Ošetrovné rodičom zostane, aj keď nepošlú deti do škôlky či školy

Gabriela Bachárová, 20. mája 2020 o 04:38

Aj keď nepošlete deti od júna do znovuotvorených materských a základných škôl, nárok na ošetrovné vám zostane.

Rodičia detí, ktoré sa aj naďalej budú učiť doma, dostanú ošetrovné.

Foto: shutterstock.com

Školy vytvoria zoznam žiakov, ktorí nastúpili na obnovené vyučovanie aj tých, ktorí zostávajú doma a budú sa aj naďalej vzdelávať dištančne. „Škola do 3. júla oznámi okresnému úradu v sídle kraja údaje o deťoch a žiakoch umiestnených v školách na účely poskytnutia ošetrovného podľa stavu k 30. júnu. Následne okresný úrad tieto údaje bude oznamovať Sociálnej poisťovni," konštatoval minister školstva Branislav Gröhling.

„Na základe toho bude môcť žiadať rodič o pandemické ošetrovné," doplnil minister sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Podľa neho nie je nutné meniť súčasné znenie zákona, na základe ktorého sa ošetrovné v čase pandémia vypláca: „Dospeli sme k takému právnemu názoru, že nebude potrebné meniť legislatívu."

Rodičia nemusia o ošetrovné žiadať každý mesiac, stačilo urobiť to raz. Majú však povinnosť každý mesiac dodať čestné vyhlásenie, v ktorom uvedú, koľko dní žiadajú preplatiť. Od počtu dní sa odvíja výška dávky. Bez tohto čestného vyhlásenia nie je možné dávku vyplatiť. Vyhlásenie je možné poslať za dva, tri mesiace naraz, dávka však môže byť vyplatená až po doručení tohto vyhlásenia.

„Rodičia tých detí, ktoré v júni do týchto zariadení nenastúpia a zostanú s nimi doma, môžu dávku poberať naďalej, musia na konci mesiaca zaslať Sociálnej poisťovni vyplnený formulár Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné," potvrdil hovorca Sociálne poisťovne Peter Višváder s tým, že „rodičia sú povinní do čestných vyhlásení uvádzať pravdivé a presné údaje, pretože Sociálna poisťovňa si tieto údaje bude overovať aj spätne."

Pandemické ošetrované schválil parlament koncom marca. Podľa novely zákona o sociálnom poistení sa vypláca počas celej doby uzavretia škôl a škôlok rodičom detí do 11 rokov. Dostáva ho asi 200 tisíc rodičov, priemerná denná suma je 15,8 eura.

Školy sa otvárajú prvého júna. Pre žiakov prvého stupňa je účasť dobrovoľná, druhý stupeň a stredoškoláci zostávajú aj naďalej doma na diaľkovom vzdelávaní. Od júna majú rodičia tiež možnosť poslať svoje deti do škôlky.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >