Pikantné neznamená v detskom jedálničku automaticky stop. Päť tipov, ako dostať do detí cesnak či cibuľu

Patricia Poprocká, 29. apríla 2021 o 04:13

Je to zdravé, chutné, až na to, že to štípe. To je hlavný dôvod, prečo mnohí rodičia deťom do jedálnička nezaraďujú cesnak, cibuľu, niektorí dokonca ani rukolu, hoci sú pre organizmus veľmi prospešné. Aj deti však dokážu zjesť pikantné, stačí ich k tomu vhodne naviesť.

„Áno, trocha poštípe, tak to je. A čo?“

Foto: shutterstock.com

Tu je niekoľko tipov:

Bežná súčasť taniera

Prvým predpokladom je, že potraviny, ktoré chcete dať deťom, jedávate aj vy. U dieťaťa to vzbudí prirodzený záujem a zvedavosť, bude chcieť ochutnať. Čo jedávajú dospelí, je vhodné aj pre deti. Napríklad v Mexiku sa s chuťou čili, typickou pre tamojšiu kuchyňu, zoznamujú už bábätká, aj keď, samozrejme, prostredníctvom materského mlieka. Staršie deti však postupne začínajú aj so samotnými potravinami. Pre naše končiny sú typické skôr cesnak a cibuľa než čili, princíp je ale rovnaký: Dojčiace matky sa nemusia obmedzovať v stravovaní a pokojne si dopriať aj jedlá s cibuľou či cesnakom, ktoré rovnako pokojne môžu neskôr ponúkať aj deťom.

Nič nepreháňať

Samozrejme, nik nechce, aby deti jedli cibuľu či cesnak na kilá. Stačí kúsok ako príloha k chlebu, v šalátoch či ako súčasť omáčky k cestovinám. Ak napríklad obľubujete silne pikantnú polievku, dochucujte si ju takto len vo svojom tanieri. Ak z nej plánujete dať dieťaťu ochutnať, urobte ju iba jemne pikantnou, deti sú predsa len o niečo citlivejšie na chute. Ak prejavia záujem, pomôžte im jemne dochutiť ich vlastnú. Do ničoho ich ale netreba nútiť, rodičia by mal rovnako akceptovať, ak dieťa povie, že si žiadne pikantné dochutenie neprosí.

Nerobte strašiaka ani nezľahčujte

Deti sú schopné akceptovať pravdu taká, aká je, len my dospelí im nedôverujeme. Nemusíme teda z každého jedla úzkostlivo vyberať cibuľu, aby sa náhodou dieťa nestretlo s jej chuťou, rovnako ako deti nemôžeme presviedčať, že „ono to vôbec neštípe“, keď im slzia oči a nevedia, čo skôr od pálivej nepohody. Najlepšia je tá najjednoduchšia cesta: „Áno, trocha poštípe, tak to je a neškodí to.“ Dieťa vie, čo má čakať, zároveň sa môže slobodne rozhodnúť, či a koľko ochutná. Pripomeňte mu tiež, že okrem štípania má daná prísada (cesnak, cibuľa, čili, rukola) aj svojskú, zaujímavú, chuť a tiež priaznivé účinky.

Správne jesť

Aj pikantné treba vedieť jesť, ukážte deťom, ako. Dbajte, nech sa im pálivé jedlo nedotkne perí, aby ich potom nepálili. Tiež je dobré hrýzť v zadnej časti ústnej dutiny. No a, samozrejme, veľký pozor na oči. Ak si rukami od pikantného jedla pretrieme oči, štípanie je veľmi nepríjemné aj pre dospelého, pre dieťa o to viac.

Niečo na zajedanie

Každé pikantné sa niečím zajedá. Ak to dieťa preženie, majte po ruke vždy chlieb, ten pomáha neutralizovať chute. Niekto odporúča aj zapiť čistou vodou alebo mliekom, to už je na vás. Určite však nezapíjať pálivé ničím bublinkovým, bude to ešte horšie!


ANKETA:

Jedávajú vaše deti pikantné?

63,2%



36,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >