Oslávte Svetový týždeň dojčenia! Prehľad podujatí nielen pre dojčiace mamičky

Patricia Poprocká, 31. júla 2021 o 03:15

Prvý augustový týždeň je Svetový týždňom dojčenia. Ten tohtoročný sa nesie v duchu hesla Spoločne chránime dojčenie.

Svetový týždeň dojčenia sa oslavuje na budúci týždeň.

Foto: shutterstock.com

Cieľom je upozorniť, že dojčenie je ovplyvňované aj odpozorovanými znalosťami, ktoré sa v našej kultúre za posledné desaťročia stratili, a že závisí od celkovej podpory spoločnosti a od správnych informácií o dojčení, ktoré sa k ženám dostávajú.

Ako vysvetľuje združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA, ktoré má na Slovensku nad Svetovým týždňom dojčenia záštitu, mnohé faktory ovplyvňujúce dojčenie sú spoločnosťou často bagatelizované. Práve na ne má upozorniť tohtoročné heslo Spoločne chránime dojčenie. Nevybrala ho MAMILA, ale WABA, Svetová aliancia za podporu dojčenia.

Pre záujemcov, nielen dojčiace mamičky, je pripravených množstvo aktivít v mnohých mestách Slovenska, Českej republiky a Európy. „Nájdete nás na podporných skupinách, piknikoch, besedách, pochodoch, workshopoch, prednáškach, premietaniach filmov o dojčení, výstavách, podujatiach pre deti a rodiny, vytvoríme živú dojčiacu reťaz,“ približuje MAMILA program.

Prehľad akcií na Slovensku:

Dunajská Streda
Živú dojčiacu reťaz vytvoria žen v pondelok v Dunajskej Strede na Pikniku pre dojčenie. Akcia sa začína o štvrtej popoludní na Táborovej ulici. Návštevníkov čaká interaktívna prednáška o podpore vs nepodpore dojčenia, ako aj možnosť nechať sa odfotiť profesionálnou fotografkou. Vstupné je dobrovoľné pre podporu činnosti o. z. MAMILA a cena za fotografovanie je 5 eur.

Bratislava
V Bratislave sa bude oslavovať online v skupine MAMILY na sociálnej sieti, kde už teraz možno požiadať o prijatie. Každý deň o desiatej ráno vystúpi niektorá z profesionálnych laktačných poradkýň s prednáškou alebo podpornou skupinou dojčenia, do ktorej sa dá zapojiť. Začína sa v pondelok o desiatej ráno, končí sa ďalší pondelok, 9, augusta celodenným programom a tombolou o šiestej večer.

Trnava
V Trnave sa ženy stretnú na pikniku v športovom areáli Fortuna v utorok od desiatej dopoludnia. „Zaujíma nás váš príbeh dojčenia, vaše otázky týkajúce sa dojčenia, nosenia, materstva, spoločne sa porozprávame, povzbudíme a na záver vás odmeníme peknými cenami v tombole,“ pozýva MAMILA. Aj v tomto prípade je vstupný poplatok dobrovoľný.

Prievidza
V Prievidzi je pripravený bohatý program v Mestskom parku na štvrtok. Vítané sú aj budúce mamičky. Na programe je rozhovor s primárkou pôrodnice v Bojniciach MUDr. Zuzanou Bakovou, tancovanie pre najmenších s Katarínou Fabianovou z Minitanečnej školy, tiež podporná skupina dojčenia ako aj prednáška pôrodnej asistentky Veroniky Laluhovej o zostavení pôrodného plánu či poradenstvo o nosení a nosičoch. Program spestrí losovanie o zaujímavé ceny a možnosť profesionálneho fotografovania. Nachystané bude aj občerstvenie a šampanské zadarmo. Vstupenka stojí 4 eurá. Akcia sa začína o pol desiatej ráno.

Kežmarok
Svetový týždeň dojčenia sa zavŕši piknikom 9. augusta v Kežmarku. A to na záhrade u Ivetky na ulici Jána Chalupku 32. Stretnutie je o deviatej ráno a okrem porade poradenstva pri dojčení bude aj mini-kurz šatkovania pod vedením poradkyne pri nosení o. z. MAMILA Majky Trajčíkovej. Vstupné je v dobrovoľnej výške na podporu činnosti o. z. MAMILA.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >