Škvrny na sedačke? Ako si s nimi poradiť

Gabriela Bachárová, 5. decembra 2019 o 05:10

Pustili ste sa už do vianočného upratovania? Všetko vám ide pekne vyčistiť, len jedno miesto v byte odoláva. Nečistoty na sedačkách či kreslách vedia byť pekne úporné a ťažko si s nimi poradiť. Kto má doma malé deti, pozná to veľmi dobre. Ako teda škvrny na sedačke vyčistiť?

Prajeme vám pohodlné sedenie!

Foto: Shutterstock.com

Asi najefektívnejšie vyčistia gauč takzvaný extraktor, bežne známy pod pojmom tepovač, alebo vysávač na mokré čistenie. Pozor, existuje aj vysávač s funkciou na mokré vysávanie, nepomýľte si ho s ním. Ten tekutinu len vysaje. Extraktory či domáce vysávače na mokré čistenie však fungujú tak, že poťah vyperú čistiacim roztokom a zároveň nečistoty hneď odsajú.

Tepovač aj vysávač na mokré čistenie si môžete samozrejme kúpiť, otázkou však je, ako často ich budete potom v domácnosti používať. Zrejme to bude len párkrát do roka. Možno lepšie bude si ich požičať, prípadne si vyčistenie gauča môžete objednať u upratovacej firmy.

Nie je nutné kúpiť si predvianočné upratovanie celého bytu, ale len túto jednu službu. Cena za jedno miesto na sedačke sa pohybuje okolo piatich eur, kreslo stojí cca šesť eur. Za vyčistenie vankúša na sedačke zaplatíte tri až štyri eurá.

S ručným čistením škvŕn opatrne

Veľmi sa neodporúča používať na škvrny na sedačke bežné čistiace prostriedky, napríklad na umývanie riadu. Väčšinou škvrnu neodstránia dostatočne, navyše okolo zostanú fľaky, mapy, ktoré vznikajú v dôsledku nedokonalého odstránenie čističa a zároveň roznesenia škvrny po povrchu čalúnenia. V konečnom dôsledku je potom nutné vyčistiť sedačkou s pomocou prístroja. A to nie vždy úspešne, hrozí, že takáto "nadstavená" škvrna už odstrániť vôbec nepôjde.

Na ručné čistenie používajte radšej len špeciálne čistiace prostriedky určené na textil či čalúnenie. Najskôr si však čistič vyskúšajte na skrytom mieste sedačky, napríklad zozadu, aby ste videli, či prostriedok neodfarbuje a neničí látku. Určite nepoužívajte čističe s obsahom bielidla, ako sú chlór či peroxid vodíku. Tie by mohli miesto odfarbiť či zosvetliť. Ak chcete škvrnu odstrániť ručne, určite ju nečistite silou, mohla by sa poškodiť látka.

Na urputné škvrny, to sa týka napríklad mastných škvŕn či tých od farieb, fixiek alebo pier, bežné čistiace prostriedky určené na textil a čalúnenie nepomáhajú, skôr situáciu ešte zhoršia. Radšej si vyberte čistič určený priamo na konkrétny typ škvrny alebo si zvoľte istotu čistenia s pomocou prístroja.

Niekedy však ani tepovač nepomôže a tvrdošijná škvrna zostane na svojom mieste. Nemusíte však sedačku hneď vyhadzovať. Veľmi elegantným riešením môže byť napínací poťah, ktorý navlečiete na gauč či kreslo. Poťah, ktorý gauč perfektne obopne, v podstate pôsobí ako nové čalúnenie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >