Niektorí rodičia stále nemajú ošetrovné za marec. Robíme, čo môžeme, peniaze prídu, tvrdí poisťovňa

Gabriela Bachárová, 9. mája 2020 o 06:00

Školy a škôlky sú síce zatvorené už takmer dva mesiace, ale niektorým rodičom stále nedorazilo ošetrovné za deti, ktoré museli nútene zostať doma, či predĺžený rodičovský príspevok, ktorý sa poberá, ak rodič kvôli pandémii nemohol nastúpiť po skončení rodičovskej dovolenky do zamestnania.

Niektoré rodiny sa ocitli vo finančnej núdzi.

Foto: shutterstock.com

Pre rodiny, ktorú sú v horšej sociálnej situácii, to môže znamenať aj existenčné ohrozenie. „Je to žiaľ aj náš prípad. Ja poberám dávku ošetrovného na osemročného syna. Iný príjem momentálne nemám. Manželovi v práci skrátili plat až o pätnásť percent, pretože nemajú skoro žiadne zákazky a nevie sa, čo bude ďalej. Peniaze máme len na to najnutnejšie a musím si dobre rozmyslieť, čo kúpim v potravinách. Zvlášť teraz, keď išlo všetko nenormálne hore. Do lekárne či do drogérie chodím už len minimálne. Treba poplatiť aj energie a byt. Nie je to práve jednoduché,“ posťažovala si Ľubomíra z Trenčína. „Chápem, že Sociálna poisťovňa má toho teraz veľa a nebojím sa, že by sme peniaze nedostali. Len ma hnevá, že to tak dlho trvá. Akoby tí tam hore nemali vôbec predstavu, čo môže neskoré vyplatenie dávok spôsobiť v niektorých rodinách,“ dodáva.

Rodičia sa podľa Sociálnej poisťovne, ktorá má výplatu dávky na starosti, nemusia obávať, že sa na nich zabudlo, peniaze za marec dostanú najbližších dňoch. Poisťovňa sa obhajuje, že robí naozaj, čo môže a určite neprekračuje čas, ktorý jej na vyplatenie dáva zákon.

„Sociálna poisťovňa sa ohradzuje voči viacerým medializovaným informáciám, že mešká s výplatou marcových nemocenských dávok, najmä dávok pri ošetrovaní člena rodiny (OČR) a nemocenského, teda PN-iek,“ uviedol vo vyhlásení hovorca poisťovne Peter Višváder.

„Takéto správy môžu vyvolať vo verejnosti dojem, že poisťovňa si neplní svoje zákonom dané povinnosti. S výplatami dávok za mesiac marec však nemešká. Zo zákona má 60-dňovú lehotu na výplatu každej dávky. Ak pandemické dávky začali platiť od 12. marca, poisťovňa má na ich výplatu čas do 12. mája. Zároveň má dostatok finančných prostriedkov na pokrytie žiadostí a oprávnené nároky budú uspokojené aj spätne v plnej výške,“ hovorí Višváder.

Poisťovna tvrdí, že v súčasnosti je pracovné nasadenie zamestnancov extrémne: „Asi 25 percent jej pracovníkov je na dočasnej PN alebo s deťmi na OČR. Napriek tomu sa pracovníci poisťovne, ktorí si uvedomujú zložitú finančnú situáciu poistencov, snažia vyplatiť tieto dávky čo najskôr, ešte pred uvedeným termínom. V nadčasoch pracujú aj cez víkendy, takisto pracovali cez Veľkú noc," upozornil Višváder.

Poisťovna zároveň upozorňuje, že niektoré žiadosti či formuláre neboli správne vyplnené. „Takisto je veľa žiadostí, ku ktorým žiadatelia neposlali čestné vyhlásenie, ktoré je zákonnou podmienkou pre výplatu a bez neho nie je možné dávku vyplatiť. Takéto prípady musia pracovníci Sociálnej poisťovne jednotlivo, manuálne, došetrovať v osobnom kontakte so žiadateľom," uzavrel Višváder.

Nárok na ošetrovné má jeden z rodičov, ktorého dieťa ešte nedovŕšilo jedenásť rokov. Výška závisí od príjmu, dosahuje 55 percent z vymeriavacieho základu, teda zo sumy, z ktorej platil odvody. Predĺžený rodičovský príspevok dostávajú tí, ktorým už zanikol nárok na túto dávku, pretože ich dieťa dosiahlo veku troch rokov alebo šesť rokov, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav alebo ak bolo zverené do náhradnej rodinnej starostlivosti. Rodičia naďalej dostávajú peniaze v rovnakej výške.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >