Na materskom štát vyplatil rekordnú sumu

SITA, pt, 24. februára 2020 o 03:57

Výdavky Sociálnej poisťovne na materské dávky v uplynulých rokoch výrazne rástli. Kým v roku 2016 Sociálna poisťovňa vyplatila materské v celkovom objeme 150,9 milióna eur, vlani to už bol takmer dvojnásobok.

Materské sa zvyšuje, pretože rastú mzdy, od ktorých sa odvíjajú, a pribúda aj poberateľov tejto dávky, najmä otcov.

Foto: shutterstock.com

Presná suma nákladov na materské dosiahla vlani 299,6 milióna eur. Suma sa zvyšuje každoročne, pribúda poberateľov, najmä otcov, a tiež sa zvyšuje aj výška dávok, keďže ľudia, a najmä často spomínaní otcovia zarábajú viac. Z výšky príjmu sa odvíjajú odvody a z nich zasa samotné dávky.

Ako informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, v roku 2017 vyplatila poisťovňa na materských dávkach 199,2 milióna eur, v roku 2018 to bolo už 253,6 milióna eur. „V minulom roku 2019 Sociálna poisťovňa vyplatila poistencom materské v rekordnom objeme,“ konštatoval. Ženám išlo na materských dávkach vyše 222 miliónov eur a mužom vyše 77 miliónov eur.

Nárast výdavkov na materské dávky podľa Višvádera súvisí okrem spomínaného zvyšovania miezd a počtu poberateľov s vyšším príjmom (najmä mužov) tiež s legislatívnymi zmenami, ktoré zvýšili materskú dávku zo 65 % denného vymeriavacieho základu na 70 a následne na 75 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Každoročne tiež rástla hodnota maximálneho denného materského, ktoré sa vypláca. „Zabudnúť nesmieme ani na rýchly rast žiadostí zo strany mužov,“ upozornil Višváder.

Materská dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa spravidla 34 týždňov, pri vlaňajšom hrubom zárobku do 2 026 eur dosahuje úroveň čistej mzdy, ktorú mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku. Maximálna suma materskej dávky pri hrubej mzde 2 026 eur a viac v tomto roku predstavuje 1 498,70 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci a 1 548,70 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >