Môže byť z vášho dieťaťa majster sveta ako Sagan, Petra Vlhová či Matej Tóth? Šesť vecí, ktoré veľa naznačia

Patricia Poprocká, 18. februára 2019 o 09:28

Športovanie, hoci len rekreačné, je pre každé dieťa veľkým prínosom, z ktorého bude ťažiť aj v budúcnosti. Ako však rozoznať, či z neho môže byť raz majster sveta ako Petra Vlhová, Peter Sagan či Matej Tóth? Tu je šesť signálov, ktoré naznačujú, že vaše dieťa to môže dotiahnuť ďaleko a oplatí sa ho vo vybranom športe podporovať.

Petra Vlhová získala pre Slovensko prvý titul lyžiarskej majsterky sveta.

Foto: TASR

Zaujíma sa o činnosť - ako a prečo

Prehľad o najlepších pretekároch, ich medailách a životných udalostiach, ktoré prezentujú na sociálnych sieťach, je chvályhodný a svedčí o záujme o vybraný šport, víťazstvo v pretekoch však neprinesie. Záujem o činnosť znamená riešiť otázku – teoreticky i prakticky: Ako sa môžem ešte zlepšiť? V prípade lyžiarov napríklad ako dosiahnuť väčšiu rýchlosť, ako zdokonaliť svoj oblúk, ako lepšie ovládať lyže. No všetci predovšetkým: Čo pre svoje zlepšenie môžem každý deň robiť? A robiť to, samozrejme.

Katarina Wittová ako Carmen, čo jej vynieslo v roku 1988 olympijské zlato i titul majsterky sveta.

Foto: SITA

Obľubuje súťažiť

Adrenalín k pretekom patrí, napokon, o tom sú – predviesť, čo som natrénoval, túžba byť čo najlepší. Niekoho pretekársky adrenalín poháňa vpred. Keď už v súťaži, na rozdiel od tréningu, naozaj o niečo ide, dokáže sa vyhecovať k ešte lepším výkonom. Sú však typy, ktorým súťaž a zodpovednosť za výsledok, naopak, zväzujú ruky. Samozrejme, dá sa pracovať so psychikou a bariéry prekonať. Podstatne jednoduchšie to však majú tí, ktorí berú preteky ako výzvu. Tak, ako napríklad svojho času opísala nemecká krasokorčuliarka, majsterka sveta a olympijská víťazka Katarina Wittová: „Tréning pre mňa znamenal prácu, preteky hru a exhibície pôžitok.“

Je ochotné drieť

Rovnica úspechu je jednoduchá: Robiť o niečo viac než ostatní a o niečo lepšie ako ostatní. Dvojnásobný majster sveta a dvojnásobný olympijský víťaz v behu na 400 metrov cez prekážky Felix Sanchez z Dominikánskej republiky vstával už na svitaní – pomáhalo mu vedomie, že on už trénuje, kým jeho súperi ešte spia. Neznamená to teraz, že má vaše dieťa vstávať ešte za tmy, inak z neho nič nebude. Víťazi však dokážu byť k sebe tvrdí. Ako hovorieval zverencom najslávnejší ruský hokejový tréner Anatolij Tarasov: „Ste silnejší, než si myslíte, že ste.“ Kto teda dokáže prikázať telu ešte raz zopakovať cvik, aj keď už má naozaj pocit, že melie z posledného, môže byť raz najlepší na svete.

S obavami, čo všetko sa môže stať, sa nedá ísť ani do špurtu, a už vôbec nie víťazného. Peter Sagan v strede v zelenom drese.

Foto: REUTERS

Nemá strach

Pre najlepších športovcov je kľúčové nemať strach – z rýchlosti, z náročnosti prvku, z toho, čo ak... Kto má hoci len v podvedomí zábrany, aby nešiel prirýchlo, aby sa nezranil, prípadne aby sa niečo nepredvídateľné nestalo, trénuje zbytočne. Platí to všade. Peter Sagan nemôže ísť so špurtu s obavami typu čo ak spadnem, rovnako na to nemyslí ani gymnastka či krasokorčuliar pri vystúpení. Aj malý lyžiar, ktorý vzprieči lyže, alebo si pred zlomom pribrzdí – pre istotu, nech vidí, čo je za ním – má malé šance, že raz niečo vyhrá. Sú totiž stovky jeho rovesníkov, ktorí si rýchlosť užívajú a pred zlomom ešte nadskočia – len tak, zo zvedavosti, čo to dá, alebo jednoducho pre radosť.

Má potenciál sa zlepšovať

Kde sú limity vášho športovca, dokáže posúdiť predovšetkým tréner, on je v tomto najpovolanejší. Isteže, nie vždy vládne medzi rodičmi a trénerom súlad ako medzi Vlhovcami a Liviom Magonim. Boli prípady, keď tréner zhodnotil, že z dieťaťa nikdy nič nebude, a to sa pod iným vedením dostalo medzi špičku. Ak trénerovi nedôverujete, samozrejme, skúste to inde. Vždy však prihliadajte predovšetkým na to, čo vaše dieťa naozaj chce a na čo naozaj má. Byť majstrom sveta môže len ten, kto dokáže svoju výkonnosť z roka na rok posúvať. A dennodenne v tom ktorom roku na tom pracovať.

Horúco či daždivo, pretekať treba v akýchkoľvek podmienkach. Na snímke náš chodecký šampión Matej Tóth.

Foto: SITA/AP

Miluje svoj šport, znáša nepohodu

Talent a šikovnosť nestačia, človek musí svoj šport milovať. Aj s nepohodou, ktorú prináša. Na lyžiach, bežkách či na bicykli neraz býva človeku zima, nepríjemne fúka alebo dokonca prší. Gymnasti či basketbalisti musia zasa tráviť nekonečné hodiny a dni v tej istej hale, na tom istom náradí... Často treba ráno ešte za tmy vstávať, prípadne ísť trénovať, keď si iní užívajú teplo domova pri dobrom filme. Kto však vie, prečo to robí, a kto má rád to, čo robí, takéto veci nerieši. V hlave má to svoje – čo robiť, aby som sa zlepšil. Vysvetlil to nedávno v rozhovore pre Pravdu tréner Dieter Bartsch, ktorý doviedol k najväčším úspechom nórskych zjazdárov Kjetila Andreho Aamodta či Laseho Kjusa: „Ak milujete túto prácu a žijete ňou, na ničom nezáleží. Ani na počasí, ani na cestovaní, ani na podmienkach a ani na hodinách, ktoré tomu venujete. Na čom záleží, je vaša ochota zlepšovať sa, prejsť míľu navyše oproti ostatným... Ak vás čokoľvek z toho obťažuje, nehodíte sa pre tento biznis.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >