Prečo mladí pijú? Toto je sedem najčastejších dôvodov

Patricia Poprocká, 14. októbra 2021 o 04:28

Kombinácia deti a alkohol u nás nie je tabu, hoci by mala byť. Ako ukázal nedávny prieskum, viac než tretina mladých do 17 rokov ochutná alkohol pred svojimi štrnástymi narodeninami, tri percentá dokonca pred dovŕšením ôsmich rokov. Prečo pijú?

Čím skôr sa deti dostanú k alkoholu, tým vyššie riziko závislosti v neskoršom veku.

Foto: shutterstock.com

Dôvod má každý svoj a ak rodičia chcú ochrániť svojho potomka pred popíjaním, nestačia zákazy ani to, že oni samotní nepijú. Aj keď, samozrejme, dobrý vlastný príklad veľa zaváži, pri rozhodovaní, či dieťa po poháriku siahne, zväčša vždy ide o súhrn viacerých faktorov.
Iniciatíva Rozumne, ktorá sa zameriava na zodpovedný prístup mladých k alkoholu, poukazuje na týchto sedem hlavných dôvodov, prečo mladí pijú.

Gény

Tie si človek nevyberá a ťažko ovplyvňuje. Je dokázané, že deti alkoholikov majú k alkoholizmu väčšie sklony, rovnako ako deti s poruchami pozornosti, ADHD či úzkostnými stavmi.

Napodobňovanie blízkych

Deti rodičov kopírujú v dobrom i zlom. Ako upozorňuje iniciatíva Rozumne na svojom webe, hrajú sa na varenie, upratovanie, nakupovanie a podobne. „Preto, ak prichádzate domov so slovami „dal/a by som si drink“ a následne si otvoríte fľašu vína, deti môžu alkohol začať považovať za bežnú súčasť života,“ varuje portál. Dávajte si teda pozor, ako o alkohole pred deťmi komunikujete. Nemal by byť zakázanou témou, deti by však mali poznať riziká jeho požívania.

Túžba zapadnúť

Nekaziť partiu, možno získať obdiv kamarátov... Túžba niekam patriť býva najmä u teenagerov silná a aj dôvodom, prečo pijú, hoci im alkohol ani nechutí. Aj tu majú výhodu deti z rodín, kde sa o alkohole, no nielen o ňom, otvorene hovorí. Mladí, ktorí majú vo svojich rodinách dostatočné zázemie, pocit prijatia a otvorený rešpektujúci vzťah s rodičmi, dokážu ľahšie povedať nie a ísť si vlastnou cestou.

Ľahký prístup

Reklamy sa valia doslova z každej strany. Obrázky či videá „ozajstných chlapov“, šťastných mladých ľudí, sľuby jedinečných zážitkov sa človeku, vnímavému dieťaťu zvlášť, chce-nechce vrývajú pod kožu. Potom stačí len príležitosť, zájsť do prvého supermarketu a – prečo to nevyskúšať?

Skryté problémy

Alkohol ich síce nevyrieši, len dočasne oddiali a napokon zhorší, no vysvetľujte to teenagerovi bez skúseností, ktorý si nemá s kým pohovoriť. V tomto prípade môžu zohrať veľkú úlohu práve rodičia, ktorí by sa mali so svojimi deťmi rozprávať. S citom a rešpektom, aby sa dieťa nebálo zdôveriť a nemuselo márne hľadať riešenie v poháriku.

Nuda

Áno, nuda a nezáujem zo strany rodičov vytvárajú u detí priestor na experimenty, hľadanie nových zážitkov a možno aj ako odkaz: Všímajte si ma! Nuž teda, všímajte, ešte skôr, než vám ho vyšlú.

Snaha byť dospelým

„Pozor na frázy typu „na to si ešte primladý/á“. Ak si od vás vypočujú, že sú primladí na alkohol, rozhodnú sa presvedčiť vás o opaku,“ vysvetľuje iniciatíva Rozumne. Čo teda namiesto toho: „Skúste povedať: Rastieš a tvoje telo sa ešte musí nejaký čas vyvíjať, kým bude schopné jednoduchšie sa vysporiadať s alkoholom,“ radí na svojom webe. Nejde o žiadnu manipuláciu, ale pravdu: Rovnaké množstvo alkoholu môže vyvolať u dieťaťa oveľa silnejšie a nepriaznivejšie účinky, než u dospelého, ľahšie poškodzuje mozog.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >