Čo sa v skutočnosti skrýva za hnevom či strachom vášho dieťaťa? Odhaľte to s pomocou šikovnej nápovedy

Gabriela Bachárová, 24. septembra 2020 o 05:00

Stále hnevá! Je ako motorová myš, neobsedí! Je príliš citlivá, hneď sa rozplače! Bojí sa, večne sa schováva za maminou sukňou!

Je vaše dieťa bojazlivé či citlivé? Zistite, čo je za tým.

Foto: Shutterstock.com

Rodičia či iní blízki príbuzní sa často sťažujú, že dieťa sa nespráva presne podľa tabuliek a majú tendenciu ho za výrazné emócie trestať alebo aspoň odsudzovať. Dostáva najrôznejšie nálepky, ale len málokedy sa objaví snaha rozpoznať, čo sa za jeho správaním v skutočnosti schováva. Ak by to však najbližší dieťaťa vedeli, mohli by mu so zvládnutím náročnejších chvíľ pomôcť. Alma, centrum pre zdravý vývin, pripravilo zaujímavú tabuľku, v ktorej môžete vidieť, čo sa skrýva za vonkajšími prejavmi dieťaťa, ktoré okolie často hodnotí ako negatívne.

Ak dieťa napríklad často kričí, nechce poslúchať a vymedzuje sa voči rodičom, dokonca im nadáva, býva označené ako nezvládnuteľné a zlé. Riešením však nie je bitka, krik ani kritika dieťaťa či rôzne tresty. V skutočnosti často len potrebuje pomôcť s upokojením, pretože ešte nemá vybudované stratégie, ktoré mu pomôžu zvládnuť negatívne emócie.

Je tiež dôležité, aby rodičia dieťaťu pomohli aj s rozpoznaním vnútorných stavov, ktoré zažíva, pretože samo nie je ešte schopné presne pomenovať, čo sa v ňom deje. Nehovoriac o tom, že ho sila vlastných emócií môže veľmi vystrašiť. No a výsledkom je - „hnevanie".

Regulácia emócií dieťaťa je veľkou rodičovskou výzvou a úlohou, ako o tom v nedávnom rozhovore pre náš web hovoril aj detský psychiater Peter Pöthe: „Hlavným zmyslom rodičovstva je, aby sa dieťa prostredníctvom pokojného a zdieľajúceho rodiča naučilo regulovať svoje emócie a aby sa nebálo experimentovať a zažívať nové veci. To je základ, aby sa dobre vyvíjalo a bolo v živote šťastné."

Hanblivé? Len potrebuje vašu pomoc

Alebo ďalší príklad často nepoznaných vnútorných stavov dieťaťa. „Keď ona je taká hanblivá. Bojí sa cudzích ľudí, ťažko si zvyká v novom prostredí," sťažujú sa rodičia citlivejších detí. A rôzne ho nabádajú, aby sa nebálo, osmelilo, veď o nič nejde. Dieťa však môže vnímať toto dobre myslené posmeľovanie ako ohrozujúce, stiahne sa ešte viac do seba a začne sa ešte viac báť.

Od rodičov by pritom potrebovalo, aby mu primerane veku vysvetlili situáciu, v ktorej sa ocitlo a ubezpečili ho, že sú mu stále nablízku a môže bez obáv skúšať nové veci. Zároveň je dôležité, aby si rodičia a deti vybudovali taký vzájomný stupeň dôvery, ktorý dieťaťu umožní v bezpečnom prostredí vyjadriť svoje pocity a obavy. Práve s tým majú bojazlivejšie deti veľké problémy.

A teraz si už pozrite, ako porozumieť, a hlavne pomôcť deťom, ktoré sa navonok prejavujú ako citlivé, nahnevané, perfekcionistické, hanblivé či príliš nabudené.

Foto: Alma








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >