Máte plaché dieťa? 9 dobrých rád, ako mu uľahčiť život

Patricia Poprocká, 8. septembra 2020 o 05:08

„Prečo nejdeš k ostatným? Choď!“ Aj keď vidíte, že vaše dieťa túžobne pozerá na skupinu hrajúcich sa detí, no zostáva pri vás, držiac sa vás za ruku, nenúťte ho. Nie je každý šouman, stredobod spoločnosti, nie každý sa okamžite spriatelí či dokonca preberá velenie v kolektíve. A ani nemusí.

Drží sa vás ako kliešť? Nevadí, plachosť detí nie je problém, ktorý by rodičia potrebovali za každú cenu odstrániť.

Foto: Shutterstock.com

Ako sú na svete vodcovské deti, sú aj plaché deti a rodičia s tým nič nenarobia, čo ako spoločenskí sú. S plachosťou dieťaťa sa síce dá pracovať, ale až po tom, čo ju dospelí začnú akceptovať a neoznačia automaticky ako negatívum, keďže potomok nenapĺňa ich predstavu o spoločne pekne sa hrajúcich deťoch.

„Plaché deti vo všeobecnosti prichádzajú na svet s citlivejším temperamentom,“ upozorňuje klinická psychologička Angharad Rudkinová v knihe Čo si myslí moje dieťa s tým, že ich srdce už v maternici bije rýchlejšie. Majú citlivejšiu amygdalu, cítia sa ohrozenejšie a skôr podliehajú úzkosti.

Vrodenú plachosť má zhruba 10 až 20 percent detí. Ľahšie sa rozrušia, ako bábätká sa na ostatných tak skoro nezačnú usmievať a neskoršie sú v kontaktoch s ľuďmi celkovo zdržanlivejšie. V dospelosti radšej počúvajú než rozprávajú, dokážu však byť empatickí.

„Výskumy ukazujú, že plachosť nie je ani zďaleka problém, ktorý treba odstraňovať,“ zdôrazňuje Angharad Rudkinová. Rodičom plachých detí odporúča nasledovné:

1. Neoznačujte vaše dieťa za hanblivé ani nič podobné, čo by ho mohlo zosmiešniť prípadne v ňom vyvolať pocit, že plachosť je niečo nežiaduce, negatívne.

2. Dieťaťu prejavte pochopenie, nesnažte sa ho dostať von „z ulity“. Naopak, uznajte, že osloviť nového človeka alebo prísť niekam medzi neznámych ľudí je dosť ťažké, a že niekedy s tým majú problémy aj dospelí.

3. Ostatným, ktorí sa pozastavujú nad hanblivosťou dieťaťa, vysvetlite, že vaše dieťa rado najprv nové veci pozoruje.

4. Dieťa na nové udalosti vopred pripravte, aby nebolo zaskočené. Porozprávajte mu napríklad, čo ho čaká v škole, na krúžku či na rodinnej oslave, ako to tam bude prebiehať. Ľahšie celú situáciu zvládne.

5. Natrénujte niektoré veci doma – napríklad ako sa predstaviť, správať pri stretnutiach. Môžete osobne alebo pomocou hry s hračkami.

6. Pozvite domov jeho priateľov, ak chce, v domácom prostredí sa dieťa cíti istejšie a dokáže byť priateľskejšie.

7. Podporujte jeho záujmy, dá sa očakávať, že na krúžku, ktorý ho baví, nájde ľahšie cestu k deťom, ktoré majú rovnakú záľubu.

8. Nechajte dieťa doma zdvíhať telefón, dať v obchode peniaze predavačke, nacvičí si tak sociálne zručnosti.

9. Buďte dieťaťu vzorom – ukazujte dieťaťu, ako sa správať pri stretnutí s inými ľuďmi, priateľsky, slušne, zo záujmom – dieťa sa najlepšie učí napodobňovaním.
(Zdroj: Čo si myslí moje dieťa)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >