S pitím deti začínajú priskoro, dávajte pozor, ako doma o alkohole hovoríte

Patricia Poprocká, 7. novembra 2018 o 10:57

Dôležitý zákaz, ktorý nikto nerešpektuje. Aj keď by deti do 18 rokov nemali piť alkohol, prvé skúsenosti s ním majú deti medzi 10.- 11. rokom. Potvrdzujú to opakované prieskumy Úradu verejného zdravotníctva. Často sú to práve rodičia, kto deťom ponúkne alkohol, čo by podľa odborníkov nebolo až také zlé, keby šli ruka v ruke s tým aj správna osveta a správny príklad.

Čím skôr sa deti dostanú k alkoholu, tým vyššie riziko závislosti v neskoršom veku.

Foto: shutterstock.com

Najskôr deti ochutnávajú pivo. Podľa opakovaných prieskumov Úradu verejného zdravotníctva ho pijú už pred dovŕšením desiateho roku. Nasleduje víno, ktoré ochutnali už v priemere 10 a pol ročné deti, a potom je tvrdý alkohol – v necelých jedenástich rokoch. Súbežne s tým nastupujú aj cigarety.

Odborníci upozorňujú, že alkohol je pre mladých ľudí nebezpečný. Mozog sa vyvíja až do 25. roku, takže čím viac mladý pije, tým horšie. Ak sa s ním ľudia stretnú už v detskom veku, zvyšuje to riziko závislosti v neskoršom veku.

Dôležité je, aby rodičia o alkohole s deťmi hovorili. Občianske združenie Fórum PSR (pime s rozumom) pre Slovensko upozorňuje, že práve tu majú rodičia čo doháňať. Prieskum ukázal, že pätina rodičov s deťmi o alkohole a jeho účinkoch nehovorí vôbec, 40 % opýtaných uviedlo, že o tom hovoria málo a nie príliš otvorene.

Výsledkom potom je, že po prvých skúsenostiach veľa detí s pitím pokračuje - čím sú staršie, tým viac. Trvá to už desaťročia, mnoho dnešných tridsiatnikov spomína na „prepité“ mladé roky, keď sa pilo pre zábavu. Pije sa aj dnes.

Tento víkend napríklad polícia riešila prípad opitého mladíka za volantom. Bez vodičského preukazu šoféroval pri Košiciach podľa agentúry SITA s 1,56 promile, pričom opakované skúšky mali stúpajúcu tendenciu. Teraz má na krku obvinenie z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Nejde o ojedinelý prípad. Na jar pri Prešove zasa havaroval 16-ročný teenager na skútri, ktorý po páde na zem od opitosti zaspal. V sebe mal 1,85 promile alkoholu.

Rozhodnutie nepiť je na samotných ľuďoch, najmä vo vyššom veku. Rodina však k tomu môže prispieť vytváraním správneho povedomia aj tým, ako doma o pití a alkohole rozpráva.

Ako upozorňujú odborníci z Fóra PSR, je napríklad veľký rozdiel, ak rodičia povedia: „Na toto sa napijeme“, namiesto „Toto musíme poriadne osláviť“. Tiež nie je dobré, ak oslava v domácnosti je symbolom opíjania sa. „Zdôrazňujte ostatné body oslavy ako veselé rodinné historky, stretnutie s blízkymi, ktorých ste dlho nevideli, a podobne,“ radia na svojej internetovej stránke.

Dôležitý je tiež príklad, aký dávajú svojím správaním. Ak sa napríklad rodič po náročnom dni, kedy mu niečo nevyšlo, ako prvé napije alkoholu, dieťa tým dostáva signál – že takto sa riešia problémy. Zlý prístup je to, ak na nejakú oslavu kupujú rodičia ako darček práve fľašu – s tým, že je to predsa univerzálny darček, vhodný na každú príležitosť. „V mladistvých posilňuje povesť alkoholu, ktorý stojí v podstate nad všetkým ostatným,“ vysvetľuje fórum.
Alkohol je nebezpečný aj v tom, že býva často prvým krokom k ďalším závislostiam – cigarety, drogy, hry.


ANKETA:

Ochutnalo vaše dieťa alkohol?

29,8%



10,5%



19,3%



36,8%



3,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >