Alergia na chlad je podobná nádche. Ako ich rozoznáte? Stačí tento jednoduchý test

pt, 24. novembra 2023 o 06:47

Niekto zimu miluje, iný nemusí, no sú aj takí, ktorí ju neznášajú doslova. Na chlad majú alergiu, čo sa prejavuje nepríjemnými zdravotnými príznakmi, začínajúcimi, keď teplota vonku klesne na úroveň štyroch stupňov a nižšie.

Mrazom vyštípané líčka k zime patria. Kedy treba spozornieť?

Foto: Patricia Poprocká

Začervenanie pokožky pri mrazoch zvykneme s úsmevom označovať „vyštípaný do ružova“, ak to však nezostane len pri „zafarbených líčkach“, vzniká problém. Sčervenanie pokožky môže prejsť až do rozsiahlych opuchov – alergie na zimu, mráz, či na studenú vodu, ktoré trvajú niekoľko hodín. Hoci telo v tomto prípade nezvádza boj s alergénom, reakcia môže byť veľmi podobná, pretože práve chlad ľahko dokáže imitovať alergické prejavy.

Stane sa tak v priebehu pár minút po kontakte s chladným vzduchom, vetrom či vodou. „Zima alebo chlad môže u niektorých ľudí spustiť uvoľnenie histamínu, čo spôsobuje príznaky alergie. Pacienti po kontakte so studenou vodou alebo studeným vzduchom majú často opuch slizníc, nádchu, kýchanie, kašeľ, svrbenie až vyrážky kože. Závažnejšia reakcia ako anafylaxia sa môže spustiť, ak je celé telo vystavené veľmi nízkej teplote. Vtedy dôjde k náhlemu poklesu tlaku krvi, k prudkému opuchu slizníc až k úplnému zúženiu dýchacích ciest,“ vysvetľuje imunoalergologička Veronika Mundoková Csibová zo spoločnosti synlab. V takom prípade je potrebná klasická prvá pomoc pri alergii – lieky ako antihistaminiká, kortikoidy a adrenalínové pero.

Podobná nádche

Niekedy sa človek môže domnievať, že len nachladol – dýchavičnosť, časté kýchanie a sople sú totožné pri alergii i nádche. Ak sa však k tomu pridá nepríjemné začervenanie pokožky, opuch, či svrbivé vyrážky, môže ísť o spomínanú alergiu na chlad, ľudovo nazývanú chladová žihľavka. Nemusí byť prepojená so žiadnou alergickou predispozíciou, preto je náročné odhaliť priame príčiny jej vzniku.

TEST Ste alergický na zimu?

Priložte si kocku ľadu na vnútornú časť zápästia a chvíľku počkajte. Pokiaľ sa v priebehu pár minút objavia začervenania a svrbivé výražky ako pri kontakte s pŕhľavou, ide o alergiu na chlad.
Jedným zo spôsobov, ako sa naučiť znášať chlad, je starostlivosť o imunitný systém, ktorý v týchto dňoch dostáva zabrať a celoročný prirodzený pobyt na čerstvom vzduchu. V minulosti deti i dospelí trávili oveľa viac času vonku, vďaka čomu si telo dokázalo zvyknúť na prirodzenú mikroklímu. Dnešný životný štýl nás zatvára do uzavretých priestorov, čo spôsobuje, že mechanizmy v našich telách nefungujú tak, ako by mali. Navyše musia zápasiť s budovaním kolektívnej imunity, ktorá je v zimných mesiacoch, najmä pre deti, potrebná.

„Náš imunitný systém dennodenne vystavujeme rôznym zlozvykom. Chronický stres a duševná nepohoda vedú k vylučovaniu hormónu kortizolu, čo oslabuje imunitu. Nesprávna výživa, monotónne stravovanie, nedostatok vitamínov, hlavne vitamínu C a vitamínu D, ale aj konzumácia veľkého množstva rafinovaného cukru a soli, obezita, fajčenie, nadmerné užívanie alkoholu, nedostatok pohybu a deprivácia spánku majú negatívny dopad na imunitu,“ pripomína Veronika Mundoková Csibová.

V rámci prevencie i vyrovnania sa s alergiou na chlad odporúča postupné otužovanie, striedanie teplej a studenej sprchy, pohyb na čerstvom vzduchu, vetranie a neprekurovanie domácností. Tiež správnu výživu, v krajnom prípade vitamíny, probiotiká či výživové doplnky a prirodzené imunomodulátory ako napríklad hliva ustricová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >