Vianočné upratovanie rýchlo a jednoducho. Prezradíme vám, ako na to

Gabriela Bachárová, 6. decembra 2018 o 11:04

Aj keď nie ste priaznivcom generálneho vianočného upratovania, predsa len chcete mať pred sviatkami doma čisto. Nielen kvôli návštevám a vianočnej výzdobe, ale hlavne kvôli svojmu dobrému pocitu. Neznamená to, že sa musíte strhať. Predvianočné gruntovanie môže byť relax i zábava, podmienkou však je, vedieť, ako na to.

Musíte tie okná naozaj umývať?

Foto: Shutterstock.com

Čo teda urobiť ako úplne prvé? Pripraviť si bojový plán, ktorý vám ušetrí čas, energiu i peniaze. Uvarte si dobrý čaj, vezmite si pero a papier a v pokoji si rozvrhnite, čo a kedy budete upratovať. Zvážte, či čisteniu domácnosti venovať víkendy alebo každý deň urobíte niečo. Skontrolujte, či máte všetky čistiace prostriedky. Ak chýbajú, dokúpte ich alebo si vyrobte vlastné čističe.

Rozmyslite si, čo všetko upratovať nemusíte, ale môžete si to nechať na dlhé januárové či februárové večery. Je pred Vianocami naozaj nutné čistiť a upratovať vnútrajšok skríň? Oblečenie, hrnce, dokumenty? A čo okná? Záleží len na vás. Argumentom proti je, že v zime sú okná vinou dopravy, kúrenia, dažďa a snehu rýchlo špinavé, takže už o týždeň môžu byť v rovnakom stave ako pred umytím. Tiež nie je príjemné vykláňať sa v mraze z okien a púšťať na seba zimu.

Ak však trváte na tom, že čisté okná sú nutné, aby k vám vedel trafiť Ježiško, môžete si objednať upratovaciu firmu alebo sa do toho pustiť sama s pomocou partnera i detí. Umývanie okien sa však v žiadnom prípade nesmie stať zdrojom predvianočného stresu.

Ak nemáte na upratovanie veľa času, pretože predsa treba kupovať darčeky, piecť vianočné pečivo, navštíviť vianočnú besiedku v škôlke a večierok vo firme, objednajte si výpomoc. Ešte nie je neskoro. A cena nie je vysoká, ak si uvedomíte, koľko času by ste upratovaním strávili vy. Komplet upratovanie trojizbového bytu aj s umývaním okien stojí okolo sto eur.

Keď máte hotový orientačný plán, pustite sa do toho. Ako bod číslo jedna zamestnajte všetkých domácich technických pomocníkov. Naplňte práčku, pustite umývačku riadu, prípadne robotický vysávač, ak ho máte. Pred samotným vianočným upratovaním urobte ešte aj zbežný poriadok, aby ste získali priestor pre väčšie gruntovanie. Odstráňte neporiadok na podlahe. Upracte všetko, čo tam nemá byť. Takto bude byt hneď opticky vyzerať lepšie.

Potom sa zamerajte na miesta, ktoré môžeme pracovne nazvať „zóny bordelu“. Má ich bez výnimky každá domácnosť. Sú to miesta, kam sa odkladajú staré noviny a časopisy, ktoré si prečítate, keď na to konečne budete mať čas, ďalej rôzne úradné listy, lekárske správy a tisíc ďalších drobností. Dajte všetko na svoje miesto, čo sa dá, vyhoďte. Odstráňte zo stoličiek či postele veci, ktoré tam nepatria. Už tým ste urobili kus práce. Potom je už na vás, čo budete robiť ďalej. Či umyjete povrchy skríň, dvere, rúru na pečenie, umývačku riadu, mikrovlnku, sporák, stôl, stoličky…

Použiť pritom môžete doma vyrobené a veľmi účinné čističe. Tie z drogérie sú plné chemikálií, škodia zdraviu a životnému prostrediu a často ani nemajú požadovaný účinok. Obyčajná jedlá sóda si účinne poradí s akýmikoľvek nečistotami v kúpeľni. Vyčistí vám umývadlo, vaňu i sprchový kút. Ocot je neprekonateľný v odstraňovaní mastných škvŕn napríklad na sporáku a vodného kameňa, s ktorým si často chemické čistiace prostriedky nevedia poradiť. Vynikajúco čistí aj kuchynský drez či vodovodné batérie. Všetky nerezové či pochrómované plochy. Určite využite aj citrón. Ten umyje riady, okná i mikrovlnku.

Toaletu a kúpeľňu si nechajte až na koniec, keď už bude všetko ostatné čisté a upratané. Je to veľmi praktické. Ak najskôr upracete kúpeľnu, velmi rýchlo bude znovu špinavá, pretože v nej budete umývať špinavé handry a na toalete zase vylievať špinavú vodu. Na úplný koniec povysávajte a umyte podlahu. Potom už len vyzdobte byt a užívajte si aspoň trochu predvianočného relaxu.


ANKETA:

Ako pred Vianocami doma upratujete?

15,8%



81,2%



3,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >