8 dobrých vecí, ktoré nám dali týždne v izolácii. Trávili sme veľa času s blízkymi, stali sa hviezdami kuchyne...

Gabriela Bachárová, 15. mája 2020 o 05:50

Všetko zlé je na niečo dobré, vraví sa. Stopercentne to platí aj o situácii, ktorú zažívame posledné dva mesiace. Koronavírusová kríza nás uvrhla do domácej izolácie a mnohých prinútila siahnuť si na dno psychických síl. Na druhej strane však mala toľko pozitív, že sme sa rozhodli o nich napísať článok. Našli sme osem dobrých vecí, za ktoré môžeme domácej izolácii poďakovať a aké sú tie vaše? Ak chcete, podeľte sa o ne v komentároch pod článkom.

Častý pobyt v prírode, aj to nám dala domáca izolácia.

Foto: shutterstock.com

1. Získali sme sebavedomie, že dokážeme život zvládnuť

Svoje o tom vedia hlavne rodičia, ktorí môžu byť na seba právom pyšní. Ako povedala v rozhovore pre náš web psychologička Mária Krýslová, pandémia postavila rodičov pred extrémne náročnú skúšku. Mnohí pracovali doma na home office, do toho sa učili s deťmi, varili, starali sa o domácnosť, riešili detské spory. A to všetko často v jednej chvíli. Človek by sa z toho zbláznil, ale vy ste sa tomu postavili čelom. A pochopili ste, že ste schopní zorganizovať si veci tak, aby fungovali. Nebolo a nie je to ľahké, ale môžete si gratulovať, ako ste to zvládli a stále zvládate. Nech sa to pre vás stane zdrojom sebavedomia do budúcnosti.

2. Pochopili sme, čo je naozaj dôležité

„Koronakríza nás vyhodila zo zabehaného životného štýlu, s množstvom zautomatizovaných stereotypov a tie nám bránili uvedomovať si, akými hodnotami žijeme, čomu a v akej miere venujeme vzácny vymeraný čas. Mnohí z nás sme si už určite aj položili životne dôležité otázky, významné nielen pre osobný život, ale aj pre uspokojivý chod rodiny a správnu výchovu detí. Viac než predtým sa zamýšľame nad kvalitou svojich vzťahov a aj vďaka zvýšenému času, ktorý im venujeme, sme im prišli viac na chuť a čerpáme z nich aj viac radosti,“ vyjadrila sa Mária Krýslová.

3. Začali sme tvoriť

Ako sa vyrovnať s krízou, aby sme len bezmocne nečakali, čo nastane? Zapojiť ruky! „Oddávna vieme, že kríza prináša množstvo strát, ale zároveň je aj šanca a príležitosť k rozvoju. Neraz musíme siahnuť do rezerv fyzických a duševných síl, ale práve to nás núti začať čerpať aj zo spiacich zdrojov tvorivosti a rozšíriť paletu zvládacích schopností a zručností. Nejeden z nás začal kresliť, maľovať, písať príbehy či básne, iný doma majstrovať či záhradníčiť,“ konštatovala Mária Krýslová.

4. Trávili sme s blízkymi toľko času ako už dávno nie

Kedy ste naposledy trávili so svojou rodinou nonstop 24 hodín denne? Pre tisícky slovenských rodín to bola v posledných dvoch mesiacoch realita. Náročná, ale predovšetkým krásna. Psychológovia dávno vedia, že dobré vzťahy sa môžu vytvárať, len ak im dáme dostatok času. Je rozdiel byť so svojím dieťaťom iba večer po škole a tráviť s ním celučičký deň. Viac sme sa naladili jeden na druhého, viac sme sa poznali, učili sa rešpektovať a predovšetkým sme sa tešili, že môžeme byť spolu. Vzácna skúsenosť.

5. Zlepšili sme svoje kuchárske umenie

Tak schválne, koľko kilogramov ste pribrali za dva mesiace nútenej domácej izolácie? Aspoň dva tri to budú, však? Celá rodina pohromade znamenala aj častejší pobyt pri hrncoch. Snáď ste si to užili a vyskúšali aj recepty, na ktoré ste sa dlho chystali a práve teraz prišiel ich správny čas. Mnohí upiekli svoj prvý chlieb v živote či prvé parené buchty. Mnohí sa vrátili k starým zložitým jedlám, ktoré predtým ignorovali, pretože ich príprava zaberie hodiny. Možno ste aj vy premýšľali nad tým, prečo sa varenie a pečenie v posledných týždňoch tak „rozmohlo“? Nebola to len životná nutnosť, veď jesť treba, ale vstúpil do toho aj akýsi psychologický moment. Jedlo predsa utešuje, upokojuje, dáva pocítiť, že veci sú v poriadku. S výdatnou a chutnou večerou sa všetky chmúry podarilo aspoň na chvíľu odohnať.

6. Začali sme viac premýšľať o vzdelávaní svojich detí

Pred pandémiou zostával v každodennej hektičnosti čas len na rýchlu kontrolu domácich úloh a letmé vyskúšanie vedomostí. Nová situácia ale spôsobila, že sme k bežným rodičovským povinnostiam museli pridať ešte rolu učiteľov. Dalo nám to možnosť premýšľať, čo a ako sa dnes deti v školách učia a či by to nemohlo ísť inak a lepšie. Tiež nám to ukázalo, ako sú na tom naše deti v skutočnosti s vedomosťami, v čom sú silné a kde majú slabiny. Viac sme ich poznali aj z tejto stránky, čo nám umožní zapracovať spoločne na zlepšení. Pravdepodobne sa zmenil aj váš vzťah ku škole – podľa toho, ako sa postavila ku diaľkovému vzdelávaniu, ako sa učitelia kontaktovali so žiakmi. Škola už snáď nebude taká ako predtým, viac sa priblíži modernej dobe a viac bude rešpektovať osobitosti detí, ktoré vďaka samostatnej práci získali viac sebavedomia.

7. Naučili sme sa prijať neistotu

Niečo také, ako je koronakríza, nikto z nás vo svojom živote ešte nezažil. Pocit silného kolektívneho ohrozenia. Prirovnať to k vojne by určite nebolo správne, ale isté podobné znaky to má. Náhla kríza nás nemilosrdne obnažila a prinútila pozrieť sa do vnútra. Museli sme hľadať odpovede na vážne otázky a pochopiť, že neistota jednoducho patrí k životu. Čo si z toho vezmeme a či sa toto poznanie pre nás stane zdrojom životnej múdrosti, je už len na nás.

8. Zamilovali sme si prírodu

Príroda sa stala únikom z neúprosnej reality pre tisícky Slovákov. Vyrážali sme do nej oveľa častejšie ako predtým. V rámci zachovania dobrého duševného stavu sme mnohí navečer, po opadnutí prívalu povinností, odchádzali na dlhé prechádzky a cez víkend na väčšie výlety. Veľa ľudi by povedalo, že práve príroda im počas koronakrízy psychicky najviac pomohla. Vážme si ju preto, ochraňujme ju a správajme sa k nej ohľaduplne. Snáď aj to bude jedným z pozitívnych vedľajších efektov súčasnej pandémie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >