Otravujú vás nikdy nekončiace domáce práce? Obľúbte si ich, duševne vás veľmi obohatia

Gabriela Bachárová, 10. septembra 2019 o 15:58

„Starostlivosť o domácnosť je otravný, vyčerpávajúci a nikdy nekončiaci sled povinností. Upracete a môžete začať znova. V kombinácii so zamestnaním a deťmi je toho na mňa skrátka príliš veľa," sťažujú sa často ženy. Ak však zmeníte svoj postoj k tejto nevyhnutnej súčasti života, môže vás to vnútorne veľmi obohatiť.

Práca v domácnosti môže byť veľká zábava.

Foto: Shutterstock.com

„Veľa ľudí sa dnes pozerá na prácu v domácnosti ako na niečo vyčerpávajúce a nepremýšľajú, či sa za starostlivosťou o naše základné životné podmienky neskrýva aj nejaký hlbší význam. Akú cenu – bez ohľadu na to, či sme muž alebo žena – má v našom živote úsilie, ktoré venujeme domácemu zázemiu? Ako náš život obohatí starostlivosť, ktorú domovu venujeme? A je správne, ak je práca v domácnosti vo vzťahu k platenej práci vo verejnej sfére chápaná len ako nezaujímavá a podradná činnosť?“ zamýšľa sa česká psychoterapeutka Eva Labusová, ktorá k tejto problematike dokonca organizuje prednášky.

„Domácnosť, na ktorú sa v súčasnej dobe príliš nedbá, ukazuje z duchovného hľadiska zaujímavé príležitosti. Uvedomelá starostlivosť o ňu ponúka cestu von z mnohých vnútorných zmätkov. Starostlivosťou o dom sebe aj svojim deťom sprostredkovávame základnú starostlivosť o telo aj dušu. Zároveň pri domácich prácach vzniká priestor pre skúsenosť nebyť zameraný len sám na seba, ale aj na to, ako prospieť a poslúžiť celku. Práca v domácnosti tak môže vrátiť elementárny zmysel nášmu počínaniu,“ uviedla vo svojej knihe Domácnosť – starostlivosť o život holandská publicistka a matka piatich detí Monique Wortelboer.

Venujete sa bytu či domu, to znamená, že máte kde bývať. To je predsa skvelá správa. Žijú tam s vami druhí ľudia, robíte to aj pre nich. Máte teda šťastie, že nie ste sami. Keď sa staráte o domácnosť, značí to, že sa staráte o dary, ktorých sa vám v živote dostalo. Nezabúdajte si toho vážiť. Potom aj obyčajné vysávanie či utieranie prachu získa nový význam.

Všimnite si, že veľa domácich povinností vykonávate rýchlo, aby boli hneď hotové. Nesústredíte sa na ne, robíte ich mechanicky. Teší vás to tak? Máte z toho dobrý pocit? Tipneme si, že asi nie. Ak sa však na jednotlivé činnosti zameriate a budete sa sústrediť len na ne, prinesie vám to upokojenie a radostné pocity. Sústredené vykonávanie akejkoľvek práce je jedným zo zdrojov životného šťastia.

Uprataná domácnosť má pre našu životnú pohodu nesmierny význam. Keď sa teda venujete domácim prácam, staráte sa o svoju dušu. Čistý byt sa prejaví aj vašej psychike. Upokojíte sa, zmenšíte chaos vo svojom živote, zrazu uvidíte riešenie situácií, ktoré vám pripadali príliš zložité. Veď si len spomeňte, ako zle sa cítite, keď je doma „bordel“. Ste nervózni, kričíte na ostatných, cítite únavu.

Ako si to uľahčiť

No dobre, starostlivosti o domácnosť môžeme dať veľa ušľachtilých významov, ale nič to nemení na tom, že je často veľmi náročná a síl nemá nikto na rozdávanie. Ako si teda domáce práce spríjemniť a dobre zorganizovať?

Je to síce otrepaná rada, ale zapojte do upratovania aj deti a partnera. Môžete si tak užiť veľa zábavy a stmeliť rodinu. Starostlivosť o domácnosť tiež neznamená, že všetko musí byť vo vašej réžii. Ak máte možnosť, objednajte si aspoň raz týždenne výpomoc.

Počas upratovania či čistenia myslite na výsledok, ktorým bude uprataná, prehľadná a čistá domácnosť, kde sa budete dobre cítiť. Váš byt či dom predstavuje útočisko pred často negatívnym a agresívnym svetom. Stojí sa to udržiavať si ich pekné kvôli vašej duševnej rovnováhe.

Ak si chcete starostlivosť o byt zefektívniť, nezabúdajte svoj príbytok v dobrom stave udržiavať priebežne. Použité veci hneď dávajte na svoje miesto, každý večer pozametajte, po každom varení umyte sporák, po každom umývaní vaňu. Ušetríte si tým veľa energie, ktorú by ste museli vynaložiť na veľké upratovanie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >