Proti kvasinkám bojujte stravou. Aké sú zásady špeciálnej diéty?

gb, 14. februára 2021 o 04:00

Premnoženie kvasiniek v organizme sa neprejavuje len prítomnosťou gynekologického ochorenia, ale môžete mať i kožné či tráviace problémy. Kvasinky sa živia cukrom. Ak sa ich chcete zbaviť, bez diéty, ktorá cukry minimalizuje, to zrejme nepôjde.

Kvasinky často spôsobujú problémy v intímnej oblasti.

Foto: Shutterstock.com

Podobne ako baktérie i kvasinky sú bežnou súčasťou ľudského tela. Ak je organizmus v poriadku a rovnováhe, neškodia mu. Stačí však výkyv v podobe liekov (hlavne antibiotík), nadmerného stresu, nedostatku spánku, oslabenej imunity, nevhodného jedálnička či fajčenia a kvasinky sa premnožia.

Kvasinky žijú z jednoduchých cukrov. Ak je strava plná bielej múky, sladkostí alebo alkoholu, je ich premnoženia takmer zákonité. Potom môže, okrem samotnej liečby problému, pomôcť aj protikvasinková diéta.

Existuje viac ako dvadsať rôznych druhov kvasiniek, ktoré môžu potrápiť. Najčastejšou je však Candida albicans, ktorá spôsobuje kandidózu. Infekcia sa nemusí odohrávať iba v intímnych častiach tela. Môže sa vyskytovať prakticky kdekoľvek. Jej príznaky veľmi rozmanité. Patria sem napríklad problémy s kožou, trávením, zmeny nálad alebo dokonca depresia.

Protikvasinková diéta

Kľúčom k víťazstvu nad premnoženými kvasinkami je okrem samotnej liečby obmedziť príjem sacharidov, ktoré kvasinky živia. Zvlášť rýchle cukry sú tabu. Protikvasinková diéta znamená taktiež vynechanie bielej múky, cestovín, väčšiny ovocia a sladkej zeleniny.

Na veľmi podobnom jedálničku, ako je postavená protikvasinková diéta, je založená aj nízkosacharidová (proteínová) diéta. Základom sú potraviny bohaté na kvalitné bielkoviny a tuky a naopak je veľmi obmedzený príjem sacharidov. Premnožené kvasinky tak rýchlo stratia svoj zdroj potravy. Okrem toho, že zatočíte s kvasinkami, bude príjemným bonusom aj výrazný úbytok na váhe.

Jedálniček počas protikvasinkovej diéty

Najdôležitejšie je kompletne vyradiť z jedálnička tzv. jednoduché cukry. Opatrí však musíte byť aj pri ďalších potravinách. Čo teda konkrétne smiete a nesmiete pri protikvasinkovej diéte jesť? Stručný sumár nájdete v tomto prehľade.

Nevhodné potraviny:
Potraviny s pridanými jednoduchými cukrami – cukor, med, sirupy, sladkosti, čokolády, sladké pečivo, väčšina ovocia (banány, mango, hrozno, jablká, hrušky, slivky atď.), nakladaná zelenina, paradajkový pretlak, pečivo, chlieb, instantné jedlá, polotovary, mrazené a konzervované ovocie, dochucovadlá (kečup, horčica, majonéza)
Potraviny so zloženými cukrami – biela múka, ryža, cestoviny
Mliečne výrobky – mlieko, plesňové syry
Mäso – údeniny, bravčové mäso, paštéty, sušené mäso, konzervované ryby
Zelenina – zemiaky, mrkva, kukurica, topinambur
Nápoje – sladké limonády, ochutené vody, alkohol, káva, sladké čaje, perlivé vody, džúsy
Pochutiny – ocot, maggi, štipľavé korenie, šalátové dresingy

Povolené potraviny
Ovocie – citróny, grapefruity, kiwi, bobuľové ovocie (jahody, maliny, čučoriedky, černice)
Zelenina – špenát, brokolica, šaláty, uhorka, zeler, cibuľa, cesnak, cuketa, karfiol
Strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica, cícer
Obilninové výrobky – pohánka, pšeno, celozrnné obilniny, celozrnná ryža, quinoa, amarant, pečivo a chlieb bez kvásku a kvasníc
Mliečne výrobky – zákvas, biele jogurty so živou kultúrou, kefír, acidofilné mlieko, tvaroh, cottage, maslo, lučina, ricotta, mozarella
Mäso – hydinové, králičie, jahňacie, baranie, teľacie, ryby a plody mora
Orechy a semienka – mandle, para orechy, píniové oriešky, lieskové oriešky, mak, kokos, slnečnicové semienka, dyňové semienka, ľan, chia semienka
Nápoje – čistá neperlivá voda, bylinkové čaje, zelené čaje, voda s citrónom

Aby ste boj proti kvasinkám podporili, zaraďte do jedálnička potraviny s probiotickými účinkami – nesladené kefírové mlieka, kyslomliečne nápoje, biele jogurty alebo kvasenú zeleninu (napríklad kyslú kapustu). Jedzte cesnak – je to prírodné antimykotikum a má silné antibakteriálne účinky. Ako prevencia vám postačia dva strúčiky surového cesnaku denne.

Ďalšie opatrenia

Keď bojujete s kvasinkami, okrem stravy sa zamerajte aj na prostredie, v ktorom žijete. Môžu sa v ňom vyskytovať plesne, ktoré celý problém s kandidózou ešte zhoršia.

Plesne v chladničke
Stačí jediný plesnivý kúsok v chladničke a je tu problém. Plesne sa veľmi rýchlo šíria aj do ďalšieho jedla. Potraviny v chladničke preto pravidelne kontrolujte a chladničku umývajte dezinfekčnými prostriedkami.

Ovocie a zelenina
Všímajte si, či sú ovocie a zelenina iba obité, alebo už ide o hnilobu. Ak je to ten druhý prípad, nestačí len vyrezať postihnutú časť. Rovno celý kus vyhoďte. Aj keď to nie je na prvý pohľad jasné, zárodky plesní a baktérií už napadli celý plod.

Zásobníky na chlieb a pečivo
Aj chlieb a pečivo majú tendenciu podliehať rýchlo plesniam. Keď už sa raz na nich vyskytne pleseň, nestačí vyhodiť len napadnutý kus. Je potrebné vyčistiť celý chlebník a pri vysokej teplote vyprať aj utierku alebo vrecko, kde bol uložený.

Fľaše na pitie
Či je to termoska na čaj alebo obyčajná fľaša na pitie, aj tam všade sa plesne a rôzne baktérie rady usídľujú. Všetky tieto nádoby preto pravidelne a dôkladne čistite a vymývajte. Hlavne ťažko dostupný stred fľaše, odkiaľ pijete a vnútro, kde je slamka.

Orechy
Pri zlom skladovaní rýchlo podliehajú rôznym plesniam aj orechy. Na prvý pohľad to pritom nemusí byť vôbec viditeľné. Medzi najnáchylnejšie druhy patria arašidy a vlašské orechy. Pred konzumáciou by ste nasledujúcim spôsobom spracovávať vlastne všetky orechy. Cez noc ich namočte do vody a potom len v rúre usušte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >