Prečo deti bolí hlava? Najčastejšie za to môže krčná chrbtica. Kedy spozornieť?

Gabriela Bachárová, 11. februára 2019 o 09:57

Bolesť hlavy je u detí pomerne častým zdravotným problémom, vo väčšine prípadov nejde o nič vážneho. Kedy však treba spozornieť?

Za bolesťou hlavy môže byť u dieťaťa aj veľa školských povinností.

Foto: Shutterstock.com

Na to, že ich bolí hlavička, sa niekedy sťažuje asi štyridsať percent detí do siedmich rokov a sedemdesiat percent detí do pätnástich rokov. Ak je bolesť len jednorazová, nemusíte sa znepokojovať. Opakujúce sa bolesti sú však už dôvodom navštíviť lekára.

Podľa pediatričky Moniky Antošovej, autorky knihy Sprievodca detskými chorobami, až osemdesiat percent všetkých bolestí hlavy vychádza z krčnej chrbtice v dôsledku zlého držania tela, dlhého sedenia či pasívneho trávenia voľnéhu času s nedostatkom pohybu.

K ďalším častým príčinám patria psychické problémy. „Stres v rodine či v škole, nezhody s kamarátmi, nadmerné zaťaženie dieťaťa, napodobňovanie rodiča, ak sa sťažuje na bolesť hlavy,“ vymenúva Monika Antošová. Ak sa dieťa sťažuje na bolesť hlavy, skontrolujte aj to, aký má životný štýl. Nedostatok tekutín a spánku, nepravidelné stravovanie, pitie energetických nápojov či dlhé vysedávanie pred počítačom môžu tiež spôsobiť zdravotné problémy.

Už i deti môžu trpieť migrénou. Ak sa k bolesti hlavy pridáva svetloplachosť (dieťa neznesie denné svetlo, chce byť v tme), vracanie či precitlivelosť na zvuky, mali by ste pomyslieť na túto príčinu. Aj očné problémy, ako sú škúlenie, zhoršené videnie, krátkozrakosť či naopak ďalekozrakosť, zápal či nádor v oku, sa môžu prejaviť ako bolesť hlavy.

K ďalším príčinám bolesti hlavy patria potravinové alergie, ochorenia zubov či zápal prínosových dutín. Niekedy je to žiaľ signál vážneho ochorenia mozgu, zápalu či nádoru v tejto oblasti.

Ak sa bolesť hlavy objavuje len ojedinele a nie je ťažká, pravdepodobne nepôjde o nič vážnejšieho. K lekárovi však bežte, ak sa opakuje častejšie. V ordinácii sa vás budú pýtať, čo bolesť vyvoláva, ako dlho trvá, kde presne sa objavuje, ďalej či sa viaže na školu, konkrétnu časť dňa alebo či dieťa často trpí infekciami dýchacích ciest alebo prínosových dutín.

Podľa Moniky Antošovej by mal rodič informovať lekára aj o tom, či sa bolesť zhoršuje pri pohybe alebo či na ňu zaberajú tabletky proti bolesti. Lekár môže v prípade potreby dieťa poslať na očné vyšetrenie, ortopédiu, rentgen alebo alergológiu či imunológiu. V niektorých prípadoch bude nutná i magnetická rezonancia mozgu. Lekár môže podľa potreby nasadiť i lieky, ale vo väčšine prípadov postačí na zlepšenie úprava životného štýlu.

Čo môžete urobiť proti bolesti hlavy doma? Radí pediatrička Monika Antošová
1. Dbajte u detí na dostatok a kvalitu spánku.
2. Dieťa by sa malo pravidelne, niekoľkokrát stravovať.
3. Nezanedbávajte pitný režim.
4. Predchádzajte problémom v škole, ak sa vyskytnú, hneď ich riešte.
5. Zabezpečte dieťaťu primerané športové aktivity podľa jeho predstáv a schopností, nie podľa vašich. Dieťa sa má na šport tešiť.
6. Vylúčte kofeínové, energetické a sladené nápoje.
7. Kontrolujte čas strávený pred televíznou obrazovkou, respektíve pred počítačom.
8. Dbajte na správne držanie tela a správne sedenie.
9. Zvážte, či vaše požiadavky na dieťa, sú v súlade s jeho možnosťami.
Zdroj: Monika Antošová, Sprievodca detskými chorobami


ANKETA:

Bolieva vaše dieťa hlava?

80,9%



17,6%



1,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >