Šikovné tipy: Vyčistite kúpeľňu rýchlo, lacno a bez chémie

Gabriela Bachárová, 30. augusta 2019 o 05:00

Kúpeľňa patrí k najpoužívanejším častiam bytu a vyžaduje si časté čistenie. Ak nechcete používať chemické prostriedky, dobrú službu vám urobia prírodné čističe, ktorá máte určite doma v komore.

Kúpeľňa si vyžaduje časté čistenie.

Foto: Shutterstock.com

Vaňa a umývadlo

Ocot zriedený vodou môžete vložiť do rozprašovača a nastriekať do vane či umývadla. Nechajte pôsobiť asi pol hodinu, potom vyčistite hadričkou a opláchnite. Umývadlo vyčistíte aj pastou z jedlej sódy a vody, do ktorej môžete ešte pridať aj ocot. Ak sa na keramických povrchoch nachádzajú ťažko odstrániteľné škvrny, použite kuchynskú soľ zmiešanú s citrónovou šťavou a octom.

Vodovodné batérie

Na ich očistenie použite trochu obyčajného octu, ktorý dobre rozriedite vo vode. Naozaj stačí použiť len veľmi málo octu, aby nedošlo k poškodeniu batérie. Nalejete na handričku a vodovodnú batériu vyčistíte. Prípadne nemusíte používať žiadny čistič, ale len obyčajnú vodu.

Vodný kameň

S vodným kameňom si často nevedia poradiť ani drahé chemické čističe z drogérie. Veľmi dobre ho však odstránite s pomocou octu. Neriedený či riedený s vodou ho nalejte na „postihnuté“ miesta, nechajte nejakú dobu pôsobiť a potom vyčistite s handričkou. Ak by to náhodou nešlo, pomôcť si môžete jedálenským nožom, ktorým kameň ľahko zoškrabnete. Na vytrvalý vodný kameň dobre účinkuje aj citrónová šťava zmiešaná s trochou jedlej sódy a octu. Použiť ju môžete aj na zažltnuté škvrny v umývadle a vo vani. Na čistenie hrdzavých miest sa hodí ocot s vodou.

Škáry medzi dlaždičkami

Škáry medzi dlaždičkami sa dajú veľmi ľahko vyčistiť s pomocou pasty, ktorú vytvoríte z jedlej sódy a trochy vody. Do pasty môžete na zvýšenie účinku pridať trochu octu. Vezmite si zubnú kefku a začnite čistiť. Ak chcete predísť opakovanému znečisteniu, škáry môžete ošetriť voskom z bielej sviečky. Dajte len pozor, aby ste ho naniesli iba na škáry, nie aj na dlaždičky.

Sklenené nádoby

Sklenené nádoby, v ktorých máte tekuté mydlo alebo zubné kefky či pasty, dobre očistíte s pomocou lyžičky kuchynskej soli, ktorú rozpustíte v horúcej vode.

Zrkadlo

Ak nechcete na čistenie okien používať bežnú chémiu, môžete zvoliť šetrnejšie prípravky, ktoré zoženiete hlavne v predajniach so zdravou výživou. Ďalšou možnosťou je vytiahnuť zo špajze ocot. Na liter vody použite hrnček octu a okná jednoducho umyte. Ak sú okná veľmi špinavé, otrite ich najskôr rozkrojenou cibuľou a potom ich umyte nezriedeným octom.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >