Pohár vína alebo radšej vodu? Treba sa pri dojčení zriecť alkoholu?

Patricia Poprocká, 8. decembra 2018 o 07:54

Alkohol a deti? V žiadnom prípade! Tehotná žena by nemala vypiť ani kvapku alkoholu, lebo to môže spôsobiť bábätku vážne problémy. Ale čo pri dojčení? Platí taký istý striktný zákaz, alebo si môže dať príležitostne aspoň prípitok?

Dojčenému dieťaťu príležitostný pohár vína, ktorý vypije jeho matka, podľa odborníkov výrazne neuškodí.

Foto: shutterstock.com

Na pitie alkoholu pri dojčení už ani samotní laktační odborníci nepozerajú tak prísne ako v tehotenstve. Kým totiž v maternici sa k bábätku priamo dostáva všetko, čo žena zje alebo vypije, pri dojčení sa už pripúšťa určitá tolerancia.

Samozrejme, nebavíme sa o veľkých dávkach, nanajvýš tak o príležitostnom pohári vína. V minulosti dokonca odporúčali čerstvým mamičkám piť tmavé pivo, údajne na tvorbu mlieka. Či pivo laktáciu naozaj podporuje, je otázne, z vyjadrení odborníkov však vyplýva, že ak naňho dojčiaca žena má chuť, môže si jeden pohár dopriať.

„Malý pohárik vínka by nemal spôsobiť viac problémov ako jedno jablko, pri kvasení ktorého sa tiež vytvára alkohol,“ približuje laktačná poradkyňa Jana Michálková.

V prvých mesiacoch po pôrode, keď je bábätko ešte odkázané výlučne na materské mlieko a na matkinu imunitu, by sa žena mala alkoholu ešte úplne vyhýbať. Keď však dieťa rastie a silnie, maličké množstvo alkoholu už nemusí byť taký problém. Do mlieka sa ho totiž pri malých množstvách veľa nedostane, navyše je dieťa pred ním chránené ešte vlastnou tráviacou sústavou.

„Keďže dojčenie je dlhodobá, niekoľkoročná záležitosť, treba ho prijať, že je to súčasť života,“ poznamenáva Jana Michálková. Ak sa žene narodia deti s odstupom dvoch-troch rokov, a dojčí ich, dokedy si to žiadajú, môže sa stať, že bude dojčiť aj desať rokov.

Podľa laktačnej poradkyne je vždy lepšie, ak si dá žena občasný pohárik vína, než by mala prestať s dojčením práve preto, že si ho nemôže dať. „Dieťa by tak škodovalo oveľa viac. Stráca ochranu živého mlieka, ktoré má v sebe veľmi veľa nesmierne užitočných látok a je nahradené mŕtvym mliekom od zvierat, kde nám nikto nevie garantovať, čo zjedli, aké lieky užívali, alebo aké aditíva doň pridal výrobca,“ vysvetľuje.

Samozrejme, ideálne je, ak dojčiaca žena vylúči všetky škodliviny úplne, vrátane alkoholu. „Áno, najlepšie je škodliviny zrušiť. Ale sme v reálnom svete, takže: všetkého s mierou,“ pripomína. Strava by mala byť čo najpestrejšia a bez chemických prísad, ktoré môžu byť niekedy pre dieťa oveľa horšie ako zbytkový alkohol.

Takže: stretnutie s kamarátkami s jedným vínnym strikom a s bábätkom v nosiči, ktoré žena zároveň aj dojčí – prečo nie? „Určite je to pre dieťatko lepšie, než keby malo byť v tom čase samé v perinke, prípadne kŕmené umelou výživou z fľaše,“ hovorí Jana Michálková. Na divoké párty ako za mladých čias, kde sa to s alkoholom občas aj prehnalo, však treba určite zabudnúť.


ANKETA:

Aký je váš vzťah k alkoholu počas dojčenia?

10,9%



19,7%



69,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >