Oriešky sú kvalitnou náhradou sladkostí, na čo všetko však pri nich dávať pozor?

Patricia Poprocká, 1. marca 2019 o 05:59

Sú zdravé, chutné a návykové. Dáte si jeden, chcete hneď druhý. Oriešky sú pochutiny, ktoré deťom nemusíte zakazovať, skôr naopak. Samozrejme, pod dvoma podmienkami: Aby boli kvalitné, najmä neplesnivé, a aby na ne deti nemali alergie.

Kvalitné orechy sú veľmi prospešnou súčasťou jedálnička.

Foto: shutterstock.com

Ak má dieťa chuť na niečo sladké, ponúknite mu oriešky. Na rozdiel od keksíkov, často vyrobených z najlacnejších nezdravých tukov a umelých dochucovadiel obsahujú oriešky vo väčšine prípadov tie správne tuky a sú vhodnou náhradou sladkých maškŕt.

„Optimálne je zjesť päť veľkých alebo desať malých orieškov denne,“ odporúča MUDr. Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Ako vysvetľuje, oriešky obsahujú množstvo kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a minerálov.

Za najzdravšie sa dlhodobo označujú vlašské orechy a lieskovce, ktoré rastú aj u nás.

Vlašské orechy je najlepšie lúskať až pred zjedením

Vlašské orechy obsahujú až 70 percent tuku, netreba však mať obavy. Alžbeta Béderová upozorňuje, že ide o prospešné, polynenasýtené mastné kyseliny, vrátane omega-3 mastné kyselinín, ktoré majú ochranný efekt. „Sú bohatým zdrojom magnézia, železa, zinku, draslíka, medi či selénu, ale aj vitamínov E a A,“ vysvetľuje. Ochraňujú cievy a srdce, znižujú cholesterol a riziko vzniku mozgovej mŕtvice, až o polovicu.

Pri týchto orechoch však treba dbať na čerstvosť. Čím sú čerstvejšie, tým je vitamínov viac, pochopiteľne. Nemali by sa skladovať olúpané. I keď je to často nepohodlné, oplatí sa ich čerstvo vylúsknuť zo škrupiny. Na vzduchu oxidujú, žltnú a majú zatuchnutý pach.

Lieskovce majú najviac vitamínov

Lieskovce majú vitamínov zo všetkých orechov najviac. Žiaľ, kúpiť naozaj kvalitné lieskovce je ťažké, len málo balení z obchodov obsahuje naozaj všetky oriešky v stopercentnom stave, bez pachutí. Výhodu majú tí, ktorí si ich nazbierajú či dopestujú sami, ako napokon vo všetkom.

Lieskovce okrem iného zlepšujú pamäť a upokojujú nervy, pripomína doktorka Béderová.

O mandliach sa vraví, že majú protirakovinový účinok. „Obsahujú najmä vápnik a horčík. Kombinácia týchto minerálov prospieva pokožke, vlasom a nechtom. Posilňujú tiež nervovú sústavu, spevňujú zubnú sklovinu a bránia vzniku rakoviny hrubého čreva,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.

Pozor na rakovinotvorné plesne

Štvoricu najznámejších orechov u nás dopĺňajú arašidy. Solené sú chutné, nesolené však pre deti určite vhodnejšie. Surové sú však ťažko stráviteľné, preto ich Alžbeta Béderová odporúča opražiť doma nasucho na panvici.

Deti ešte milujú pistácie, najmä pre zábavu z lúskania, zaujímavú zelenú farbu, ale aj príjemnú chuť. Pistácie dodávajú telu vitamíny A a B, železo, fosfor, meď či draslík. Aj tu platí, že deti by mali jesť nesolené pistácie, ktoré je však v našich obchodoch ťažšie nájsť než posolené.

Cudzokrajné para či kešu oriešky sa tiež tešia obľube, v prípade para orechov je však problém, že by sa mali jesť tiež čerstvo vylúskané, pretože na vzduchu žltnú. U nás sa však predávajú najmä vylúskané, neraz balené v ochrannej atmosfére, čo však už často nie je tak celkom ono.

Najväčším problémom orieškov je ich kvalita. Najmä arašidy a pistácie sú náchylné na plesne, ktoré sú zdraviu škodlivé, niektoré dokonca rakovinotvorné. Ako pri všetkých potravinách, aj pri orechoch platí, že nikdy presne neviete, čo kupujete, najistejšie je teda aj v tomto prípade spoliehať sa najmä na lokálnych pestovateľov a predajcov.


ANKETA:

Máte radi oriešky?

80,9%



6,0%



10,9%



0,5%



1,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >