Liek a zdravá pochúťka v jednom. Sladkosť, ktorú deťom nemusíte odopierať, skôr naopak

Patricia Poprocká, 8. februára 2019 o 09:55

Zdravá sladkosť na tri písmená. Do 18. storočia med slúžil ako hlavné sladidlo, a veľká škoda, že ho nahradil cukor. Keby sme v tomto prípade nepodľahli pokroku, mohli sme sa dnes vyvarovať ´mnohých chorôb a už vôbec by sme nemuseli zvádzať boje s deťmi, ak žobronia o nejakú sladkosť. Zvlášť teraz v zime je med vďačnou maškrtou.

Liek aj sladká dobrota. Smelo do každodenného konzumovania!

Foto: shutterstock.com

Má špecifickú vôňu, a kto naň nie je zvyknutý, môže mu prekážať. Preto je dobré privykať na med deti už od malička. Samozrejme, neodporúča sa dávať ho deťom do jedného roka. Jednak preto, že pre nich predstavuje, podobne ako orechy, možný zdroj alergií. Ďalším nemenej podstatným dôvodom je to, že deti do jedného roka by vôbec nemali prísť do styku so sladkými potravinami, s výnimkou ovocia.

Inak med možno po každej stránke len chváliť. Ako pripomína MUDr. Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, med má vynikajúce výživné, chuťové, aj konzervačné vlastnosti.
Prečo pravidelne jesť med
  • Zvyšuje imunitu a výkonnosť

  • Je vhodný ako podporná liečba pri oneskorenom raste či chudokrvnosti

  • Pomáha regenerácii pečene

  • Zlepšuje okysličovanie srdcového svalu.

  • V tehotenstve niektorým ženám pomáha pri nevoľnostiach

  • (Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Bratislava)
    Obsahuje asi 25 minerálov, napríklad železo, meď, mangán, sodík, draslík či fosfor. Okrem toho vitamíny B -B1, B2, B6, B12, kyselinu nikotínovú, pantoténovú, vitamín C, A, E a K.

    „Zloženie naznačuje možnosti jeho použitia v prevencii, dietológii a pomocnej terapii celej populácie,“ vraví Alžbeta Béderová.

    Med má aj antibakteriálne účinky, bráni chorobnému pôsobeniu stafylokokov, streptokokov, baktérií vyvolávajúcich infekcie močových ciest, črevné infekcie, záškrt.

    Cenili si ho už pred stáročiami. „Ako najrýchlejší a najlepší zdroj energie na zvýšenie svalovej činnosti a výkonnosti ho podávali aj vojakom a gladiátorom,“ pripomína doktorka Béderová. V krízových situáciách ho používali dokonca aj na vonkajšie použitie pri povrchových septických poraneniach a popáleninách.

    Med môže byť tekutý aj scukornatený. Ako pripomína Alžbeta Béderová, nemá to vplyv na jeho kvalitu. „Či bude med nadmerne cukornatieť, záleží od pomeru ovocného a hroznového cukru. Čím je viac ovocnej zložky, tým neskôr med skryštalizuje,“ vysvetľuje.

    Med obsahuje z väčšej časti (70 -80%) jednoduché cukry, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvného obehu, teda rýchlo dodajú človeku energiu.

    Pozor ale na jeho zohrievanie – svetlom a teplom strácajú na účinnosti ďalšie jeho zložky – enzýmy.

    Medové recepty

    Z medu sa dajú vyrobiť vynikajúce a účinné domáce recepty napríklad pri prechladnutí, zápale priedušiek, kašli (obsahuje tzv. terpény, ktoré pomáhajú vylučovať hlieny a kašeľ zmierňujú), ale aj migrénach či nespavosti. Niketoré sme už publikovali aj na našom webe. Tu sú vybrané:

    Nápoj na dobrý spánok:
    Odporúča sa večer vypiť vodu s 3 lyžičkami jablčného octu a 2 lyžičkami medu

    Zábal na kašeľ
    Zmiešajte med, múku a olej, aby na konci vznikla zmes podobná masti. Vzniknutú zmes natrite na gázu či vreckovku a položte na hruď. Priložte ešte plienku či nejakú látku. Nechajte pôsobiť asi dve až tri hodiny u dieťaťa, u dospelého aj celú noc.

    Vitamínový mix Všetko zdravé
    Do medu vytlačte citrón, nastrúhajte zázvor, nakrájajte cesnak, prípadne aj cibuľu. Vznikne sladko-korenisto-kyslastá kaša, zmierňuje príznaky nachladnutia, účinkuje aj proti kašľu a podporuje imunitu.






    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >