Pomoc, odstávajú mi uši! Lekárka vysvetľuje, kedy je najlepší vek na operáciu a ako prebieha

gb, 18. júla 2023 o 04:04

Na operáciu odstávajúcich uší môžu ísť už deti predškolského veku. Určená je však aj dospelým. Tento estetický problém trápi až 15 percent ľudí.

Lekárka so špecializáciou ORL Ľubomíra Švecová popisuje, ako prebieha operácia odstávajúcich ušníc.

Foto: Agel

Odborne sa tomuto chirurgickému výkonu hovorí otoplastika. Ide o operáciu odstávajúcich ušníc, ktoré v drvivej väčšine prípadov nepredstavujú žiadny zdravotný problém, iba ak by sa kombinovali s inou vývojovou chybou ucha, na ktorú sa však príde už po narodení dieťaťa. Odstávajúce ušnice teda nie sú bežne spojené s poruchou sluchu, avšak môžu prekážať z estetických dôvodov, a to najmä dievčatám.

„Asi 15 percent detí sa narodí s odstávajúcimi ušnicami, je to vrodené, geneticky dané. Odstávajúce ušnice sú dané vrodeným tvarom chrupavky. Tá si zachováva svoj tvar, pokiaľ sa chirurgicky neupraví, denné nosenie čelenky teda nepomôže. Postupne, ako dieťa rastie, okolo druhého tretieho roka života, je to už vidieť. Nejde však o zdravotný problém, ani to neznamená, že niečo nie je v poriadku. Nemusíte hneď navštíviť lekára. Ideálne až okolo šiesteho roku života,” vysvetľuje ORL špecialistka, lekárka Ľubomíra Švecová z nemocnice Agel v Košiciach-Šaci. Toto zdravotnícke zariadenie poskytuje rôzne typy estetických a korekčných chirurgických výkonov, ktoré sa realizujú kvôli zlepšeniu vzhľadu tváre či krku.

Najlepší vek na operáciu je šesť až sedem rokov

V akom veku je ideálne absolvovať otoplastiku? „Najlepší vek na operáciu je šesť až sedem rokov, kedy si už aj dieťa, hlavne dievčatá, začínajú uvedomovať, že im to prekáža, prípadne ich na to upozorňuje okolie. Je nutná aj určitá spolupráca dieťaťa pri následnej starostlivosti po operácii, preto nie je vhodné operovať menšie deti,” vysvetľuje odborníčka.

Ideálne sa výkon robí v celkovej anestézii. Na zadnej strane ušnice sa podľa vysvetlenia lekárky urobí rez na koži, následne sa rezom a stehmi upraví chrupavka do požadovaného tvaru, rovnako na druhej strane. Operácia trvá približne hodinu až hodinu a pol.

Operáciu je možné urobiť v rámci jednodňovej chirurgie, po operácii je prítomný opuch a hematóm (modrina) ušnice, ktorý približne do siedmich až desiatich dní zmizne. „Je vhodné, aby dieťa nebolo aspoň týždeň v kolektíve. Následne, aspoň štyri až šesť týždňov, neodporúčam kolektívne športy, aby nedošlo k poškodeniu ušnice. Je nutné denne a hlavne v noci nosiť elastickú čelenku, na noc tri mesiace,” radí nemocničná lekárka.

Výkon nehradí zdravotná poisťovňa.
„Sú určité prípady, kedy poisťovňa otoplastiku prepláca, ide ale už o zdravotný problém ako nádor, zmena tvaru ušnice po úraze a podobne. Prípadne ak pacient dlhodobo navštevuje klinického psychológa z dôvodu, že odstávajúce ušnice mu spôsobujú vážny psychický problém. Nemôže to byť ale jednorazová účelová návšteva,” uzatvára lekárka Ľubomíra Švecová z nemocnice v Košiciach-Šaci.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >