Oslavujeme svetový deň klokankovania aj rodiny. Pomôžete tým, čo kvôli pandémii spadli do chudoby?

Gabriela Bachárová, 15. mája 2020 o 04:09

Na 15. mája pripadajú dva významné dni. Oslavujeme svetové dni rodiny aj klokánkovania, čo je kontakt koža na kožu u predčasne narodených detí.

Klokánkovanie pomáha predčasne narodených deťoch zlepšiť zdravotný stav.

Foto: Občianskej združenie Malíček

Medzinárodný deň rodiny sa oslavuje od roku 1994. O rok predtým Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov vyhlásilo, že každoročne 15. mája si bude svet pripomínať dôležitosť pevných rodinných zväzkov. Rodina podľa OSN zostáva stále v živote človeka nenahraditeľnou a len v nej sa môže po všetkých stránkach dobre rozvíjať. Bez dobrého rodinného zázemia je väčšia pravdepodobnosť, že sa človek bude musieť po celý život vyrovnávať s najrôznejšími problémami. Ako dnešný deň oslávite vo svojej rodine? Vyberiete sa spolu na prechádzku alebo si uvaríte dobré jedlo?

Žiaľ, veľa slovenských rodín sa nemôže tešiť z dobrej prítomnosti. Na Slovensku je až 8000 rodín na hranici chudoby a hrozí im strata strechy nad hlavou. Navyše, dôsledky pandémie koronavírusu tento stav značne prehlbujú. Odborníci upozorňujú, že to môže mať na chudobné rodiny katastrofálny dopad. Nezisková organizácia Úsmev ako dar chce pomôcť rodinám z celého Slovenska, preto vyzýva všetkých ľudí, aby finančne prispeli rodinám, ktoré sú priamo ohrozené pandémiou koronavírusu, pomôcť možno na tomto odkaze.

K výzve sa pripojili známe slovenské osobnosti, prezidentka SR Zuzana Čaputová hovorí: „Dnes je deň rodiny. Mnohé slovenské rodiny teraz prechádzajú ťažkou skúškou. Na Slovensku je veľa rodín, ktoré sa nedokážu vyrovnať s neplánovanými výdavkami, náhlou stratou príjmu a aj samotné náklady na bývanie pre nich predstavujú veľkú záťaž. Zvlášť sa to týka rodín s deťmi. Organizácia Úsmev ako dar je jednou z organizácii, ktoré pravé takýmto rodinám dlhodobo pomáha. Napríklad platbou účtov za bývanie, nákupom potravín, hygienických potrieb alebo liekov. Práve cez takéto organizácie môžete pomôcť rodinám, ktoré sa ocitli v ťažkej situácii, aby mohli zostať spolu a nestratili strechu nad hlavou.“

Okrem rodiny sa dnes pozornosť upriamuje aj na takzvané klokankovanie. "Kontakt koža na kožu má mimoriadne pozitívny vplyv na zdravie a prospievanie bábätka, dojčenie, psychiku matky i dieťatka,“ vraví nezisková organizácia Malíček, ktorá sa na Slovensku stará o potreby predčasne narodených detí aj ich rodičov. Väčšinu času trávi predčasniatko v nemocnici v inkubátore, ale ak to dovoľuje jeho zdravotný stav, matka si ho môže privinúť na hruď. V klokankovaní potom pokračujú najbližší dieťaťa aj v domácom prostredí.

„Nahrádzajú mu tým čas odlúčenia, dodávaju pocit bezpečia, istoty, stimulujú nervovú sústavu, srdcovú činnosť, dýchanie, dokonca telo matky funguje ako termoregulátor – ak má dieťatko zvýšenú teplotu, matku ju dokáže stiahnuť až o jeden stupeň. A naopak – ak je podchladené, dodá mu potrebné teplo,“ vymenúva Malíček benefity. Malíček zároveň vyzýva rodičov, aby pri príležitosti dnešného dňa zverejnili na sociálnych sieťach fotografiu, ako klokánkovali so svojím dieťaťom.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >