Tip na výlet: Najkrajší výhľad na Levoču je z Mariánskej hory

Patricia Poprocká, 16. januára 2024 o 06:50

Pútnické miesto s dlhoročnou tradíciou, ku ktorému prvý júlový víkend každoročne putujú tisícky veriacich z celého Slovenska má svoje čaro aj počas zvyšku roka. Dokonca väčšie. Vyjsť si na kopec nad Levoču, z ktorého je prekrásny výhľad na mesto, a kde môžete v tichu bez davov ľudí oddychovať i popremýšľať nad všetkým, čo máte práve v hlave, prospeje telu aj duši. Náš dnešný tip na výlet: Mariánska hora v Levoči.

Mariánska hora je výnimočné miesto, nádherná z každej strany.

Foto: facebook Mariánska hora

Aby ste si vychutnali výnimočnosť Mariánskej hory, nemusíte byť veriaci, toto miesto má čo ponúknuť všetkým. Okrem samotnej baziliky tam nájdete aj vonkajší oltár, kde počas návštevy Slovenska slúžil omšu pápež Ján Pavol II., a kde sa teraz môžete voľne potúlať, gréckokatolícky kostolík, kúsok ďalej sú zvyšky starej zjazdovky, na ktorej sa v Levoči v 70-tych rokoch začínalo s lyžovaním, no a na opačnej strane je zasa studnička, ktorá údajne plní želania, ak sa z nej napijete. To všetko v čarovnom prostredí lesa, ktorý zatiaľ ešte nepodľahol rukám pilčíkov.

Z mesta sa hore dostanete pohodlne autom aj peši. Je to príjemná prechádzka lipovou alejou po vyasfaltovanom chodníku, ktorá sa začína pri štadiónoch (zimnom i atletickom). Nie je príliš strmý, až na jeho záverečnú časť, ale to už sa vám začína spoza kopca vynárať majestátna stavba Kostola Navštívenia Panny Márie, ktorý neodmysliteľne patrí k levočskej panoráme, čo dodá ďalšiu motiváciu ešte ten posledný kúsok zabrať.

Inak je to príjemná asi dvojkilometrová prechádzka, ktorá pri pomalom tempe zaberie asi hodinu. (Športovo zdatnejší sa tam dostanú aj za 40 minút a celá trasa sa dá v rámci tréningu aj vybehnúť.)

Levoča z Mariánskej hory vo svojej plnej kráse, ako na dlani.

Foto: facebook Mariánska hora

Cestu spestrujú kaplnky na jednotlivých úsekoch, ktoré pripomínajú výjavy zo života Panny Márie – Sv. Anna, Zvestovanie, Panna Mária s dieťaťom, Pieta, Nepoškvrnené počatie. Možno si pri nich oddýchnuť a načerpať síl na zvyšok cesty.

Kto radšej chodí po lúkach, môže na Mariánsku horu prísť aj zo západnej strany, prípadne po spomínanej starej zjazdovke, odporúčame však ísť tade radšej s niekým znalým okolitých kopcov.

Cesta autom, prípadne bicyklom, vedie poza obytnú štvrť, je vyasfaltovaná, má asi 6,5 kilometra a na jej konci je veľké parkovisko, zriadené práve za účelom celoslovenskej púte – pre VIP hostí, záchranárov, kyvadlovú dopravu a podobne. Mimo púte tam môžete pokojne zaparkovať aj vy.

Hore je to už na vás. Môžete si prezrieť kostol – ak nie je otvorený, na požiadanie vás vpustia dnu rehoľné sestry z Pútnického a exercičného domu, ktorý je hneď vedľa baziliky. Môžete si posedieť pri vonkajšom oltári, rozjímať a pokochať sa výhľadom na Levoču, môžete si kúsok ďalej na lúkach opekať alebo si môžete nabrať vodu a osviežiť sa v spomínanej studničke, pri ktorej je ešte jedna kaplnka Panny Márie. Traduje sa, že práve na tomto mieste sa zjavila Panna Mária a ak sa z tejto vody napijete a niečo si pritom zaželáte, splní sa vám želanie.

V inom svete

Ak ste na Mariánskej hore boli počas púte a prídete tam teraz, ocitnete a v úplne inom svete. Bez davov pútnikov „Hura“ (ako ju volajú starí Levočania) patrí iba vám, môžete si v tichu a pokoji vychutnať každé zákutie.

Lipová alej nesie meno Jána Pavla II., na ceste dolu.

Foto: facebook Mariánska hora

Mariánska hora však „mimo sezóny“ nie je celkom opustená. Žijú tu spomínané rehoľné sestry, organizujú sa tam duchovné cvičenia pre kňazov, tiež menej masové púte pre seniorov, skautov, vojakov či postihnutých, no a samozrejme omše – od Veľkej noci do konca októbra vždy v nedeľu, potom každú prvú sobotu v mesiaci a počas významných náboženských sviatkov.

No a prísť sem môže ktokoľvek v akomkoľvek čase, či sa už chce len poprechádzať, v pokoji popremýšľať, spoznať slávne pútnické miesto, okolie Levoče, alebo jednoducho vidieť mesto z kopca, ktorý k nemu neodmysliteľne patrí. Pobyt hore vás v každom prípade osvieži, dobije baterky. Toto miesto má čo do seba, príďte, presvedčíte sa na vlastnej koži.
Levoča a jej krásy
Okrem Mariánskej hory tu je samozrejme Levoča so všetkými svojimi výnimočnosťami – sveztoznámy chrám sv. Jakuba s nádherným dreveným oltárom Majstra Pavla, Dom a Múzeum Majstra Pavla, starobylá radnica s freskami predstavujúcimi päť cností (múdrosť, striedmosť, trpezlivosť, spravodlivosť, sila), klietka hanby, Thurzov dom, kde dnes sídli archív, Čierny kostol (gotická stavba s prekrásnou barokovou výzdobou vnútri), budova gymnázia, niekdajšie lýceum, na ktoré svojho času prišli študovať protestujúci štúrovci, stredoveké hradby, popod ktoré vedie nádherná prechádzka, no a potom okolie: Levočská dolina – miesto na túry, bowling či wellness, Spišský hrad, Slovenský raj či Tatry – ale to je opäť už iná kapitola.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >