Peklo pre alergikov. Prečo sú máj a jún pre nich najhoršími mesiacmi?

ahojmama, 29. mája 2024 o 04:36

Pekné počasie je nesmierne príjemné, alergici však vedia svoje. Rôznymi formami alergickej nádchy trpí viac ako 40 percent populácie trpí a toto číslo každoročne narastá.

Častý pobyt vonku imunitu posilňuje, alergici to však také jednoduché nemajú.

Foto: Shutterstock.com

Podľa posledných údajov Národného centra zdravotníckych informácií zaznamenali ambulancie klinickej imunológie a alergiológie v roku 2022 viac ako 1 400 000 návštev. Pacienti boli najčastejšie sledovaní s diagnózami ako alergická rintitída, imunodeficientné stavy či alergická astma. Nechýbali medzi nimi ani deti.

Čím je dieťa staršie, tým častejšie u neho prevládajú príznaky, najčastejšie prejavy bronchiálnej astmy či alergickej nádchy.

Imunitný systém sa mylne domnieva, že alergén je škodlivý a reaguje naň tvorbou protilátok. Tie spôsobujú uvoľnenie histamínu, ktorý vyvolá symptómy alergie. Najčastejšie ide o svrbenie, kýchanie, upchatý nos, slzenie a začervenanie očí. U niektorých ľudí sa dokonca môžu objaviť aj ťažkosti s dýchaním.

Pri sezónnych alergiách, ktoré vplyvom klimatických zmien nastupujú čoraz skôr, ide často o reakciu na peľ kvitnúcich rastlín, stromov a tráv, ktoré sa vo veľkom šíria vzduchom. V mesiacoch máj a jún sú v ovzduší prítomné pele z topoľov, vŕb, agátov, báz, jasení či rôznych obilnín. Alergény z týchto rastlín sa do tela dostávajú cez dýchacie cesty, oči alebo kožu a následne spúšťajú imunitnú odpoveď. Dĺžka a závažnosť sezónnych alergií môže závisieť od
konkrétnych alergénov prítomných v ovzduší aj od genetických predispozícií.

Nepríjemným symptómom sa dá predchádzať posilňovaním imunity, vyváženou stravou a zdravým životným štýlom. Pomáha aj otužovanie, prípadne výživové doplnky, napríklad s obsahom beta-glukánov.

Alergické ochorenia budú podľa predpokladov odborníkov v budúcnosti ešte častejšie než dnes, ich počet môže stúpniť o ďalších 10 percent. Už dnes patria s kardiovaskulárnymi a onkologickými medzi najvýznamnejšie civilizačné choroby.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >