Cícerová nátierka bude deťom chutiť, má totiž sladšiu chuť.
Foto: Shutterstock.comCícerová nátierka
Známa tiež pod názvom hummus. Budete na ňu potrebovať:100 gramov cícera alebo jednu plechovku sterilizovaného cícera
1 až 2 lyžice sezamového masla, takzvaného tahini
panenský sezamový olej
3 – 4 strúžiky cesnaku
2 lyžice citrónovej šťavy
morská soľ
1. Uvarte cícer podľa návodu na obale.
2. Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku a cesnak spolu s morskou soľou. Zalejte vývarom, ktorý vám zostal po uvarení cizrny. Primiešajte cícer a spoločne povarte 5 – 10 minút.
3. Rozmixujte na hustú nátierku.
4. Krém môžete dochutiť sezamovým maslom tahini a citrónovou šťavou, prípadne ešte koriandrom.
Fazuľová nátierka s pohánkou
Budete potrebovať:150 gramov uvarenej červenej alebo bielej fazule
100 gramov uvarenej vychladnutej pohánkovej lámanky (teda cca 20 až 30 gramov v suchom stave)
trochu cibule
3 lyžice olivového alebo konopného oleja
1 lyžička morskej soli
čierne korenie
1 lyžička horčice
1 sterilizovaná uhorka
1. Všetky suroviny spoločne rozmixujte v mixéri.
2. Do rozmixovanej hmoty pridajte najemno nastrúhanú uhorku.
3. Ak sa vám zdá pomazánka málo hustá, najzdravším zahusťovadlom je na jemnú múčku umleté ľanové semienko. Ak umletý ľan pridáte, servírujte najskôr o pol hodiny, až semienko nabobtná.
Nátierka z červenej šošovice
Budete potrebovať:200 gramov červenej olúpanej šošovice
5 lyžíc olivového oleja
3 strúžiky cesnaku plus na dochutenie
2 menšie cibule, nakrájané nadrobno
2 – 3 mrkvy nastrúhané na hrubšom strúhadle
nastrúhaná kôra z jedného bio citrónu
0,5 vriacej vody
Na dochutenie pomazánky:
15 ks cherry paradajok
2 hrsti čerstvej bazalky
1,5 malej lyžičky morskej soli
podľa chuti mleté čierne korenie alebo koriander
1. Na oleji orestujte cibuľu a utretý cesnak. Po chvíli pridajte mrkvu a nastrúhanú kôru z citróna. Občas zamiešajte.
2. Dajte zovrieť vodu.
3. K cibuľke a mrkve pridajte umytú šošovicu, pečte spolu asi 5 minút. Občas pomiešajte, podľa potreby pridajte olej, aby sa šošovica nepripaľovala.
4. Zmes zalejte vriacou vodu a varte na slabom plameni asi 20 minút, občas pomiešajte. Voda by sa mala celá vyvariť, šošovica zmäknúť a vďaka miešaniu mať nátierkovú konzistenciu aj bez mixovania.
5. Niekoľko minút pred dovarením pridajte soľ.
6. Nechajte vychladnúť, potom do nátierky pridajte nakrájané cherry paradajky, natrhanú bazalku, citrónovú šťavu a podľa potreby cesnak, soľ, čierne korenie či koriander, prípadne olivový olej.
Nátierka z pečených paprík
Budete potrebovať:2 malé papriky upečené v rúre, olúpané a nasekané nadrobno
250 gramov tvarohu
1 malý zväzok pažítky
Zmiešajte spolu tvaroh s opečenými paprikami a nasekanou pažítkou. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Nátierka je najlepšia o niekoľko hodín, až sa všetky chuti spoja.
Krémová nátierka so špenátom
Budete potrebovať:300 gramov baby špenátu
2 kelímky syra cottage
50 gramov parmazánu najemno nastrúhaného
soľ, čierne korenie
Baby špenát chvíľu naparte, potom jemne vymačkajte nadbytočnú tekutinu. Nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte najemno. Syr cottage, parmazán, soľ a korenie asi minútu mixujte dohladka. Zamiešajte špenát.
Nátierka z údeného tofu
Budete potrebovať:2 cibule nakrájané najemno
olivový alebo sezamový olej na osmaženie cibuľky
1 balíček údeného tofu
80 až 100 ml vody
morská soľ
variácie na dochutenie: namleté oriešky, cesnak, čerstvé bylinky
1. Cibuľku osmažte na oleji.
2. Nakrájajte tofu na menšie kúsky, pridajte k cibuľke, zalejte vodou (prípadne vývarom, ak máte) a varte asi päť minút.
3. Ponorným mixérom rozmixujte priamo v hrnci.
4. Dochuťte pomletými orieškami či bylinkami.
5. Nátierku môžete konzumovať vychladnutú, ale veľmi dobrá je aj teplá.
(Zdroj receptov: Apetit edícia: Raňajky a desiate, Biokuchárka Hanky Zemanovej a Bioreceptár Hanky Zemanovej)