Príprava na školu. Koľko má spať žiak na prvom stupni, koľko stredoškolák?

pt, 26. augusta 2023 o 07:02

Či sa nám to páči alebo nie, školské prázdniny sa končia. Zostáva posledný týždeň, kedy je už najvyšší čas začať dieťa postupne prelaďovať z voľného letného režimu opäť na ten školský s povinnosťami. Jedným zo základných faktorov je spánok. Koľko by mali deti spať a ako ich dostať do postele včas?

Do školy sa nevstáva vždy ľahko, po výdatnom spánku je to však ide lepšie.

Foto: shutterstock.com

V lete zákonite platí uvoľnenejší režim, veľmi častá je aj posunutá večierka. Posledné prázdninové dni sú ideálne na to, aby si dieťa nenásilnou formou opäť privyklo na skorší odchod do postele.

„Spánok je pre školáka veľmi dôležitý. Ovplyvňuje jeho celkový zdravotný psychický aj fyzický stav,“ pripomínajú aj odborníci z Úradu verejného zdravotníctva. Pre školopovinné deti a dospievajúcich je dostatočne dlhý a kvalitný spánok nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému až po obnovu energetických zásob. Kvalitný spánok tiež posilňuje a regeneruje pamäť. Počas spánku sa zdokonaľujú organizačné schopnosti, plánovanie a poznávacie funkcie. No a v neposlednom rade je dôležitý pre rast a vývin, vyvíjajúci sa mozog a schopnosť koncentrovať sa.

Čo sa týka dĺžky spánku, je to individuálne, všeobecne odporúčané množstvo je odstupňované podľa veku: Deti od 6 do 13 rokov by mali spať 9 až 11 hodín, staršie deti od 14 do 17 rokov 8 až 10 hodín. Mladší dospelí, teda od 18 do 25 rokov by si mali dopriať 7 až 9 hodín spánku.

„Pre optimálnu dĺžku spánku treba tiež zohľadniť celkový zdravotný stav či každodenné aktivity dieťaťa. Okrem kvantity spánku je dôležitá aj jeho kvalita, často prerušovaný spánok nie je kvalitný,“ upozorňuje Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva. Ak dieťa spí málo alebo nekvalitne, prejavuje sa to vyčerpanosťou aj zhoršenou náladou. Deti sú oveľa popudlivejšie, podráždenejšie, rýchlo sa rozčúlia. Ťažšie sa im učí i sústredí.

Ako dieťaťu pomôcť ku kvalitnejšiemu spánku? „Pravidelný spánkový režim je vhodné nastavovať už pred začiatkom školského roku, aby si naň dieťa zvyklo a stihlo si ho osvojiť. Menším deťom spravidla pomáha, ak majú pred spaním predvídateľnú rutinu a poznajú jasný sled udalostí, ktoré predchádzajú uloženiu do postele. Napríklad po sprche či kúpeli sa prezliekajú do pyžama, vyčistia si zuby, uložia sa do postele, po rozprávke, zápise do denníčka či bozku na dobrú noc sa svetlo zhasne a nasleduje už len spánok,“ radí Jana Hamade.

Tiež odporúča, aby predspánková rutina detí aj adolescentov neobsahovala aktivity so svietivými displejmi, ako je počítač, televízia, herná konzola, smartfón či tablet. Miestnosť by mala byť tichá, vyvetraná a chladnejšia než ostatné obytné priestory v byte či dome. Vhodná je teplota do 20°C, avšak nie menej ako 16°.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >