach, nie naraz všade.
Namiesto naplánovania dňa D, kedy sa konečne odhodláte obetovať svoj voľný čas na umývanie okien, vypratanie skriniek či vysávanie celého bytu si vyčleňte na upratovanie len časť bežného dňa. Polhodinku, hodinku, možno len desať minút – podľa toho, ako sa práve cítite, aby vás to príliš nezaťažovalo.

Za ten čas si vyberte, kde by ste práve najviac potrebovali urobiť poriadok. V skrinke v kuchyni, na poličke v obývačke, alebo v šuplíku plnom papierov? Je to na vás. Možno vás potom upratovanie „chytí“ tak, že sa k skrinke rozhodnete pridať ešte ďalšiu, možno nie a necháte si ju na druhý deň.

V každom prípade - aj jedna uprataná skrinka je viac než nič. A keď k nej každý deň pridáte niečo ďalšie, váš byt bude v priebehu pár dní uprataný.

2. Urobte si pohodu.
Oblečte si, v čom sa dobre cítite. Urobte si k práci kávu, čaj alebo citrónovú vodu, čokoľvek, čo vám prácu spríjemní. Pustite si k tomu obľúbenú hudbu, alebo si zaspievajte, ak máte možnosť.

3. Nebojte sa vyhadzovať.
Minimalizmus je dnes už životný štýl, bez ohľadu naň naozaj platí, že čím menej toho je, tým lepšie. Voľnejšie dýchate, byt pôsobí príjemnejšie, upratanejšie a navyše vám robenie (i udržiavanie) poriadku zaberá menej času. Koľko z vecí, ktoré skladujete, naozaj potrebujete?

Ak vám je za predmetmi ľúto, pomôckou pri rozhodovaní, čo nechať, môže byť napríklad to, či ste v priebehu posledného roka dali na seba nejaké oblečenie zo skrine alebo použili nejaký predmet v kuchyni. Pri iných spomienkových drobnostiach si položte otázku: Má vyhodenie tohto predmetu nejaký vplyv na to, kým naozaj som?

4. Udržiavajte poriadok.
Snažte sa vždy odložiť veci hneď po tom, ako ich použijete. Napríklad fľaštičky s koreninami v kuchyni na svoje miesto, knihy od poličky, pero do stojana a podobne. Špinavé oblečenie zasa do koša na bielizeň, kabelku či kabát tiež tam, kam patria.

5. Majte vysávač, vedro a handry ľahko dostupné.
Samozrejme, nemusia byť vystavené na očiach ako obľúbené knihy čo fotografie, prístup k nim by však mal byť rýchly a jednoduchý. Niekedy už len predstava „zasa vyhrabať ten vysávač“ od robenia poriadku odradí.

6. Poriadok v dome, poriadok v duši.
V upratanom prostredí sa človek cíti lepšie, ľahšie sa mu premýšľa i rieši problémy. Majte na pamäti.

7. Myslite na úžitok.
Zbavte sa myšlienky, že upratovanie je nepríjemná povinnosť. Naopak, mali by ste sa naň tešiť, robíte niečo pre svoje duševné i fyzické zdravie.

8. Nesnažte sa o dokonalosť.
„Mala som tak vyupratovanú kuchyňu, že som návštevám odmietala aj urobiť čaj,“ spomína Zuzana na svoje jedno životné obdobie. Všetkého veľa škodí, aj v upratanom byte musí byť cítiť, že sa tam žije. Pozor len, ako stanovíte tú hranicu.

9. Veďte k poriadku aj deti.
Niečo sa od vás naučia napodobňovaním, urobiť si poriadok vo veciach im však musíte ukázať. Upratujte s nimi.

10. Vyhnite sa chémii.
Čistotu dosiahnete aj prírodnými prostriedkami, ktoré sú šetrné k zdraviu i prírode. Na mnohé veci postačí ocot a sóda, konkrétne rady nájdete v tomto našom článku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >