4 potraviny, ktoré deťom najviac škodia. Čím ich nahradiť

Gabriela Bachárová, 27. februára 2019 o 12:12

Väčšina detí ich konzumuje každý deň, pritom majú veľmi negatívny dopad na zdravie.

Sladké nápoje deti nepotrebujú.

Foto: Shutterstock.com

Údeniny

Údeniny sú vyslovene nezdravé, obsahují veľké množstvo látok, ktoré prispievajú k vzniku rakoviny, cukrovky či k chorobám srdca a ciev. Veľké nebezpečenstvo predstavuje obsah dusičnanov, ktoré sa do údenín pridávajú na zlepšenie chuti, zachovanie peknej farby a tiež ako konzervant na zabránenie rastu baktérií. Ich pôsobenie môže byť rakovinotvorné. Údeniny obsahujú aj veľké množstvo soli, ktorá slúži ako konzervant aj zlepšovač chuti, ale jej príjem v tejto forme je zbytočný a škodlivý. Detské šunky, ktoré sa prezentujú ako zdravšia varianta údenín, na tom nie sú, čo sa obsahu škodlivín týka, zvyčajne o nič lepšie.

Čím ich nahradiť:
Ničím, údeniny možno hravo z detského jedálničku vyradiť. Prípadne si vyberajte tie najkvalitnejšie výrobky s vysokým podielom mäsa a nízkym obsahom škodlivých prídavných látok, ale aj tie konzumujte len zriedkavo. Určite sú lepšie kvalitné šunky ako rôzne trvanlivé salámy. A klobásy či slanina do detských úst nepatria vôbec.

Výrobky z bielej múky

Biely rožok či biely chlieb by ste mali v detskom jedálničku maximálne obmedziť. Biela múka bola počas výroby zbavená všetkých výživných látok, je to teda prakticky bezcenná potravina, ale žiaľ s obsahom nežiadúcich látok, ako sú soľ, cukor, nezdravé tuky, regulátory kyslosti, kypriace látky či enzýmy, ktoré urýchľujú výrobný proces.

Biely rožok či chlieb môžu slúžiť iba na rýchle doplnenie energie, ale aj to je problém. Jednoduché sacharidy, ktoré tieto výrobky obsahujú, neprirodzene zvyšujú hladinu cukru v krvi, majú vysoký glykemický index. Dieťa síce po ich konzumácii pocíti nárast energie, ale tak rýchlo, ako hladina cukru vyskočila hore, tak rýchlo klesne dolu, čo sa prejaví podráždenosťou či nesústredenosťou. Nehovoriac o tom, že takéto vychyľovanie hladiny cukru zvyšuje riziko vzniku cukrovky.

Čím ich nahradiť:
U väčších detí uprednostňujte výrobky z celozrnnej múky a bez prídavných látok. U malých detí asi do troch rokov, pre ktoré ešte predstavujú celozrnné výrobky kvôli obsahu vlákniny veľký nápor na trávenie, sa snažte produkty z bielej múky maximálne obmedziť. Namiesto nich môžete dieťaťu ponúknuť napríklad kukuričné či pohánkové plátky.

Sladkosti

Snáď najhoršie sú oplátky, ktoré obsahujú tie najmenej kvalitné tuky, všetkých prospešných látok zbavenú bielu múku a ešte aj cukor. Hoci sa dnes výrobcovia po kritike snažia zloženie vylepšovať, stále platí, že sladkosti nemajú so zdravím nič spoločné. Výrobky s obsahom cukru poškodzujú imunitu, narušujú krehkú črevnú mikroflóru, sú rizikom vzniku cukrovky. Podobne ako produkty z bielej múky aj sladkosti majú nebezpečne vysoký glykemický index.

Čím ich nahradiť:
Čerstvým či sušeným ovocím, najlepšie chemicky neupravovaným. Domácimi sladkosťami, v ktorých môžete regulovať obsah cukru, prípadne ho nahradiť medom a podobne. Prípadne deťom občas doprajte kvalitnú čokoládu. Ale deti sladkosti v skutočnosti vôbec nepotrebujú a ak ich nebudú dostávať, ani si ich nebudú žiadať.

Sladké nápoje

Okrem toho, že obsahujú nezdravý cukor, môžu sa „pochváliť“ aj inými neželanými látkami, napríklad umelými zvýrazňovačmi chuti, farbivami, náhradami cukru, konzervantmi či kyselinou fosforečnou, ktorá zhoršuje stav kostí. Nadmerné pitie sladkých nápojov, ktoré je u veľa detí úplne bežné, má na zdravie veľmi negatívny vplyv, zhoršuje zuby, spôsobuje nárast váhy, prispieva k vysokému krvnému tlaku, zvyšuje riziko astmy a iných dýchacích problémov, prispieva k vzniku rakoviny.

Čím ich nahradiť:
Ak chcete deťom dopriať sladké nápoje, môžete si vyrobiť rôzne domáce limonády s ovocím, ktoré vytlačíte do vody. Faktom však je, že deti sladké pitie vôbec nepotrebujú. Ak ich budete od malička zvykať na čistú vodu, sladené nápoje im budú pripadať také, aké v skutočnosti sú, teda odporné (máme to redakčne vyskúšané).




Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >