Mladí by nemali piť, alkohol im dokáže poškodiť mozog už za šesť minút

Patricia Poprocká, 20. júna 2019 o 06:00

Na prvý pohľad to znie potešujúco – slovenská mládež pije menej než pred pár rokmi a počet litrov alkoholu na hlavu dosahuje priemer Európskej únie. Už ale samotný fakt, že je reč o pití detí, dokonca už 13-ročných, je však znepokojivý. Navyše, skúsenosť s alkoholom, a nie ojedinelú, priznáva tretina 15-ročných.

Na nás, na zdravie! Pitie alkoholu je pre mnohých mladých štandardom, čo sa snaží projekt Hovorme o alkohole zmeniť.

Foto: shutterstock.com

Prečo mladí pijú? Psychoterapeut Jozef Šedivý, ktorý spolupracuje na projekte občianskeho združenia Fórum Pi s rozumom Hovorme o alkohole, čo sú interaktívne prednášky pre siedmakov na základných školách po celom Slovensku, uvádza viacero dôvodov.

Alkohol im pomáha prekonať nesmelosť vo vzťahu k opačnému pohlaviu či zvyšuje hodnotu v partii. Okrem toho ho mnohí považujú za samozrejmosť – každý pije, prečo nie ja?, prípadne nevedia, ako pohárik odmietnuť. Častým argumentom tiež je, že alkohol je predsa legálny, tak to nie je droga.

Mnohí sú navyše presvedčení, že ak si dajú pivo, tak to nie je až také zlé. Jedno veľké pivo má však dokonca trošku viac alkoholu ako dve deci vína, a oboje sú porovnateľné s jedným pohárikom tvrdého. „Takže v konečnom dôsledku sa to množstvo vyrovná,“ konštatuje Jozef Šedivý.

Aktuálny projekt Hovorme o alkohole, do ktorého sa zapojilo zatiaľ 190 škôl, čo je 759 tried, teda takmer 15 a pol tisíc detí, podľa neho pomáha meniť povedomie mladých o alkohole. Lektori im vysvetľujú škodlivé účinky alkoholu a tiež to, ako ho odmietnuť. Výsledkom sú aj „lepšie“ štatistiky.

„Mladí sú dnes zdržanlivejší, kritickejší, informovanejší, nesmieme však zabúdať, že sú to stále deti,“ poznamenal Jozef Šedivý.

Základom je rodina

Podľa psychoterapeuta je preto okrem besied veľmi dôležité, aby mali dobrý základ aj v rodinách. Treba, aby deti s rodičmi o alkohole hovorili, vysvetľovali a zároveň sami išli príkladom. Prevenciu alkoholu však s deťmi podľa prieskumov vôbec nerieši 83% slovenských rodičov. A mnohí idú na to nesprávne.

„Ak sa otec nahnevá a buchne dverami s tým, že ide na pivo, zbytočne bude deťom v iný deň vysvetľovať, že piť sa nemá. Osobný príklad je to, čo deti vnímajú najviac,“ vysvetľuje Jozef Šedivý.

Podobné zlé vzory sú podľa neho tiež opíjanie sa na oslavách, dokonca aj tradícia prípitkov. A to aj nealkoholickými nápojmi.

Nealkoholické varianty sú klamlivé

Tie sú akoby predprípravou na neskoršie požívanie alkoholu. Detské šampanské, je okrem nezdravého zloženia (množstvo cukrov a umelých prísad) podľa psychoterapeutov aj akýmsi odkazom dieťaťu: Škoda, že nemôžeš mať ozajstné šampanské, ale veď keď budeš väčší, potom si ho dáš.

Niektorí dospelí sa tiež mylne domnievajú, že nealkoholické pivo, určené najmä vodičom, môžu piť aj deti. Nemôžu. Jozef Šedivý pripomína, že deti pre citovú nevyzrelosť by do 18 rokov nemali chutnať alkohol vôbec.

Mozog totiž prechádza počas dospievania významnými zmenami a alkohol ho môže poškodiť už za šesť minút. Od miernej intoxikácie ako strata sebaovládania, podráždenosť, zmätenosť až po skleslosť, depresiu centrálneho nervového systému, bezvedomie, upadnutie do kómy a zlyhanie dýchania.

Stereotypy môžeme zmeniť

Štatistiky navyše dokazujú, že čím skôr človek začne požívať alkohol, tým je väčšia hrozba, že mu prepadne. V priemere 4 z 10 ľudí, ktorí začali konzumovať alkohol pred dosiahnutím 15 rokov, sa napokon stali závislými.

„Víno a liehoviny plnia istú spoločenskú úlohu, no záleží len na nás, či rovnaké stereotypy chceme budovať u detí. Každá prevencia je účinná len vtedy, keď sa na nej podieľajú aj rodičia. Je veľký rozdiel medzi tým, keď dieťa vníma alkohol ako čosi výnimočné, a tým, že ho považuje za úplne bežnú a niekedy aj nutnú súčasť života. Môže sa z toho vyvinúť nebezpečná skratka,“ uzatvára Erik Čížek z občianskeho združenia Fórum Pi s rozumom, ktoré po školách realizuje spomínané prednášky Hovorme o alkohole.
Čo hovoria čísla
Podľa posledných štatistík pripadlo u nás medzi mladými do 18 rokov ročne na hlavu 10,2 litra vypitého alkoholu (pivo, víno, tvrdé). V rámci Európskej únie sa Slovensko nachádza zhruba v strede – na čele je Litva s 13,2 litrami, na spodku tabuľky sú Grécko a Taliansko so 6,5 a 7,1 litrami. Česko má priemer 11,7 litra, čo je spôsobené najmä vysokou spotrebou piva, ktoré sa tam pije najviac v rámci únie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >