Ostrá Lúka si chce uctiť Adelu, podarí sa zriadiť v kaštieli pamätnú izbu?

TASR, 13. augusta 2021 o 04:24

Kaštieľ v Ostrej Lúke, ktorý navštevoval aj Ľudovít Štúr kvôli svojej priateľke Adele Ostrolúckej a jej rodine, prechádza po rokoch chátrania obnovou. Verejnosť však z toho veľa mať nebude, súkromný majiteľ si tam zriaďuje rodinné sídlo. Slávnu obyvateľku by tam ale mala pripomínať sprístupnená pamätná izba.

Kaštieľ roky chátral, jeho podoba z čias ešte pred predajom do súkromných rúk.

Foto: PRAVDA, Dagmar Teliščáková

Kaštieľ obec predala ešte v roku 2019 fyzickej osobe z Bratislavy za 250-tisíc eur. „Podľa mojich vedomostí sa robí už aj v interiéri s tým, že hrubé práce by mali byť ukončené ešte v tomto roku,“ povedal starosta obce Juraj Jelok.

Keďže ide o kultúrnu pamiatku, všetky práce a úpravy sú pod dohľadom pamiatkarov. Obec by rada zriadila v prízemí jednej z veží kaštieľa pamätnú izbu Adely Ostrolúckej. Taká je aj predbežná dohoda s majiteľom. Exponáty, viažuce sa k obci, ku kaštieľu a k Adele Ostrolúckej, chce obec priviesť zo zvolenského múzea.

Kaštieľ zo 17. storočia bol už dlhší čas v zlom technickom stave, do jednej z častí zatekalo. Obec po jeho kúpe od štátu v roku 2012 robila základné opatrenia, aby sa stav rapídne nezhoršoval, nedokázala ho však zrekonštruovať. Predať sa jej ho podarilo v roku 2019.

Kaštieľ dal postaviť v roku 1636 Melichar Ostrolúcky. Po roku 1813 pripadol Mikulášovi Ostrolúckemu. Jeho dcéra Adela bola priateľkou Ľudovíta Štúra. Ich vzťah opisuje spisovateľ Ľudo Zúbek vo svojej knihe Jar Adely Ostrolúckej. Vedľa kaštieľa je dodnes rodinná hrobka Ostrolúckych, kde je pochovaná aj Adela, ktorá zomrela na týfus v roku 1853.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >