Pre vážne komplikácie Covidu skončila dvojročná Sofia na JIS. „Rodičia, buďte opatrní na svoje deti!“ burcuje mamička

Gabriela Bachárová, 15. januára 2021 o 05:00

Neverila, že Covid je až taká vážna vec. Teraz jej dvojročná dcérka leží na jednotke intenzívnej starostlivosti s takzvaným multisystémovým zápalovým syndrómom.

Dvojročná dcérka Lucie Máchovej prežíva ťažké obdobie.

Foto: archív Lucie Máchovej

Syndróm spôsobuje vznik zápalov v rôznych častiach tela. Najvážnejšou komplikáciou je zápal srdca, v tých najfatálnejších prípadoch srdiečko zlyháva. Nová choroba spojená s Covidom-19 sa objavuje u detí zvyčajne dva až štyri týždne po prekonaní koronavírusu, pričom ním môžu prejsť aj bezpríznakovo. Multisystémový zápalový syndróm sa v súčasnosti považuje za zriedkavú komplikáciu, ale vedci predpokladajú, že jeho výskyt bude možno častejší, ako sa uvádza (dva prípady na stotisíc ľudí do veku do 21 rokov).

Mamička Lucie Máchová z Prahy mala už dosť opatrení a koronavírusu nevenovala veľkú pozornosť, teraz jej však choroba plní dni aj noci. „U nás to začalo vysokou horúčku (mala i 41 stupňov), nikto jej však nevenoval pozornosť. Predpokladalo sa, že má angínu, antibiotiká ale nezaberali. Na štvrtý deň som mala doma handrovú bábiku, ktorá nejedla, nekomunikovala, bolela ju hlava, bruško, pridala sa hnačka,“ popisuje mamička s tým, že vôbec netuší, kde dcérka k chorobe prišla, pretože bola absolútne bez príznakov.

Tento pohľad si nepraje vidieť žiadny rodič.

Foto: archív Lucie Máchovej

Nasledovala hospitalizácia a neuveriteľný strach, pretože maličká má chronické problémy so srdiečkom. „Čakajú nás dva tri týždne hospitalizácie a kontrola v kardiologickej ambulancii každé tri mesiace. Nikto nevie, čo to urobí do budúcnosti,“ vraví žena s tým, že z najhoršieho je snáď už dcérka vonku. Nemá teplotu, začala papať a nie je už taká zavodnená. Aj srdiečko vyzerá dobre.

„Bohužiaľ, až tu v nemocnici som zistila, ako je celá vec s Covidom vážna. Doteraz som jej nevenovala až toľko pozornosti, pretože už mám tých opatrení dosť. Ale pohľad na ďalšie deti, ktoré sú pozitívne a potom na jednotke ARO, vás prinúti všetko prehodnotiť,“ priznáva a nechápe, ako je možné, že sa o syndróme takmer vôbec nevie. „O chorobe sa bohužiaľ nikde veľmi nehovorí, preboha, prečo? Celú dobu sa tvrdilo, že deti nie sú rizikovou skupinou, ale tu vidím pravý opak!“ vraví.

Pre syndróm je typická takáto vyrážka.

Foto: archív Lucie Máchovej

Rodičia tak podľa nej nemajú žiadnu šancu rozpoznať príznaky, ktoré žiaľ pripomínajú iné bežné ochorenia. „Najhoršie je, že lekári začínajú premýšľať o tomto variante až vtedy, keď má dieťa horúčky minimálne tri dni! Ako rodič ste teda bezmocní,“ nerozumie nastaveným pravidlám. Veľmi preto apeluje na prevenciu. „Prosím, buďte na seba aj na svoje deti opatrní a naozaj sa snažte dodržiavať opatrenia a hygienu, je to dôležité! Pretože nie je nič horšie, ako mať pred sebou „hotové“ dieťa, s ktorým strávite tri týždne v nemocnici,“ uzatvára.

Celá rodina Lucie Máchovej. Snáď bude čoskoro dobre-

Foto: archív Lucie Máchovej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >