Znepokojujúce. Všetky deti zaradené do štúdie mali kvôli koronavírusu poškodené cievy, hrozí vznik zrazenín

Gabriela Bachárová, 17. decembra 2020 o 04:50

Výskumy z poslednej doby ukazujú, že ani deťom sa nevyhýbajú vážne následky koronavírusu. Znepokojujúce je, že sa týkajú aj tých, ktoré nemali žiadne alebo mali len minimálne príznaky ochorenia.

Covid-19 poškodzuje aj cievy a srdce.

Foto: Shutterstock.com

Práve to zistili výskumníci z Detskej nemocnice v americkej Philadelphii. Všetky deti s nákazou koronavírusom, ktoré skúmali, mali v krvi zvýšené hladiny markera (ukazovateľa) súvisiaceho s poškodením ciev. Nový poznatok platí aj pre deti, ktoré koronavírusom prešli bezproblémovo či len s ľahšími príznakmi.

Nemocnica tiež zistila, že vysoký podiel detí s infekciou Covid-19 spĺňal diagnostické kritériá pre trombotickú mikroangiopatiu, čo znamená zrážanie krvi v cievach. O výskume napísal odborný web Blood Advances.

Už nejakú dobu sa vie, že Covid-19 nie je primárne infekcia dýchacích ciest, ale okrem ďalších orgánov vážne poškodzuje aj cievy, vytvára v nich zrazeniny, čo najmä u mladších a predtým zdravých (ale nielen) pacientov môže viesť k infarktom, mŕtviciam či embóliám. Chorý tak nezomrie na ťažký zápal pľúc, ale na cievne komplikácie.

Práve cievne komplikácie stáli za úmrtím prvého dieťaťa s koronavírusom v Česku. V októbri v meste Liberec porodila žena mŕtve dieťa. Ona sama bola pozitívne testovaná na Covid-19, rovnako aj jej dieťa, u ktorého bola príčinou smrti trombóza pupočníka. Lekári to celkom jednoznačne dali do súvislosti s koronavírusom.

„Zatiaľ nepoznáme dôsledky zvýšeného biomarkera u detí s Covid-19. Mali by sme pokračovať v sledovaní detí, aby sme lepšie pochopili, ako ich vírus ovplyvňuje v krátkodobom aj dlhodobom horizonte," uviedol k štúdii jej spoluautor David T. Teachey, riaditeľ klinického výskumu v Centre pre výskum rakoviny detí v nemocnici.

Nové detské ochorenie

Väčšina detí infikovaných novým koronavírusom má mierne alebo minimálne príznaky, ale u časti z nich sa vyvinie takzvaný multisystémový zápalový syndróm (MIS-C), ktorý sa prejavuje zápalovými procesmi v rôznych orgánoch ľudského tela. Môže napadnúť srdce, pľúca, tráviaci trakt alebo mozog.

Multisystémový zápalový syndróm sa už začína považovať za nové detské ochorenie, súvisiace práve s Covid-19. Podľa americkej štúdie až u 50 percent skúmaných detí (celkom ich bolo 662) odhalilo ultrazvukové vyšetrenie srdca postihnutie srdca, hlavne jeho zápal, ktorý môže viesť až ku zlyhaniu orgánu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >