Pozrite na tú zasneženú nádheru! Slovenské skanzeny sú pod bielou perinou prekrásne

Gabriela Bachárová, 22. januára 2021 o 04:14

Slovensko síce momentálne zažíva oteplenie, ale kto ešte túži po snehu, nemusí si zúfať. Aspoň na diaľku a prostredníctvom fotografií je možné navštíviť naše najkrajšie skanzeny. Tie sú síce kvôli koronakríze zatvorené, vy sa však môžete spolu s deťmi pokochať nádhernými zimnými fotografiami, ktoré odhaľujú jedinečnosť ľudovej architektúry u nás. A keď sa epidemiologická situácia zlepší, naplánujte si výlet do niektorého z nich. To už však zrejme bude teplo a pred vami sa otvoria celkom iné pohľady.

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke.

Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda


Múzeum slovenskej dediny Jahodnícke háje pri Martine

Naše najväčšie múzeum ľudovej architektúry pod holým nebom. Návštevníci v ňom obdivujú až 140 pamiatok z oblasti Oravy, Kysúc, Liptova a Turca a dozvedia sa, ako bývali a žili ľudia od druhej polovici 19. storočia do polovice 20. storočia.

„Komu sa nelení, tomu sa zelení. V zime to platilo tiež, no reč nebola o pilnej práci na poli, ale v domácnosti. Keď polia a lúky pokryl sneh, na dedinách sa robilo, na čo počas ostatného roka nebol čas. Muži pracovali okolo gazdovstva alebo v lesoch, opravovali náradie a vyrábali predmety do domácnosti. Ženy sa venovali pradeniu, tkaniu, vyšívaniu či páraniu peria," predstavuje múzeum život našich predkov v zimnom období roka.

Na nasledujúcej fotografii uvidíte posledný zachovaný drevený kostol z Turca. Rímskokatolícky kostol z Rudna je zasvätený sv. Štefanovi Kráľovi. Na mieste staršieho gotického kostola z roku 1422 bol postavený v roku 1790.













Múzeum liptovskej dediny v Pribyline

Skanzen nájdete za obcou Pribylina v smere na Podbanské. Unikátny je v ňom goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec. Ide o najstaršie zachované zemianske sídlo v Liptove, pochádza zo 14. – 16. storočia. Môžete ho vidieť na nasledujúcej fotografii.





Múzeum oravskej dediny Zuberec

Na poľane Brestová v nádhernom podhorí Západných Tatier nájdete tento veľmi navštevovaný skanzen, v ktorom sa zoznámite s ľudovou architektúrou typickou pre región Oravy. Návštevníci si tu prejdú dolnooravský rínok, hornooravskú ulicu, rozptýlené horské usadlosti a obdivovať budú i kostol s cintorínom. To všetko rámuje horský potok Studená.











Skanzen Stará Ľubovňa

Nájdete ho priamo v Starej Ľubovni, pod krásnym Ľubovnianskym hradom, ktorý môžete vidieť i na fotografii nižšie. Najcennejšou stavbou v skanzene je zrubový gréckokatolícky kostolík z Matysovej z roku 1833. Je to významná pamiatka drevenej sakrálnej architektúry na východe krajiny. Silné zastúpenie majú v skanzene zrubové obytné domy zo začiatku 20. storočia.







Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke

Lokalita: Dolina Chmúra v katastri obce Nová Bystrica, časť Vychylovka. „Obsah" skanzenu tvoria obytné, náboženské i hospodárske objekty z Kysúc z 19. a 20. storočia. Najzaujímavejšou časťou skanzenu je hlavne pre deti Kysucko-oravská lesná železnica, ktorá slúži na prepravu návštevníkov skanzenu.










Skanzen Bardejovské Kúpele

Nachádza sa priamo v obci Bardejovské Kúpele a na malej ploche predstavuje ľudovú architektúru a kultúru Slovákov a Rusínov z regiónov horného Šariša a severného Zemplína. Na nasledujúcej fotografii sa môžete pokochať dreveným kostolíkom z obce Mikulášová, ktorý pochádza z roku 1730. Okrem neho je ešte v skanzene drevený kostolík z obce Zboj, rok narodenia 1766.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >