Prečo umývať melón a prečo nejesť studenú polievku. Päť zásad bezpečnosti pre jedení a skladovaní potravín

ahojmama.sk, 11. júla 2024 o 06:16

V horúčavách jedlo príliš nechutí, ešte k tomu sa aj rýchlo kazí. Konzumácia kontaminovaných potravín môže spôsobiť nepríjemné zdravotné komplikácie, zvlášť deťom hnačky, zvracanie či teploty. Na čo pri príprave a skladovaní potravín dbať, aby ste sa tomu vyhli?

Leto ako má byť. Pozor na zdravotné komplikácie z jedla. Aj takýto melón je potrebné pred krájaním umyť.

Foto: shutterstock

Oddeľujte surové a uvarené potraviny

Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a ryby, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania. Nestačí len spomínané mäso oddeliť, dôležité je aj používať samostatné nože či dosky na krájanie. Užitočným pomocníkom sú uzatvárateľné dózy, v ktorých sa jedlo skladuje napríklad v chladničke – spoľahlivo bránia kontaktu.

Dôkladne varte aj ohrievajte

Aj keď v lete dobre padne jedlo aj studené, bezpečná teplota je podľa odborníkov 70 stupňov. Minimálne na tej by sa malo jedlo variť a do 60 stupňov ohrievať, aby sa zneškodnili nebezpečné mikroorganizmy. „Jedlá ako polievky a vývary priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 °C, u mäsa a hydiny sa presvedčte, či šťava je číra a nie ružová,“ radí zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu výživy a bezpečnosť potravín Katarína Kromerová. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 °C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.

Obozretnosť pri skladovaní

Mikroorganizmy sa pri izbovej teplote môžu množiť veľmi rýchlo, v lete, keď je teplota v interiéri vyššia, tak ešte skôr. Odborníci odporúčajú skladovať jedlo pri teplote pod 5 °C a konzumovať teplé, nad 60 °C. Vtedy sa rast mikroorganizmov spomaľuje alebo zastavuje. Pozor, niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 °C. V praxi to znamená, že už pri kúpe potravín z chladničky by ste ich mali prevážať v termoizolačnej taške a čo najskôr ich dať doma do chladničky, uvarené jedlá, ktoré sa nezjedia, tiež rýchlo schladiť. No, a samozrejme, chladničku udržiavať studenú, na hodnotách pod 5 stupňov a – neskladovať v nej potraviny príliš dlho.

Nerozmrazujte jedlo pri izbovej teplote

Najlepšie rozmrazovanie je v chladničke na podnose, alebo aspoň pri čo najnižšej teplote. Dôvod? Zabráni sa tak množeniu baktérií. Rozmrazené potraviny treba pred konzumáciou tepelne upraviť, aby sa odstránili baktérie. Samozrejmosťou je po rozmrazení potraviny znova nezmrazovať.

Umývajte, umývajte

V podstate všetko – plochy v kuchyni, nože, dosky na krájanie, vlastné ruky, a to aj počas prípravy jedla, nielen pred ňou. Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť všade. Tie sa potom prenášajú rukami, na utierkach, náradí, na doskách na krájanie, a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať zdravotné komplikácie. Umývajte aj ovocie a zeleninu, dokonca aj tie časti, ktoré sa nekonzumujú – napríklad melón. Pri porciovaní neumytého melóna si môžete nechtiac preniesť mikroorganizmy zo šupy melóna priamo na jeho jedlú časť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >