Dojčite tak, ako vám to vyhovuje

Patricia Poprocká, 7. októbra 2018 o 17:11

Konečne ste sa dočkali, po deviatich mesiacoch držíte bábätko v náručí a z každej strany sa hrnú dobre mienené rady... Čo s nimi? Verte hlavne svojim inštinktom a robte tak, aby ste sa cítili komfortne.

Základom dojčenia je pohoda. Pre matku i dieťa.

Foto: shutterstock.com

Platí, že ak je dobre naladená matka, dobre naladené je aj vaše dieťa. Je na vás tak naviazané, že zrkadlí vašu pohodu i nepohodu. Pre lepšiu informovanosť, tu je niekoľko „dobrých rád“ o dojčení, ktoré pokojne môžete hodiť za hlavu. Aj keď vám ich budú nanucovať už v pôrodnici.

Si prvorodička, nebudeš mať zo začiatku dosť mlieka


Množstvo ani tvorba mlieka nezávisí od počtu detí privedených na svet, ani od veľkosti prsníkov. Pre začiatok dojčenia je dôležitý vzájomný nepretržitý kontakt matky a dieťaťa koža na kožu hneď od narodenia, takzvaný bonding. Vtedy sa ľahšie aktivujú hormóny zodpovedné za tvorbu mlieka. V našich pôrodniciach to však býva vzácnosťou, preto so začiatkom dojčenia bývajú problémy. Dajú sa však riešiť. Prikladajte si dieťa k prsníku zakaždým, keď sa zobudí, raz k jednému, druhý raz k druhému. Mlieko sa do dvoch dní určite spustí. Dokrmovať dieťa za ten čas nemusíte. Má ešte zásoby z maternice, navyše zo začiatku sa v prsiach vytvára kolostrum, veľmi výživné, ktoré dieťa zasýti. Ak dieťa plače, väčšinou preto, že túži byť v blízkosti matky. A neraz mu stačí len si pocmúľať matkin prsník. I keď ešte mlieko netečie.

Skúška kojenia, či dieťa vypije dosť mlieka


Prežitok, ktorý zbytočne stresuje. Ani dospelí ľudia nezjedia vždy rovnako. Dieťa raz vypije viac, inokedy menej mlieka. Samé vie, koľko potrebuje. A ak náhodou počas „skúšky“ nie je práve príliš hladné, matka zbytočne zneistí. Dieťatko si vážte raz za mesiac, aj to skôr pre vlastný archív než na to, aby ste sa zbytočne stresovali, či pije podľa tabuliek alebo nie.

Kojiť treba každé dve hodiny


Aj tu platí, že každé dieťa má iný apetít. Niekedy potrebuje jesť aj každú hodinu, inokedy si pospí aj štyri hodiny a naje sa potom. Ani dospelým by sa nepáčilo, keby ich budili uprostred spánku, nútili jesť a potom sa strachovali, prečo im nechutí.

Nemôže spať pri prsníku, navykne si na to


A prečo nie? Dojčenie okrem kŕmenia má aj zbližovaciu funkciu. Bábätko nasáva blízkosť matky, potrebuje ju cítiť. Má všetko, čo potrebuje – potravu, najdrahšieho človeka pri sebe... A pri tom sa tak dobre drieme... Strach z navyknutia? Verte, vyrastie z toho. Toho, čo má dosť v ranom detstve, sa neskôr už nedožaduje. Keď bude mať deväť mesiacov alebo rok, bude toľko iných zaujímavostí v okolí, ktoré bude chcieť preskúmať!

Slabé mlieko, alebo málo mlieka, treba dokrmovať


Slabé ani silné mlieko neexistuje. Do mlieka prechádza všetko, čo matka zje a vypije, preto sa treba zdržať alkoholu, a snažiť sa stravovať zdravšie. Platí, že čím viac mlieka dieťa vypije, tým viac sa ho tvorí. Pri kontakte detských úst s bradavkou sa vymieňajú informácie, telo matky dostáva dokonca aj signály, aké protilátky má vytvárať. Nestresujte sa, ak sa aj dieťa najedlo, a do hodiny si pýta mlieko zasa. Nie je ho ani málo, nie je ani slabé. Dieťa skrátka chce byť pri vašom prsníku, to je všetko. Možno sa aj napije, možno nie. Verte, že kedykoľvek má hlad, pije toľko, aby sa najedlo. Vaše mlieko ho dokáže zasýtiť.

Pri kojení treba prsníky striedať, dieťa má piť 15 minút z jedného a 15 minút z druhého


Netreba. Dieťa môžete dojčiť z jedného prsníka tak dlho, ako bude samé chcieť. Neraz sa stáva, že si pritom aj pospí, čo môže byť aj hodinka. Prsník stačí vystriedať až pri nasledujúcom dojčení, ktoré tiež nemusí trvať presne vymedzený čas. Ani dospelým predsa nikto nemeria, za akú dobu sa musia najesť. Okrem toho, stáva sa občas, že dieťa má obdobie, kedy preferuje iba jeden prsník.

Popri mlieku musí aj piť vodu alebo detský čaj


Nemusí. A už vôbec nie sladený. Materské mlieko obsahuje pomer vody a výživných látok, aby bábätko dostalo v prvých mesiacoch všetko, čo potrebuje. Na začiatku dojčenia sa uvoľňuje takzvané predné mlieko, ktoré je redšie, po čase sa dieťa prepracuje k zadnému, bohatšiemu na tuky. V horúčavách si preto bábätká pýtajú mlieko častejšie, pijú krátko, stačí im namiesto vody alebo čajíka mlieko.

Bábätko má byť pri kojení v perinke


A čo sa stane, keď nebude? Dojčite tak, ako vám to vyhovuje. Niekomu skutočne lepšie vyhovuje zavinovačka, niekomu dojčiaci vankúš, niekto chce zasa dieťatko cítiť v rukách, niekomu sa najlepšie dojčí poležiačky. A niekto najradšej dojčí bez oblečenia, pokračuje v kontakte koža na kožu. Každý si nájde svoju polohu aj množstvo oblečenia. Laktačné poradkyne dokonca perinku vôbec neodporúčajú. "Považujem ju za najväčšiu prekážku dojčenia, lebo neumožňuje nájsť dieťatku dobrú polohu," upozorňuje poradkyňa Jana Michálková. Matka vtedy nedrží bábätko, ale perinku. Podľa nej je najmä zo začiatku najlepšie dojčiť bez oblečenia, kontakt koža na kožu.











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >